H Credit Suisse προτιμά τις μετοχές της Alpha Bank (τιμή-στόχος τα 2,93 ευρώ από 1,88 σήμερα) και της Εθνική Τράπεζα (τιμή-στόχος τα 0,41 ευρώ από τα 0,252 σήμερα), έναντι αυτών της Πειραιώς (τιμή-στόχος τα 0,28 ευρώ από 0,192 σήμερα) και της Eurobank (τιμή-στόχος τα 1,06 ευρώ από 0,853 σήμερα).
Όπως εξηγεί ο επενδυτικός οίκος, αν και βλέπει δυναμική ανόδου και για τις τέσσερις τράπεζες, διαβλέπει και κινδύνους σε σχέση με τις μακροοικονομικές και πολιτικές εκτιμήσεις, και με την ικανότητα των τραπεζών να αναδιαρθρώσουν τα κόκκινα δάνεια που έχουν.
Ενώ οι βελτιώσεις στο καθαρό περιθώριο επιτοκίου από το χαμηλότερο χρηματοδοτικό κόστος είναι μια αναμενόμενη βραχυπρόθεσμη θετική εξέλιξη, η αντιμετώπιση των κόκκινων δανείων (NPLs) θεωρείται το κλειδί για τον εξορθολογισμό της κερδοφορίας των τραπεζών. Οι ποικίλες δυνατότητες των τραπεζών για την διαγραφή των NPLs θα είναι αυτό που θα κάνει τη διαφορά, σύμφωνα με την Credit Suisse.
H αναδιάρθρωση
Η επενδυτική τράπεζα προτιμά τα corporate books, στις Alpha Bank και Τράπεζα Πειραιώς κατά τη διαδικασία "διαχείρισης/καθαρισμού" καθώς προβλέπει μια πιο άμεση αναδιάρθρωση.
Η ανάκτηση των στεγαστικών δανείων εξαρτάται από τις βελτιωμένες προοπτικές απασχόλησης, όπως εκτιμά, ωστόσο επισημαίνει ότι το χαμηλότερο ποσοστό κάλυψης της Πειραιώς (44% έναντι 49-53% των άλλων τραπεζών) την εκθέτει περισσότερο σε έναν κύκλο επιδεινούμενης πιστωτικής ποιότητας. Δεδομένης της τωρινής αβεβαιότητας, "θεωρούμε πως είναι πιθανό να επηρεάσει την απόδοση της μετοχής", γράφουν οι αναλυτές.
Σχετικά με την Εθνική Τράπεζα εκτιμά ότι έχει αρκετά ισχυρή κεφαλαιακή βάση και υψηλή κάλυψη για να "διαχειριστεί" το βιβλίο δανείων της μέσω διαγραφών, ενώ για την Eurobank, δεν θεωρεί ότι η κεφαλαιακή βάση είναι τόσο ισχυρή για να διεξάγει την "διαχείριση/καθαρισμό" τόσο άμεσα, επομένως αναμένει ότι το κόστος του ρίσκου θα παραμείνει υψηλότερο για μεγαλύτερο διάστημα.
Η Credit Suisse εκτιμά ότι η ροή ειδήσεων σχετικά με τη σταθερότητα των σχέσεων Ελλάδας-θεσμών, θα είναι ο βραχυπρόθεσμος καταλύτης, ενώ αναμένει συγκεκριμένες ενδείξεις προόδου στο θέμα της αντιμέτωπισης των NPLs, οι οποίες θα οδηγήσουν σε ένα re-rating των μετοχών των ελληνικών τραπεζών.