Παρά το γεγονός ότι οι τιμές του πετρελαίου βρίσκονται σε εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα εδώ και περισσότερο από ένα χρόνο, η Σαουδική Αραβία δεν δείχνει καμία διάθεση να ανακόψει την ατζέντα που ακολουθεί για την περιοχή.
Στα πλαίσια της εξωτερικής πολιτικής της χώρας συμπεριλαμβάνεται σαφώς και ο πόλεμος με την Υεμένη καθώς και η χρηματοδότηση των συμμάχων της στη Συρία και την Αίγυπτο.
Όπως ανέφερε σε συνέντευξή του ο ΥΠΕΞ της χώρας Adel al-Jubeir, "Η εξωτερική μας πολιτική βασίζεται στο εθνικό μας συμφέρον".
"Δεν θα επιτρέψουμε να επηρεαστεί η εξωτερική μας πολιτική από την τιμή του πετρελαίου", συμπλήρωσε.
Κατά τη διάρκεια των 13 μηνών κυβέρνησης του βασιλιά Salman, η μεγαλύτερη πετρελαιοπαραγωγική χώρα του κόσμου έχει γίνει εμφανώς πιο δυναμική.
H χώρα πολεμά στην Υεμένη κατά των Σιιτών ανταρτών, οι οποίοι όπως αναφέρει, υποστηρίζονται από το Ιράν. Στέλνει, επίσης, δισεκατομμύρια δολάρια στην Αίγυπτο για να καταπολεμήσει την αστάθεια, ενώ δίνει όπλα στους αντάρτες της Συρίας.
Ωστόσο, αυτή η εξωτερική πολιτική είναι πολύ ακριβή, ιδιαίτερα με το πετρέλαιο να βρίσκεται στο χαμηλότερο σημείο εδώ και μία δεκαετία. Το σοκ των τιμών του πετρελαίου άφησε την Σαουδική Αραβία με έλλειμμα προϋπολογισμού ύψους 98 δισ. δολαρίων πέρυσι, κάτι που οδήγησε τη χώρα σε μείωση των επιδομάτων ενέργειας και των κατασκευαστικών πρότζεκτ. Η ίδια σκέπτεται να πουλήσει και ομόλογα δημοσίου αλλά και μετοχές στην τεράστια δημόσια επιχείρηση πετρελαίου.
Η επιστροφή του Ιράν στις αγορές σημαίνει πως θα αυξηθεί η υπερπροσφορά του πετρελαίου. Οι εντάσεις μεταξύ των δύο χωρών του ΟΠΕΚ έχουν υπονομεύσει τις προσπάθειες για επίλυση του συριακού προβλήματος, τη στιγμή που η Σαουδική Αραβία υποστηρίζει κυρίως Σουνίτες αντάρτες οι οποίοι προσπαθούν να ανατρέψουν τον Assad, τον οποίο υποστηρίζει το Ιράν.