Η Ρωσία κατηγόρησε τους πρεσβευτές της Βρετανίας, των ΗΠΑ και του Καναδά για παρέμβαση στις εσωτερικές της υποθέσεις αφού κατέκριναν την καταδίκη για προδοσία σημαίνοντος αντιπολιτευόμενου πολιτικού και τους προειδοποίησε ότι κινδυνεύουν με απέλαση στο μέλλον.
Χθες, δικαστήριο της Μόσχας καταδίκασε τον επικριτή του Κρεμλίνου Βλαντίμιρ Καρά-Μουρζά --που έχει ρωσικό και βρετανικό διαβατήριο-- σε κάθειρξη 25 ετών αφού τον έκρινε ένοχο για προδοσία σε μια δίκη που σύμφωνα με τον ίδιο και τη Δύση ήταν πολιτικά υποκινούμενη. Πρόκειται για την αυστηρότερη ποινή αυτού του είδους από τότε που η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία.
Ο Καρά-Μουρζά, 41 ετών, για χρόνια ασκεί πιέσεις στις κυβερνήσεις της Δύσης να επιβάλουν κυρώσεις στη Ρωσία και σε Ρώσους υπηκόους για καταγγελλόμενες παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Οι πρεσβευτές της Βρετανίας, των ΗΠΑ και του Καναδά έκαναν κοινή εμφάνιση μπροστά στις τηλεοπτικές κάμερες στα σκαλιά του δικαστηρίου της Μόσχας μετά την ετυμηγορία σε βάρος του Καρά-Μουρζά, καταδικάζοντας την απόφαση και ζητώντας την απελευθέρωσή του.
Η πρεσβευτής της Βρετανίας Ντέμπορα Μπρόνερτ έκανε τα σχόλιά της στα ρωσικά με την ελπίδα ότι θα τα μεταδώσουν τηλεοπτικοί σταθμοί που εκπέμπουν στη ρωσική γλώσσα.
Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών ανέφερε ότι η συμπεριφορά των διπλωματών είναι απαράδεκτη.
«Είναι άμεση παρέμβαση στις εσωτερικές υποθέσεις της Ρωσίας», δήλωσε η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα, χαρακτηρίζοντας την κίνηση αυτή απόπειρα για άσκηση πίεσης στο ρωσικό δικαστικό σώμα.
Επικαλούμενη παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, όπως τις χαρακτήρισε, στις τρεις αυτές χώρες της Δύσης, η Ζαχάροβα δήλωσε ότι είναι ειρωνικό τα ίδια αυτά κράτη να ζητούν την απελευθέρωση κάποιου που, σύμφωνα με την ίδια, είναι «πράκτορας επιρροής» που χρηματοδοτείται από τη Δύση.
«Οι απόπειρες για άσκηση πίεσης στη ρωσική κυβέρνηση και το ανεξάρτητο δικαστικό της σώμα είναι βέβαιο ότι θα αποτύχουν. Οι προδότες… που επικροτούνται στη Δύση θα πάρουν αυτό που τους αξίζει», δήλωσε η Ζαχάροβα.
Η Βρετανία --που το 2020 επέβαλε κυρώσεις στον δικαστή που προήδρευσε στην υπόθεση του Καρά-Μουρζά για φερόμενες ως παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων-- κάλεσε χθες τον Ρώσο πρεσβευτή για να διαμαρτυρηθεί.
Ο ίδιος ο Καρά-Μουρζά συνέκρινε τη δίκη του, που έγινε κεκλεισμένων των θυρών, με τις στημένες δίκες του Ιωσήφ Στάλιν τη δεκαετία του 1930.
Φιλοκυβερνητικοί πολιτικοί και σχολιαστές τον περιγράφουν ως επί μακρόν «συνένοχο» της Ουάσινγκτον που έχει βοηθήσει τη Δύση να σχεδιάσει αποτελεσματικές κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας, μια συμπεριφορά που συνιστά προδοσία για την οποία λένε ότι του αξίζει να φυλακιστεί.
Η Ζαχάροβα είπε στους διπλωμάτες της Δύσης να μείνουν μακριά από τις εσωτερικές υποθέσεις της Ρωσίας, διαφορετικά κινδυνεύουν να σταλούν πίσω στην πατρίδα τους.
«Οι όποιες ενέργειες των ΗΠΑ, της Βρετανίας και του Καναδά… με στόχο την πρόκληση διαφωνίας και εχθρότητα στην κοινωνία μας θα αντιμετωπίζονται με τον πιο αποφασιστικό τρόπο και οι διπλωμάτες που εμπλέκονται σε αυτό το υπονομευτικό έργο θα απελαθούν από τη Ρωσία», δήλωσε.