Τη σκακιέρα της Συρίας αλλάζει η σημερινή κατάληψη της στρατηγικής πόλης της Αφρίν από δυνάμεις του τουρκικού στρατού και την πολιτοφυλακή του Ελεύθερου Συριακού Στρατού (FSA), που υποστηρίζεται από την Άγκυρα.
Την κατάληψη της πόλης ανακοίνωσε ο ίδιος ο Ταγίπ Ερντογάν σήμερα το πρωί, ενώ το πρακτορείο Anadolu είχε μεταδώσει ότι οι τουρκικές δυνάμεις εισήλθαν στο κέντρο της πόλης τα ξημερώματα.
Σύμφωνα με τις ίδιες αναφορές, οι τουρκικές δυνάμεις πήραν τον πλήρη έλεγχο της πόλης χωρίς να συναντήσουν αντίσταση από τους Κούρδους αντάρτες του YPG, που η Άγκυρα θεωρεί ότι συνδέονται με το PKK, το οποίο δρα εντός της Τουρκίας.
Οι δυνάμεις του YPG, όπως μετέδωσε το Reuters, είχαν αποσυρθεί νωρίτερα από την πόλη, που βρισκόταν υπό πολιορκία από τον τουρκικό στρατό.
Το βρετανικό Συριακό Παρατηρητήριο για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα ανέφερε ότι συγκρούσεις συνεχίζονται μέσα στην πόλη, όπου οι τουρκικές δυνάμεις και οι αντάρτες σύμμαχοί τους έχουν καταλάβει αρκετές γειτονιές.
Η είσοδος των τουρκικών δυνάμεων στην Αφρίν σηματοδοτεί τον επιτυχή τερματισμό της επιχείρησης «Κλάδος Ελαίας», που διαρκεί ήδη δύο μήνες και είχε στόχο την απομάκρυνση των Κούρδων ανταρτών του YPG από τη στρατηγικής σημασίας περιοχή της Αφρίν, η οποία συνορεύει με την Τουρκία.
Στόχος της Άγκυρας, που έχει δεσμευθεί ότι δεν θα εγκαταλείψει τα εδάφη που θα καταλάβει στην Συρία στο πλαίσιο αυτής της στρατιωτικής επιχείρησης, είναι να αποτρέψει την αυτονομία των Κούρδων εντός της Συρίας, ή την ίδρυση ενός ανεξάρτητου κράτους στα συριακά εδάφη, το οποίο θα δημιουργούσε νέα δεδομένα και για τους Κούρδους της Τουρκίας.
Που το παει ο Ερντογάν, η στάση της Ευρώπης
Στρατηγικός στόχος της Τουρκίας έιναι να διαμορφώσει έναν διευρυμένο άξονα ελέγχου από τη Θράκη, Αιγαίο, Κύπρο μέχρι τη Συρία.
Είναι αξιοσημείωτο ότι η Τουρκία δεν σταματά τις προκλήσεις εκμεταλλευόμενη ακόμη και την τραγωδία του Αγαθονησίου με τους 16 νεκρούς μετανάστες για την οποία διεκδίκησε την πατρότητα των επιχειρήσεων διάσωσης.
Μάλιστα, το πολεμικό ναυτικό της Τουρκίας εξέδωσε Navtex, από τον υδρογραφικό σταθμό της Σμύρνης, η οποία κάνει λόγο για εν εξελίξει επιχείρηση έρευνας και διάσωσης σε τουρκική περιοχή (SAR Search And Rescue).
Εξάλλου η Κύπρος στρέφει τις βλέψεις τις στην επικείμενη Σύνοδο Κορυφής στις 22-23 Μαρτίου, η οποία αναμένεται να είναι σε πλήρη συνάρτηση και διασύνδεση με την ευρωτουρκική «συνάντηση ηγετών», στη Βάρνα, τρεις μέρες αργότερα, στις 26 Μαρτίου.
Η Λευκωσία αναμένεται να διεκδικήσεις ουσιαστικές δεσμεύσεις από τους Ευρωπαίους -μέσω γραπτών συμπερασμάτων- που θα αποτελούν τη γραμμή πλεύσης της Ε.Ε., υποδεικνύοντας προς την Άγκυρα να τερματίσει τις απειλές και να σεβαστεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας στην ΑΟΖ της.
Επιπλέον η Λευκωσία θα ζητήσεις την πολιτική δέσμευση ότι οι τουρκικές προκλήσεις θα τεθούν επί τάπητος στην ευρωτουρκική συνάντηση ενώ ο Ερντογάν από την πλευρά του θα επιχειρήσει να διασυνδέσει τη λύση του Κυπριακού με την άσκηση των δικαιωμάτων εξερεύνησης και εκμετάλλευσης φυσικών πόρων.
Την ίδια ώρα ο Ερντογάν θεωρεί ότι κρατάει τους Ευρωπαίους με το προσφυγικό ενώ συχνά εξαπολύει απειλές για το ενδεχόμενο να "σπάσει" τη συμφωνία και να αφήσει τους μετανάστες να περάσουν στη Γηραιά Ήπειρο.
Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι αυτό το ανέφερε και η Καγκελάριος Μέρκελ, αποδίδοντας εύσημα στην Άγκυρα, ενώ η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε πριν λίγες ημέρες και την επόμενη δόση βοήθειας προς την Τουρκία για το προσφυγικό, ύψους 3 δις ευρώ.
Ωστόσο η Ευρώπη ανησυχεί για την απομάκρυνση της Τουρκίας από τη Δύση, όχι μόνον σε ό,τι αφορά τους θεσμούς και το κράτος δικαίου, αλλά και σε ζήτημα γεωστρατηγικής πολιτικής.
Έτσι, παρακολουθούν με ιδιαίτερο προβληματισμό τη μετάλλαξη της Τουρκίας και την ολοένα και μεγαλύτερη πρόσδεσή της στο άρμα της Ρωσίας ενώ ανησυχία υπάρχει και για τη συμμαχία με το Ιράν.