Ενώ το κυβερνητικό σχέδιο για την αποκρατικοποίηση της ΔΕΠΑ μπαίνει σήμερα στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης με τους εκπροσώπους των δανειστών, δύο deals ανοίγουν το δρόμο για να προχωρήσει η υλοποίηση αυτού του σχεδιασμού, κλείνοντας παράλληλα ένα ακόμη προαπαιτούμενο της αξιολόγησης.
Το πρώτο deal είναι κλεισμένο και αφορά την πώληση του 51% των μετοχών της εταιρείας παροχής αερίου «Ζενίθ» (πρώην ΕΠΑ Θεσσαλονίκης-Θεσσαλίας), η οποία έχει επεκτείνει τις δραστηριότητες της και στην εμπορία ηλεκτρικού ρεύματος, προσφέροντας συνδυασμένα πακέτα στους καταναλωτές.
Η ΔΕΠΑ μεταβιβάζει το πλειοψηφικό πακέτο στην ιταλική ΕΝΙ, η οποία κατέχει τώρα το 49% και θα καταστεί αποκλειστική μέτοχος, συγκεντρώνοντας το 100%. Κατά πληροφορίες, το τίμημα ανέρχεται σε 57 εκατ. ευρώ.
Το δεύτερο deal δεν έχει επισημοποιηθεί, αλλά η διαπραγμάτευση ολοκληρώθηκε και είναι θέμα ημερών να πέσουν οι υπογραφές. Αφορά το μειοψηφικό πακέτο μετοχών (49%) της εταιρείας παροχής αερίου (ΕΠΑ) Αττικής και της εταιρείας διανομής (ΕΔΑ), τα οποία κατέχει η Shell. Εδώ η ΔΕΠΑ είναι αγοράστρια: Παίρνει έναντι 150 εκατ. ευρώ τα μερίδια της Shell – που αποχωρεί από την ελληνική αγορά - και συγκεντρώνει το 100% στις δύο εταιρείες.
Με τις δύο αυτές συμφωνίες κλείνει μία ακόμη εκκρεμότητα στην υλοποίηση συμφωνίας με τους Θεσμούς για την απελευθέρωση της συγκεκριμένης αγοράς.
Η ελληνική πρόταση
Στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης με τους Θεσμούς μπαίνει πλέον το «κυρίως πιάτο»: Το ιδιοκτησιακό της ΔΕΠΑ – πώς θα αποκρατικοποιηθεί, τι θα παραμείνει υπό τον έλεγχο του Δημοσίου, ποια κομμάτια και πώς θα περάσουν σε ιδιώτες.
Στο σχέδιο που έχει ετοιμάσει το υπουργείο Ενέργειας, προτείνει:
- Να γίνει η ΔΕΠΑ εταιρεία χόλντινγκ, που θα εισαχθεί στο χρηματιστήριο κι ένα μεγάλο ποσοστό μετοχών της θα περάσει σε ιδιώτες
- Να μεταφερθούν οι δραστηριότητες της σε τρεις θυγατρικές, που θα αναλάβουν αντίστοιχα την εμπορία, τα δίκτυα διανομής και τις διεθνείς δραστηριότητες
- Να δοθεί σε ιδιώτες το πλειοψηφικό πακέτο της εταιρείας εμπορίας
Οι εκπρόσωποι των δανειστών έχουν δείξει ότι προτιμούν την «εύκολη και γρήγορη» λύση – να πουληθεί η ΔΕΠΑ και το θέμα να κλείσει «μια κι έξω».
Η διαπραγμάτευση θα είναι λοιπόν επίπονη και χρονοβόρα.