Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γιενς Στόλτενμπεργκ, σύμφωνα με πληροφορίες του Spiegel, θα παραμείνει ένα χρόνο παραπάνω στη θέση του, αλλά ήδη υπάρχουν εικασίες για το διάδοχό του το 2019. Μία υποψήφια: η απερχόμενη υπουργός Αμυνας της Γερμανίας, Ούρσουλα φον ντερ Λάγεν», γράφει στην ιστοσελίδα του το περιοδικό Der Spiegel.
Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, επικαλούμενο αποκλειστικές πληροφορίες του περιοδικού, τα κράτη – μέλη του ΝΑΤΟ επιβεβαίωσαν ότι ο νυν γενικός γραμματέας της Συμμαχίας, Γιενς Στόλτενμπεργκ, θα παραμείνει στη θέση του ως το 2019. Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, πριν από την τρέχουσα φθινοπωρινή συνεδρίαση των υπουργών Άμυνας των κρατών – μελών του ΝΑΤΟ, οι σημαντικότεροι συμμαχικοί εταίροι είχαν ήδη συμφωνήσει την παραμονή του νυν Γ.Γ. στη θέση του έως και τον εορτασμό της 70ης επετείου από τη σύσταση της συμμαχίας το 2019. Ο Νορβηγός γενικός γραμματέας Γιενς Στόλτενμπεργκ κατέχει τη συγκεκριμένη θέση από το 2014, ενώ η παράταση της τετραετούς θητείας του θεωρείται ως ειλημμένη απόφαση, αλλά θα γίνει επισήμως γνωστή στο πλαίσιο της επόμενης συνάντησης των ΥΠΑΜ των κρατών – μελών του ΝΑΤΟ του χρόνου, επισημαίνεται στο ρεπορτάζ.
Το γερμανικό περιοδικό τονίζει ότι στο παρελθόν έχουν πολλάκις παραταθεί κατά ένα χρόνο οι θητείες επικεφαλής της Συμμαχίας και με αυτήν την εξέλιξη ο Γιενς Στόλτενμπεργκ θα μπορεί να ηγηθεί του σχεδιασμού για τον εορτασμό της επετείου των 70 ετών από ιδρύσεως της Συμμαχίας. Προς τούτο το πιθανότερο είναι ότι θα πραγματοποιηθεί μία σύνοδος στην Ουάσιγκτον, με δεδομένο ότι εκεί υπογράφηκε η ιδρυτική συνθήκη του ΝΑΤΟ το 1949. Επιπρόσθετα, επισημαίνεται ότι ο Γιενς Στόλτενμπεργκ ανέλαβε την ηγεσία της Συμμαχίας σε μία από τις δυσκολότερες φάσεις της μετά το τέλος του Ψυχρού Πολέμου, ενώ μετά την προσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσία, το 2014, έπρεπε για πρώτη φορά να επανοργανώσει το στρατιωτικό της σκέλος, το οποίο στο μεταξύ είχε ατονήσει. Όπως τονίζεται, ο όρος αποτροπή αποτελεί για εκείνον ξανά κάτι το αυτονόητο.
Στη συνέχεια, στο δημοσίευμα γίνεται λόγος για τα σενάρια διαδοχής του Νορβηγού Γ.Γ. μετά την ολοκλήρωση της θητείας του. Όπως επισημαίνεται, το ζήτημα συζητείται έντονα στο αρχηγείο του ΝΑΤΟ, και ενώ παραδοσιακά οι ΗΠΑ κατέχουν τη στρατιωτική ηγεσία της Συμμαχίας, Ευρωπαίοι αναλαμβάνουν την πολιτική, ηγετική θέση του Γ.Γ. Ένα όνομα που σύμφωνα με το δημοσίευμα διακινείται όλο και συχνότερα στις σχετικές εικασίες είναι αυτό της απερχόμενης Γερμανίδας υπουργού Αμυνας Ούρσουλα φον ντερ Λάγεν, καθώς η συγκεκριμένη πολιτικός καριέρας κατέχει στο ΝΑΤΟ τη φήμη μιας σκληρά εργαζόμενης Ευρωπαίας πολιτικής προσωπικότητας, ενώ ως μία πεπεισμένη υποστηρικτής του Βορειοατλαντικού Συμφώνου διατηρεί καλή σχέση επικοινωνίας και με την Ουάσιγκτον.
