Τράπεζες

Δάνεια σε τιμή ευκαιρίας στα funds: Πόσο τα πωλούν οι τράπεζες


Δάνεια λογιστικής αξίας περίπου 14 δισ. ευρώ έχουν πουλήθει σε τιμές που αντιστοιχούν ακόμη και στο 6% της αξίας τους

Σε τιμές που αντιστοιχούν ακόμη και στο 6% της λογιστικής αξίας έχουν πουλήσει οι ελληνικές τράπεζες δάνεια αξίας περίπου 14 δισ. ευρώ τα τελευταία χρόνια, σε μια προσπάθεια να «καθαρίσουν» τους ισολογισμούς τους, η οποία, ταυτόχρονα, προσφέρει μεγάλες ευκαιρίες στα funds διαχείρισης δανείων για να εξασφαλίσουν πολύ υψηλές αποδόσεις των κεφαλαίων τους.

Η καταγραφή των πωλήσεων δανείων των τελευταίων ετών κατά τράπεζα έχει ως εξής:

  • Εθνική: Έχει πουλήσει συνολικά δάνεια λογιστικής αξίας 6 δις. ευρώ. Τον Ιούνιο του 2018, η τράπεζα πούλησε πακέτο δανείων λιανικής και μικρών επιχειρήσεων (project Earth) λογιστικής αξίας 2 δισ. ευρώ έναντι 120 εκατ. ευρώ, δηλαδή στο 6% της αξίας. Ακολούθησε το project Symbol (Μάιος 2019) με μικρά επιχειρηματικά δάνεια με εξασφαλίσεις, λογιστικής αξίας 900 εκατ. ευρώ, που πουλήθηκε έναντι 255 εκατ. ευρώ, δηλαδή στο 28% της αξίας. Ταυτόχρονα, πουλήθηκε και το πακέτο δανείων Mirror, με μη εξασφαλισμένα δάνεια λιανικής τραπεζικής λογιστικής αξίας 1,2 δισ. ευρώ, το οποίο πουλήθηκε έναντι μόλις 108 εκατ. ευρώ, δηλαδή στο 9% της λογιστικής αξίας. Τον Νοέμβριο του 2019, η τράπεζα πούλησε το πακέτο εξασφαλισμένων ναυτιλιακών δανείων Leo, αξίας 300 εκατ. ευρώ, στο 21% της αξίας και τον Ιούνιο του 2020 το πακέτο εξασφαλισμένων επιχειρηματικών δανείων Icon, επίσης στο 21% της λογιστικής αξίας.
  • Τρ. Πειραιώς: Έχει πουλήσει συνολικά δάνεια λογιστικής αξίας 3,1 δισ. ευρώ. Τον Μάιο 2018, διέθεσε το πακέτο εξασφαλισμένων επιχειρηματικών δανείων Amoeba, αξίας 1,5 δισ. ευρώ έναντι 432 εκατ. ευρώ, δηλαδή στο 30% της λογιστικής αξίας. Τον Ιούλιο 2018, πωλήθηκε το χαρτοφυλάκιο Arctos με καταγγελθέντα μη εξασφαλισμένα καταναλωτικά δάνεια, αξίας 400 εκατ. ευρώ, έναντι ποσού 50 εκατ. ευρώ, δηλαδή στο 12,5% της λογιστικής αξίας. Ακολούθησε το πακέτο Nemo, τον Ιούνιο 2019, με εξασφαλισμένα ναυτιλιακά δάνεια αξίας 500 εκατ. ευρώ, που πουλήθηκε στο 48% της αξίας, δηλαδή έναντι ποσού 240 εκατ. ευρώ. Τον Φεβρουάριο 2019 διατέθηκε το πακέτο δανείων Iris, με μη εξασφαλισμένα δάνεια λιανικής τραπεζικής αξίας 700 εκατ. ευρώ, που απέφερε στην τράπεζα μόλις 42 εκατ. ευρώ, δηλαδή το 6% της λογιστικής αξίας.
  • Alpha Bank: Η τράπεζα έχει πουλήσει δάνεια λογιστικής αξίας σχεδόν 3 δισ. ευρώ. Τον Μάρτιο 2018 διέθεσε το πακέτο Venus με μη εξασφαλισμένα δάνεια λιανικής λογιστικής αξίας 891 εκατ. ευρώ στην τιμή των 90 εκατ. ευρώ, δηλαδή στο 10% της λογιστικής αξίας. Ακολούθησε το πακέτο Jupiter, τον Νοέμβριο, που περιλάμβανε δάνεια με εξασφαλίσεις εμπορικών ακινήτων και ακίνητα της τράπεζας, συνολικής λογιστικής αξίας 1 δισ. ευρώ. Το πακέτο πουλήθηκε στο 34% της λογιστικής αξίας. Το project Mercury που ήλθε τον Νοέμβριο του 2018 περιλάμβανε δάνεια λιανικής χωρίς εξασφαλίσεις αξίας 1,1 δισ. ευρώ και διατέθηκε στο 7% της αξίας, δηλαδή έναντι 76 εκατ. ευρώ.
  • Eurobank: Η τράπεζα έχει διαθέσει δάνεια αξίας περίπου 1,6 δισ. ευρώ. Το πακέτο Eclipse πουλήθηκε τον Οκτώβριο του 2017. Περιλάμβανε μη εξασφαλισμένα καταναλωτικά δάνεια αξίας 620 εκατ. ευρώ και δόθηκε έναντι 45 εκατ. ευρώ, δηλαδή στο 7% της αξίας. Τον Οκτώβριο 2018 πουλήθηκε το πακέτο Zenith, επίσης με δάνεια λιανικής χωρίς εξασφαλίσεις, αξίας 1 δισ. ευρώ. Το ποσό που απέφερε ήταν μόλις 66 εκατ. ευρώ (6% της αξίας).

Τι γίνεται όταν τα δάνεια πουληθούν; Το λόγο έχουν οι εταιρείες διαχείρισης απαιτήσεων, οι οποίες έχουν κάθε κίνητρο να εξασφαλίσουν μια καλή συμφωνία με τον δανειολήπτη για να συνεχίσει να εξυπηρετεί το δάνειο με βιώσιμο τρόπο, έστω και αν σε ορισμένες περιπτώσεις χρειάζεται «κούρεμα». Όπως δήλωσε πρόσφατα ο Αν. Πανούσης, CEO της doValue, «οι Εταιρίες Διαχείρισης έχουμε κάνει κάθε δυνατή προσπάθεια αρωγής προς τους πληγέντες από τα μέτρα περιστολής της πανδημίας, αλλά και προς όλους τους οφειλέτες συνολικά. Μόνο τον τελευταίο χρόνο προχωρήσαμε σε 75.000 ρυθμίσεις δανείων ύψους άνω των 2 δισ. ευρώ σε μη τραπεζικά χαρτοφυλάκια. Στην πλειοψηφία των περιπτώσεων αυτών οι λύσεις που δώσαμε περιλάμβαναν και άφεση χρέους».

Βέβαια, οι εταιρείες διαχείρισης απαιτήσεων έχουν πολύ μεγάλα περιθώρια να «κόψουν» το χρέος του δανειολήπτη και πάλι να εξασφαλίζουν μια πολύ ικανοποιητική απόδοση του κεφαλαίου τους, δεδομένου ότι έχουν αγοράσει δάνεια ακόμη και στο 6% της λογιστικής τους αξίας.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις