Πολιτική

Άκαμπτη η Λαγκάρντ: Απαιτούνται μεταρρυθμίσεις και ελάφρυνση χρέους


Συμφωνήθηκε η απευθείας επικοινωνία κυβέρνησης-Ταμείου

Οι μεταρρυθμίσεις, με έμφαση το Ασφαλιστικό και η ελάφρυνση του χρέους παραμένουν οι βασικοί πυλώνες του ΔΝΤ αναφορικά με την Ελλάδα με σκοπό την ανάκαμψη της οικονομίας, όπως αναφέρεται λίγη ώρα μετά τη συνάντηση της Κριστίν Λαγκάρντ με τον Αλέξη Τσίπρα. Όπως γίνεται σαφές το Ταμείο είναι αποφασισμένο να παραμείνει πιστό στο καταστατικό του, ύστερα και από την κατάργηση της εξαίρεσης για χρηματοδότηση χωρών που δεν πληρούν συγκεκριμένα κριτήρια (όπως έγινε με την Ελλάδα). Από την άλλη πλευρά, η Λαγκάρντ δίνει ένα ισχυρό μήνυμα τόσο προς την Ευρώπη όσο και προς την Ελλάδα, όπερ σημαίνει: Σοβαρές μεταρρυθμίσεις από την ελληνική πλευρά σε πολλούς τομείς αλλά και διευθέτηση του μη βιώσιμου -όπως θεωρεί- ελληνικού χρέους. Σε πρώτη φάση λοιπόν, το Ταμείο έχει τη θέληση φυσικά να παράσχει τεχνικές και άλλες συμβουλές σε επίπεδο όμως συνεισφοράς κεφαλαίων τα πράγματα είναι σαφή για μια ακόμη φορά...Το λόγο έχουν οι ευρωπαϊκοί Θεσμοί που επιμένουν (ειδικά η Γερμανία) στην παραμονή του Ταμείου στην Ελλάδα.  

Όπως ενημερώνει η ελληνική πλευρά, ο Αλέξης Τσίπρας υπογράμμισε στην Λαγκάρντ πως ο παράγοντας χρόνος είναι κρίσιμος αναφορικά με την πετυχημένη ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης και συμφωνήθηκε πως καμία πλευρά δεν θέλει περαιτέρω καθυστερήσεις. Σε επίπεδο σχέσεων υπάρχουν ενδείξης αναθέρμανσης καθώς οι δυο πλευρές συμφώνησαν ώστε να υπάρχει απευθείας κυβέρνησης-Ταμείο για τον καλύτερο συντονισμό ώστε να υπάρχει σαφής αντίληψη για τις εκατέρωθεν θέσεις. Τέλος, ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο πρωθυπουργός για τη βούληση -για πρώτη φορά σε πολιτικό επίπεδο- ώστε να εισπραχθούν κεφάλαια από πρόσωπα που απολάμβαναν προστασία και από άλλες καταθέσεις εξωτερικού, στο πλαίσιο των πολιτικών κατά της φοροδιαφυγής κλπ..

Διαβάστε αναλυτικά: Το ΔΝΤ αποφάσισε (χθες) για την Ελλάδα

Σύμφωνα με την ανακοίνωση που εξέδωσε το ΔΝΤ μετά τη συνάντηση:

«Η γενική διευθύντρια επανέλαβε ότι το ΔΝΤ είναι έτοιμο να συνεχίσει να στηρίζει την Ελλάδα στο να πετύχει εύρωστη οικονομική ανάπτυξη και βιώσιμα δημόσια οικονομικά μέσω ενός αξιόπιστου και περιεκτικού μεσοπρόθεσμου οικονομικού προγράμματος», σημειώνει.

«Ένα τέτοιο πρόγραμμα θα απαιτήσει ισχυρές οικονομικές πολιτικές, μεταρρύθμιση στο ασφαλιστικό όπως επίσης και σημαντική ανακούφιση χρέους από τους ευρωπαϊους εταίρους της Ελλάδας για να εξασφαλιστεί ότι το χρέος βρίσκεται σε βιώσιμη πτωτική τροχιά».

Από την πλευρά του ο Αλέξης Τσίπρας υπογράμμισε στη Γενική Διευθύντρια του ΔΝΤ ότι ο χρόνος αποτελεί κρίσιμη παράμετρο για την επιτυχημένη ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης και συνολικά του ελληνικού προγράμματος. Συμφωνήθηκε ότι οι καθυστερήσεις δεν αποτελούν στόχο καμιάς από τις δύο πλευρές. Επίσης, συμφωνήθηκε να υπάρχει απευθείας επικοινωνία ανάμεσα στην ελληνική κυβέρνηση και το ΔΝΤ προκειμένου η κάθε πλευρά να έχει σαφή αντίληψη για τις θέσεις της άλλης. 

Επιπλέον, ο πρωθυπουργός ενημέρωσε την κα. Λαγκάρντ σχετικά με τους ελέγχους που διεξάγουν οι ελληνικές αρχές για λίστες καταθετών στο εξωτερικό. Ο Αλέξης Τσίπρας επεσήμανε ότι για πρώτη φορά υπάρχει πολιτική βούληση να διερευνηθούν αυτές οι υποθέσεις και όχι να συγκαλυφθούν όπως στο πρόσφατο παρελθόν, όταν ελεγχόμενα πρόσωπα απολάμβαναν πολιτικής προστασίας σε ανώτατο επίπεδο και στα οποία σήμερα έχουν επιβληθεί υψηλότατα πρόστιμα. Τέλος, ο Πρωθυπουργός ενημέρωσε ότι η κυβέρνηση προσδοκά να εισπράξει σημαντικό μέρος των ποσών αυτών που βρίσκονται σε καταθέσεις του εξωτερικού με τη νομοθέτηση της διαδικασίας της «αυτοκαταγγελίας».

 

 

 

 

 

 

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις