Το Κίνημα Αλλαγής εκλέγει σήμερα αρχηγό, ευελπιστώντας σε παρόμοια ή και μεγαλύτερη συμμετοχή σε σχέση με τον α’ γύρο, προκειμένου να επιβεβαιώσει τη δυναμική που αναπτύσσει και πάλι στην πολιτική σκηνή. Η συμμετοχή είναι το ουσιαστικό ζητούμενο για το ίδιο το κόμμα, προφανώς βεβαίως και για τους δύο υποψηφίους που θα αντιπαρατεθούν σήμερα , με έπαθλο την αρχηγία του ΚΙΝΑΛ.
Ο Νίκος Ανδρουλάκης ξεκινά από θέση ισχύος, έχοντας παρακαταθήκη τη διαφορά των σχεδόν 9 ποσοστιαίων μονάδων (23.937 ψήφοι) από τον Γιώργο Παπανδρέου, ο οποίος υιοθέτησε πολιτική «σκληρού ροκ» απέναντι στον συνυποψήφιό του, επιχειρώντας έτσι να αλλάξει την εις βάρος του κατάσταση. Ο πρώην πρωθυπουργός προσπάθησε να αποδομήσει τις πολιτικές ικανότητες του Νίκου Ανδρουλάκη, να τον συσχετίσει με τις πολιτικές συμπράξεις και συνεννοήσεις που έγιναν με τη Νέα Δημοκρατία, όταν ο νυν ευρωβουλευτής ήταν γραμματέας του ΠΑΣΟΚ, ενώ… πέταξε και τη βόμβα περί νοθείας στον α’ πρώτο γύρο των εκλογών, έστω κι αν αργότερα επιχείρησε να το μαζέψει τρόπον τινά, αναφερόμενος σε παρατυπίες στην εκλογική διαδικασία που πρέπει να διερευνηθούν.
Κυριακή κοντή γιορτή, καθότι σήμερα θα διαφανεί αν η τακτική Παπανδρέου απέδωσε και ο πρώην πρωθυπουργός κατάφερε να «ψαλιδίσει» τη διαφορά με το συνυποψήφιό του. Καθοριστικής σημασίας για την τελική έκβαση της εσωκομματικής μάχης, είναι που θα κινηθούν οι ψηφοφόροι των άλλων τεσσάρων υποψηφίων για την ηγεσία του ΚΙΝΑΛ, που συμμετείχαν στον α’ γύρο. Ο Ανδρέας Λοβέρδος ο οποίος έμεινε εκτός από τον β γύρο, παρά το γεγονός ότι συγκέντρωσε ένα αρκετά υψηλό ποσοστό (27,97%) και αναδείχθηκε πρώτος στην Αττική, τάχθηκε υπέρ της υποψηφιότητας Ανδρουλάκη. Η σύμπραξή του με τον νυν ευρωβουλευτή, δεν συνεπάγεται αυτομάτως πως και οι 69.827 πολίτες που τον ψήφισαν στον πρώτο γύρο των εκλογών θα ακολουθήσουν το «μήνυμά» του, ωστόσο είναι προφανές αρκετοί εξ’ αυτών, που ταυτίζονται πολιτικά και ιδεολογικά με τον πρώην υπουργό, θα τον ακολουθήσουν.
Σ’ ό,τι αφορά τους λοιπούς υποψηφίους, Χρηστίδη, Γερουλάνο και Καστανίδη, που αθροιστικά έλαβαν ποσοστά λίγο πάνω από το 9%, δεν επέλεξαν «στρατόπεδο», δίνοντας την «ελευθέρας» στους πολιτικούς τους ακόλουθους να κάνουν αυτό που τους επιτάσσει η πολιτική τους συνείδηση. Θα περίμενε, βεβαίως, κάποιους, ότι οι Γερουλάνος και Καστανίδης οι οποίοι διετέλεσαν στενοί συνεργάτες στην κυβέρνηση Γιώργου Παπανδρέου, να έστελναν σήμα υποστήριξής τους, ωστόσο κάτι τέτοιο δεν συνέβη.
Σημείο κλειδί η διαφορά
Σημείο κλειδί για τις εξελίξεις και τις ισορροπίες που θα διαμορφωθούν εντός του ΚΙΝΑΛ, μετά τη σημερινή εκλογική διαδικασία, θα είναι και η διαφορά που θα καταγραφεί στις κάλπες. Αν ο νικητής, επικρατήσει με μεγάλη διαφορά του αντιπάλου του, τότε αυτό θα «μεταφραστεί» σε καθαρή εντολή από το εκλογικό σώμα, που θα του επιτρέψει να περιορίσει αισθητά τις εσωκομματικές αναταράξεις. Σε αντίθετη περίπτωση, αν η νίκη είναι οριακή ή με μικρή διαφορά, τότε ο νικητής θα έχει να αντιμετωπίσει έναν ισχυρό εσωκομματικό πόλο, που του περιορίζει την ευελιξία κινήσεων και αποφάσεων.
Παρακολουθούν ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ
Η σημερινή εκλογική «μάχη» ενδιαφέρει πολύ τη Νέα Δημοκρατία και τον ΣΥΡΙΖΑ, που διαβλέπουν τη δυναμική που φαίνεται να «χτίζει» και πάλι το Κίνημα Αλλαγής. Οι εκλογές στο ΚΙΝΑΛ αποτελούν καταλύτη εξελίξεων στο πολιτικό σκηνικό και εν δυνάμει διαμορφωτή ισορροπιών στο εγγύς μέλλον.