Την στιγμή που η Γερμανίδα Καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ συναντούσε τον Ουκρανό πρόεδρο Πέτρο Ποροσένκο στο Κίεβο, δηλώνοντας ότι η Γερμανία θα ταχθεί υπέρ της συνέχισης των κυρώσεων εξαιτίας της κατάστασης στην Ανατολική Ουκρανία, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν είχε συνάντηση στο Κρεμλίνο με Γερμανούς επιχειρηματίες με τους οποίους συζήτησε για την προοπτική των εμπορικών σχέσεων μεταξύ Ρωσίας και Γερμανίας.
Ο Ρώσος πρόεδρος, εξέφρασε την ελπίδα ότι οι σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών, θα ενισχυθούν παρά τις δύσκολες συγκυρίες που επικρατούν στην διεθνή πολιτική και οικονομία.
Εν συνεχεία, επεσήμανε ότι ο όγκος των εμπορικών συναλλαγών το 2017 αυξήθηκε κατά 23% φθάνοντας τα 50 δισεκατομμύρια δολάρια, ενώ όπως είπε ο δείκτης αυτός στην περίοδο Ιανουαρίου –Αυγούστου του τρέχοντος έτους αυξήθηκε επιπλέον κατά 24%. Απευθυνόμενος στους Γερμανούς επιχειρηματίες είπε χαρακτηριστικά: «Εκτιμούμε πολύ την ετοιμότητα του επιχειρηματικού κόσμου της Γερμανίας για συνεργασία, τον ρεαλισμό σας και τις εποικοδομητικές σας διαθέσεις και ευελπιστούμε, ότι οι εμπορικές σχέσεις μεταξύ των χωρών μας θα συνεχίσουν να αναπτύσσονται προοδευτικά, ακόμη και στις σημερινές δύσκολες συγκυρίες που επικρατούν στην διεθνή πολιτική και την παγκόσμια οικονομία».
Όπως αναφέρει το ΑΜΠΕ, ο Πούτιν δήλωσεότι η συνάντηση αυτή είναι η τρίτη που γίνεται κατά σειρά και πως τέτοιου είδους συστηματικές και άμεσες επαφές είναι πολύ σημαντικές από πρακτικής απόψεως, καθώς όπως είπε η Γερμανία είναι ένας από του μεγαλύτερους οικονομικούς εταίρους της Ρωσίας (στην δεύτερη θέση μετά την Κίνα).
Ο Βλαντίμιρ Πούτιν ανέφερε ότι οι γερμανικές επενδύσεις σε διάφορους τομείς της ρωσικής οικονομίας υπερβαίνουν τα 20 δισεκατομμύρια δολάρια, ενώ οι ρωσικές στην γερμανική οικονομία τα 9 δισεκατομμύρια δολάρια. Στην Ρωσία δραστηριοποιούνται περίπου 5000 γερμανικές επιχειρήσεις, ο συνολικός τζίρος των οποίων φθάνει τα 50 δισεκατομμύρια δολάρια.
Κλείνοντας, ο Ρώσος πρόεδρος αναφέρθηκε επίσης στην ενεργειακή συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών, επισημαίνοντας ότι η Ρωσία καλύπτει το ένα τρίτο (30%) των αναγκών της Γερμανίας σε φυσικό αέριο και πετρέλαιο, εκθειάζοντας την ενεργειακή συνεργασία με την Γερμανία που άρχισε επί Σοβιετικής Ένωσης με βάση τη συμφωνία που είχε γίνει γνωστή ως συμφωνία «Αέριο έναντι σωλήνων», όπως και τον αγωγό Nord Stream, αλλά και τον «Nord Stream -2» η κατασκευή του οποίου προχωράει όπως είπε «με ταχείς ρυθμούς»