Ο κύβος ερρίφθη για τον ΔΟΛ: Οι τράπεζες παίρνουν τον έλεγχο της εταιρείας, εκδιώκοντας τον μέχρι τώρα ιδιοκτήτη της Σταύρο Ψυχάρη. Το ιστορικό εκδοτικό συγκρότημα μπαίνει στον «αναπνευστήρα» για να παραμείνει εν ζωή με «μεταγγίσεις», προκειμένου να συνεχισθεί η έκδοση των εφημερίδων του. Πρωταρχικός στόχος να μην απαξιωθούν πλήρως οι τίτλοι – που είναι το βασικό περιουσιακό στοιχείο του, ώστε οι τράπεζες να έχουν κάτι να πουλήσουν για να πάρουν πίσω μέρος των απαιτήσεων τους.
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι πιστώτριες τράπεζες –κυρίως Alpha και Εθνική - αποφάσισαν να καταγγείλουν τις δανειακές συμβάσεις με τον ΔΟΛ, καθώς εξέπνευσε χθες η τελευταία προθεσμία για την καταβολή τόκων εξαμήνου και μίας ληξιπρόθεσμης δόσης συνολικού ποσού 9,5 εκατ. ευρώ. Τα σχετικά έγγραφα θα επιδοθούν σήμερα ή αύριο.
Με την κίνηση αυτή καθίστανται άμεσα απαιτητά όλα τα υπόλοιπα δανείων, που υπολογίζεται ότι υπερβαίνουν τα 114 εκατ. ευρώ.
Και δικαστική κόντρα
Οι τράπεζες θα ζητήσουν παράλληλα την έκπτωση του κ. Ψυχάρη από την προεδρία του ΔΣ της εταιρείας, επιδιώκοντας να αναλάβουν ουσιαστική την οικονομική διαχείριση και τον διοικητικό έλεγχο του συγκροτήματος, ως πρώτο βήμα για την υλοποίηση σχεδίου διάσωσης-εξυγίανσης-πώλησης.
Εάν ο ιδιοκτήτης του ΔΟΛ αρνηθεί να αποχωρήσει, λύση θα δοθεί δια της δικαστικής οδού: Οι τράπεζες θα ζητήσουν ορισμό νέας διοίκησης, προσάπτοντας του επιπλέον κατηγορίες για κακοδιαχείριση.
Επόμενη κίνηση θα είναι η απομάκρυνση του κ. Ψυχάρη από το ιδιοκτησιακό σχήμα, με αύξηση μετοχικού κεφαλαίου που θα πραγματοποιηθεί με μετοχοποίηση χρεών του ΔΟΛ και θα αποτελέσει μέρος του σχεδίου διάσωσης-αναδιάρθρρωσης.
Προσωρινή χρηματοδότηση
Προς το παρόν επιδιώκεται να βρεθεί τρόπος χρηματοδότησης της εταιρείας, προκειμένου να συνεχισθεί η έκδοση των εφημερίδων και η λειτουργία του ραδιοσταθμού «Βήμα FM». Οι τράπεζες έχουν ζητήσει από την κυβέρνηση να καταθέσει και ειδική τροπολογία που θα τις καλύπτει νομικά και θα διασφαλίζει τις δημιουργούμενες νέες απαιτήσεις τους.
Αρχικά οι πιστώτριες τράπεζες είχαν προτείνει ένα σχέδιο διάσωσης, που προέβλεπε ότι ο βασικός μέτοχος (Στ. Ψυχάρης) θα εισφέρει κάποιο μεγάλο ποσό σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου και εν συνεχεία να γίνει αναδιάρθρωση δανεισμού, συνδυαζόμενη με σχέδιο εξυγίανσης. Το μήνυμα ήταν σαφές: Δεν θα επωμισθούν μόνον οι πιστωτές το κόστος διάσωσης, πρέπει να πληρώσει και ο ιδιοκτήτης.
Προς αναζήτηση... διασώστη
Όμως οι προσωπικοί λογαριασμοί του κ. Ψυχάρη είναι δεσμευμένοι, λόγω της γνωστής ιστορίας των πόθεν έσχες, των δανείων από την Alpha Bank κλπ. Ακόμη λοιπόν και αν ήθελε (που δεν θέλει) να εισφέρει κεφάλαια για τη διάσωση, δεν έχει τη δυνατότητα.
Οι προσπάθειες για την εξεύρεση στρατηγικού επενδυτή δεν καρποφόρησαν και το συγκρότημα βρίσκεται πλέον «στο χείλος του γκρεμού», με ληξιπρόθεσμες δανειακές υποχρεώσεις, απλήρωτους εργαζόμενους και αδυναμία δανεισμού.
Για τις τράπεζες που θέλουν να διασφαλίσουν τουλάχιστον μέρος των απαιτήσεων τους, δεν απέμεινε άλλη λύση από την υπαγωγή της εταιρείας σε καθεστώς εξυγίανσης, ακόμη και χωρίς τη συναίνεση του ιδιοκτήτη της.