Εάν έχετε παιδί και σκέφτεστε να αλλάξετε σπίτι, φυσικά η πρόθεσή σας είναι θετική. Πιο νέο ή μεγαλύτερο σπίτι, περισσότερος χώρος, ίσως καλύτερη περιοχή και καλύτερο σχολείο για τα παιδιά. Δυστυχώς όμως, οι δικές μας καλές προθέσεις γύρω από μία αλλαγή σπιτιού, δεν είναι βέβαιο ότι θα έχουν τον επιθυμητό θετικό αντίκτυπο και στα παιδιά μας, ειδικά εάν αυτό συμβεί πάνω από μία φορά πριν ενηλικιωθούν.
Πρόσφατες έρευνες έχουν δείξει, ότι τα παιδιά που αλλάζουν συχνά σπίτι, διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο να έχουν κακή υγεία και να αντιμετωπίσουν ψυχοκοινωνικά προβλήματα μεγαλώνοντας.
Όπως προκύπτει, η μετακόμιση δύο ή τρεις φορές πριν από την ηλικία των 18 ετών έχει μακροχρόνιο αντίκτυπο στην ψυχοσωματική υγεία και αυξάνει τον κίνδυνο υπερκατανάλωσης αλκοόλ και χρήσης ουσιών.
Για πολλούς ανθρώπους, η μετακόμιση είναι μία θετική εμπειρία, καθώς μπορεί να οδηγήσει σε βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης της οικογένειας. Ωστόσο, για μερικά μέλη της οικογένειας, ιδίως για τα παιδιά, η μετακόμιση μπορεί να είναι στρεσογόνος και να οδηγήσει μακροπρόθεσμα σε επιζήμιες συμπεριφορές.
Αυτό υποδηλώνει πως όταν μετακομίζει μία οικογένεια, τα παιδιά χρειάζονται στήριξη, ώστε να διαχειριστούν την αλλαγή στη ζωή τους με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.
Οι ερευνητές διαπίστωσαν, ότι τα παιδιά των μονογονεϊκών οικογενειών ή όσα ζούσαν με θετούς γονείς είχαν σημαντικά περισσότερες πιθανότητες να μετακομίσουν. Το ίδιο ίσχυε και για όσα είχαν δύο ή τρία αδέλφια. Αντιθέτως, όσα είχαν τέσσερα ή περισσότερα αδέλφια, είχαν τις λιγότερες πιθανότητες να μετακομίσουν.
Επίσης, επισήμαιναν, ότι όσα είχαν μετακομίσει τουλάχιστον μία φορά, διέτρεχαν, μεγαλώνοντας, αυξημένο κίνδυνο κακής γενικής υγείας – ένα εύρημα που ίσως σχετίζεται και με το στρες που προκαλεί η αλλαγή σχολείων και... φίλων.
Ακόμα μεγαλύτερα προβλήματα είχαν όσα μετακόμισαν μετακόμισαν τρεις ή περισσότερες φορές.