Η τύχη της δεύτερης αξιολόγησης, η εκταμίευση της δόσης των 6,1 δισ.ευρώ αλλά και ο κυβερνητικός στρατηγικός στόχος της διευθέτησης του χρέους, θα «παιχθούν» την Παρασκευή στο Βερολίνο, στη συνάντηση των Ευρωπαίων υπουργών Οικονομικών και εκπροσώπων Θεσμών, με τους αξιωματούχους του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Εκεί θα αναζητηθεί η «χρυσή» τομή προκειμένου το ΔΝΤ να συμμετάσχει στο ελληνικό πρόγραμμα, με ένα από τα κεντρικά σημεία τριβής ανάμεσα στις δύο πλευρές ναι είναι η δημοσιονομική πορεία της Ελλάδας μετά το 2018.
Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο δεν δείχνει τάσεις υποχώρησης στις πάγιες θέσεις του, σχετικά με τα μικρότερα πρωτογενή πλεονάσματα μετά το 2018 ή την επιβολή επιπρόσθετων μέτρων στην Ελλάδα, προκειμένου να διασφαλιστεί η βιωσιμότητα του χρέους. Από την άλλη πλευρά υπάρχει ο γερμανικός πόλος που επιμένει στην αναβολή της συζήτησης για την οριστική διευθέτηση του ελληνικού χρέους, μετά το πέρας των εκλογών, ενώ ο τρίτος άξονας σχετίζεται κυρίως με τους χώρες του ευρωπαϊκού νότου, που τάσσονται υπέρ μιας λύσης για το χρέος, που θα περιλαμβάνει ελάφρυνση και μακροπρόθεσμο ορίζοντα…
Σε κάθε περίπτωση αυτό που προέχει για τους Ευρωπαίους, είναι να παραμείνει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο στο ελληνικό πρόγραμμα. Γιατί χωρίς το Ταμείο, οι συνέπειες θα είναι άμεσες και αναμφίβολα δυσάρεστες. Επί της ουσίας θα καταστεί αδύνατο να κλείσει η δεύτερη αξιολόγηση και η χώρα μας θα βρεθεί χωρίς χρηματοδότηση. Παράλληλα η συζήτηση για το χρέος που βρίσκεται στις πρώτες θέσεις της πολιτικής ατζέντας, θα χάσει την δυναμική της με ότι αυτό συνεπάγεται για την διευθέτηση του ζητήματος…
Οι διαβουλεύσεις που θα γίνουν στο Βερολίνο θα γίνουν χωρίς την Ελλάδα, για την Ελλάδα, ανάμεσα στους ΥΠΟΙΚ Γερμανίας, Γαλλίας, Ιταλίας, Ισπανίας και Ολλανδίας, και εκπροσώπους του ΔΝΤ, της ΕΚΤ και της Κομισιόν. Επί τάπητος θα τεθούν τα βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα μέτρα για την επίτευξη της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους, όπως επίσης και οι δημοσιονομικοί στόχοι-πρωτογενή πλεονάσματα-μετά το 2018.
Η συζήτηση που θα διεξαχθεί στο Βερολίνο, είναι άρρηκτα συνυφασμένη και την τρέχουσα αξιολόγηση, υπό την εξής έννοια. Προκειμένου να κλείσει ανάμεσα σε Ελλάδα και δανειστές ένα staff level agreement, που θα ανοίξει τον δρόμο για την υλοποίηση των αποφάσεων για το χρέος που θα προκύψουν από την μεθαυριανή σύσκεψη του αποκαλούμενου Washington Group, θα πρέπει η χώρα μας να «τρέξει» τα ανοικτά ζητήματα της αξιολόγησης.
Όπως για παράδειγμα το «καυτό» θέμα των ομαδικών απολύσεων, για το οποίο ενδεχομένως το Μαξίμου να κληθεί να συμβιβαστεί, έτσι ώστε να αποκομίσει οφέλη από τη συνολική συμφωνία για το χρέος. Σε ανάλογο δίλημμα ενδεχομένως να βρεθεί στην περίπτωση που κληθεί να αποδεχθεί πρωτογενή πλεονάσματα 3,5%, μετά το 2018.