Στο δημοσίευμα επισημαίνεται ότι, όπως ακούγεται από διπλωμάτες στις Βρυξέλλες, η εκλογή της συγκεκριμένης πολιτικού στη θέση του Γ.Γ. του ΝΑΤΟ θα αντανακλούσε και τον εντεινόμενο σε σημασία ρόλο της Γερμανίας στη Συμμαχία και στην Ευρώπη. Ταυτόχρονα, για τη Γερμανίδα, χριστιανοδημοκράτη πολιτικό ακούγονται πολλά καλά λόγια, ακόμη και από την αμερικανική αντιπροσωπεία, χωρίς το «πράσινο φως» της οποίας δεν μπορεί να ευδοκιμήσει καμία υποψηφιότητα, υπογραμμίζεται.
Το γερμανικό περιοδικό υπογραμμίζει ότι η Ούρσουλα φον ντερ Λάγεν έχει φέρει σε πέρας κάποια σχέδια εντός του ΝΑΤΟ, καθώς στην περίπτωση της προσφυγικής κρίσης τα άλλα κράτη έμειναν έκπληκτα με την ταχύτητα με την οποία η Γερμανίδα πολιτικός οδήγησε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων τους δύο αντιπαρατιθέμενους συμμαχικούς εταίρους, την Ελλάδα και την Τουρκία, προκειμένου να οργανωθεί μία θαλάσσια αποστολή στο Αιγαίο, με στόχο τις βασικές οδούς διέλευσης των παράνομων διακινητών προσφύγων.
Πέραν αυτών, υπογραμμίζεται ότι η Ούρσουλα φον ντερ Λάγεν με την ίδια ζέση πάλεψε για την επιβολή του επίμαχου μέτρου της αύξησης του προϋπολογισμού δαπανών για το γερμανικό στρατό, ο οποίος τα επόμενα τέσσερα χρόνια αναμένεται να σημειώσει αύξηση κατά 14 δισεκατομμύρια ευρώ επιπλέον. Και παρά το γεγονός ότι η επίτευξη του νατοϊκού στόχου για αμυντικές δαπάνες των κρατών – μελών στο 2% του ΑΕΠ τους παραμένει μακρινή χρονικά για τη Γερμανία, στις Βρυξέλλες προκάλεσε εντύπωση η στροφή πορείας που συντελέστηκε κατά τη διάρκεια της θητείας της, αναφέρει το δημοσίευμα. Όπως τονίζεται, παρά το γεγονός ότι η ίδια δεν έχει εκφραστεί σχετικά με την πιθανότητα ανάληψης του συγκεκριμένου πόστου, δεν είναι μυστικό ότι θα της άρεσε μία δουλειά στα φώτα της διεθνούς δημοσιότητας μεταξύ των ηγετών του κόσμου, ενώ στο μεταξύ έχει αναπτύξει σημαντική εξοικείωση με τα ζητήματα της διεθνούς πολιτικής ασφάλειας.
Το Der Spiegel εκτιμά ότι για το ΝΑΤΟ το να δοθεί το χρίσμα του Γ.Γ. στη Γερμανίδα πολιτικό θα ήταν ένα είδος επίσημης πρώτης, καθώς ποτέ στο παρελθόν το κορυφαίο αξίωμα της Συμμαχίας δεν έχει ανατεθεί σε γυναίκα. Ωστόσο, κατ’ αρχάς η Ούρσουλα φον ντερ Λάγεν θα πρέπει να εξασφαλίσει ότι θα παραμείνει υπουργός Αμύνης και στο πλαίσιο του υπό διαμόρφωση κυβερνητικού σχήματος «Τζαμάικα» στη Γερμανία.
ΑΠΕ-ΜΠΕ