«Πράσινο φως» άναψε απόψε το Eurogroup στην ελληνική κυβέρνηση για να κινηθεί με ευελιξία στη λήψη όσων μέτρων χρειάζονται για την αντιμετώπιση της επιδημίας του κορονοϊού και των συνεπειών της στην οικονομία, ενώ συμφωνήθηκε ότι από τις κυβερνήσεις και σε ευρωπαϊκό επίπεδο η δημοσιονομική «απάντηση» στην επιδημία θα φθάσει το 1% του ΑΕΠ.
Όπως δήλωσε ο πρόεδρος του Eurogroup, Μάριο Σεντένο, στη σύντομη συζήτηση που έγινε για την Ελλάδα στη σημερινή τηλεδιάσκεψη οι υπουργοί δήλωσαν την ικανοποίησή τους για την πρόοδο των μεταρρυθμίσεων στη χώρα μας, αλλά και για το γεγονός ότι το πρωτογενές πλεόνασμα του 2019 ανήλθε στο 4% του ΑΕΠ.
Η Ελλάδα θα έχει, παρότι βρίσκεται σε πρόγραμμα ενισχυμένης εποπτείας, την ίδια ευελιξία με τα άλλα κράτη μέλη για την εφαρμογή ενός προγράμματος στήριξης της οικονομίας έναντι της επιδημίας του κορονοϊού, σύμφωνα με όσα δήλωσε ο Πορτογάλος υπουργός Οικονομικών.
Σε ό,τι αφορά τη διαχείριση της κρίσης σε ευρωπαϊκό επίπεδο, ο Σεντένο τόνισε ότι τα συνολικά δημοσιονομικά μέτρα που θα εφαρμοσθούν από τις εθνικές κυβερνήσεις και την Ε.Ε. θα φθάσουν στο 1% του ΑΕΠ της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενώ τα άλλα μέτρα που θα εφαρμοσθούν και ξεφεύγουν από το δημοσιονομικό «φάκελο» (κρατικές εγγυήσεις, προσωρινή αναστολή πληρωμής φόρων κ.α.) θα φθάσουν το 10% του ευρωπαϊκού ΑΕΠ.
Πάντως, οι αποφάσεις αυτές δεν αποτελούν την ευχάριστη έκπληξη που αρκετοί περίμεναν, καθώς η ευρωζώνη, παρότι αυτό αρχικά συζητήθηκε, δεν θα χρησιμοποιήσει τελικά το «μπαζούκας», δηλαδή τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας, που έχει το μεγαλύτερο απόθεμα κεφαλαίων για να χρηματοδοτήσει μέτρα αντίδρασης στον κορονοϊό. Οι πρώτες πληροφορίες αναφέρουν ότι η Γερμανία μπλόκαρε αυτές τις προτάσεις.
Όπως μετέδωσε νωρίτερα το Σin, την έγκριση από το Eurogroup, που θα συνεδριάσει σε τηλεδιάσκεψη από τις 16.00, ώρα Ελλάδος, περιμένει η κυβέρνηση για να θέσει σε εφαρμογή το μεγάλο σχέδιο στήριξης της οικονομίας με δημοσιονομικά μέτρα υψηλού κόστους, καθώς από την Τετάρτη η διαχείριση της επιδημίας του κορονοϊού εισέρχεται στην πιο επώδυνη, για την οικονομία, φάση, με το κλείσιμο όλων των καταστημάτων, εκτός από σούπερ μάρκετ, φαρμακεία, τράπεζες και πρατήρια καυσίμων.
Το κλίμα για την έγκριση των μέτρων που έχει σχεδιάσει η κυβέρνηση είναι θετικό στις Βρυξέλλες, όπως φάνηκε από τη δήλωση που έκανε ο πρόεδρος του Eurogroup, Μάριο Σεντένο, πριν την έναρξη της συνεδρίασης των υπουργών Οικονομικών.
Ο Πορτογάλος υπουργός Οικονομικών τόνισε ότι η πανδημία απαιτεί μια ισχυρή απάντηση από την Ευρώπη. Επισήμανε σε δραματικούς τόνους ότι η κατάσταση μπορεί να συγκριθεί με περίοδο πολέμου και ξεκαθάρισε ότι οι υπουργοί Οικονομικών θα αξιοποιήσουν όλη την ευελιξία που επιτρέπει το ευρωπαϊκό δημοσιονομικό πλαίσιο για να υποστηριχθεί η οικονομία και, κυρίως, οι μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες από το οικονομικό επιτελείο, εφόσον επιτραπεί από το Eurogroup να χρησιμοποιήσει η κυβέρνηση μεγαλύτερο δημοσιονομικό χώρο, τα νέα μέτρα που θα τεθούν άμεσα σε εφαρμογή θα είναι το… μπαζούκας της Αθήνας για την παροχή ρευστότητας στην οικονομία.
Με επιχορηγήσεις από τον προϋπολογισμό και μέτρα παροχής ρευστότητας με τη χρήση όλων των διαθέσιμων εργαλείων θα υποστηριχθούν οι επιχειρήσεις που υφίστανται τη μεγαλύτερη μείωση τζίρου λόγω της πανδημίας.
Επιπλέον, αναμένεται να παραταθεί τουλάχιστον για ένα τετράμηνο το μέτρο της αναστολής πληρωμής φόρων, εισφορών και οφειλών στο Δημόσιο, αλλά και να γίνουν, σε συνεννόηση με τις τράπεζες, εκτεταμένες ρυθμίσεις και αναχρηματοδοτήσεις δανείων. Τα νέα μέτρα αναμένεται να παρουσιάσει μετά τη λήξη της συνεδρίασης του Eurogroup ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας.