Η "γαλάζια πατρίδα" του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν που για πρώτη φορά έκανε την εμφάνισή της στη Λιβύη στα μέσα Νοεμβρίου 2018 με την επίσκεψη του Τούρκου υπουργού Άμυνας Χουλουσί Ακάρ, δεν είναι κάτι νέο.
Οι Τούρκοι το δουλεύουν εδώ και δεκαετίες και στο στηρίζουν με την ενίσχυση του πολεμικού τους ναυτικού όπου έχουν επενδύσει δισεκατομμύρια δολάρια για τη ναυπήγηση πλοίων με βάση το προγράμματος MILGEM, ενώ αρκεί μόνο το μίνι αεροπλανοφόρο να αποδείξει ότι η Άγκυρα έχει μεγαλόπνοα σχέδια εκτός του Αιγαίου. Διότι αν αντιληφθούμε ότι ένα μαχητικά μπορεί με απλή πτήση από την Αθήνα να φτάσει σε 10 λεπτά στα τουρκικά παράλια και το αντίστροφο, οπότε δε χρειάζεται αεροπλανοφόρο για το Αιγαίο ή έστω την Κύπρο που οι χρόνοι από τη νότια Τουρκία είναι αντίστοιχοι.
Επισημαίνεται ότι η Άγκυρα επενδύει σε Τούρκους που σπούδασαν στο εξωτερικό σε νομικά θέματα διεθνών συνθηκών και διεθνούς δικαίου προκειμένου να βρουν όποια "κενά" και "γκρίζα σημεία" υπάρχουν στις διεθνείς συνθήκες προκειμένου να τα χρησιμοποιήσει στις παράνομες και ανυπόστατες διεκδικήσεις της.
Στόχος και ελληνική υφαλοκρηπίδα
Η Τουρκία μέσα στο διεθνές αρνητικό γι'αυτήν περιβάλλον, κυρίως με την Αίγυπτο και το Ισραήλ, βρήκε ως λύση να χτυπήσει την Ελλάδα μέσω της Λιβύης. Η Λιβύη που σήμερα είναι μια χώρα με εμφύλιο πόλεμο ανάμεσα στην "αναγνωρισμένη κυβέρνηση" της Τρίπολης του Φαγέζ αλ Σαρραχ και του στρατάρχη Χαλίφα Χάφταρ που ουσιαστικά ελέγχει το μεγαλύτερο μέρος της χώρας, έστειλε έντονη ρηματική διακοίνωση στο ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών διαμαρτυρόμενη για τις δραστηριότητες εντοπισμού κοιτασμάτων υδρογονανθράκων. Δηλαδή η Λιβύη επιβεβαίωσε αυτά που είχε ανακοινώσει ο Ακάρ τον περασμένο Νοέμβριο από την Τρίπολη, περί κλεμμένης Λιβυκής υφαλοκρηπίδας από την Ελλάδα.
Σημειώνεται ότι η Τουρκία στηρίζει τον Αλ Σαρραχ με οπλικά συστήματα και "συμβούλους", ενώ σε αραβικά μέσα γίνεται λόγος ακόμη και για οικονομική βοήθεια (για μισθοφόρους)
Η ενέργεια αυτή της Λιβύης ως δούρειος ίππος της Τουρκίας, έρχεται να προλάβει τις τριμερείς ανάμεσα σε Ελλάδα-Κύπρο-Αίγυπτο και τις όποιες ενέργειες γίνονται για την ανακήρυξη ΑΟΖ, γεγονός που δημιουργεί περαιτέρω προβλήματα στην Ελλάδα, καθώς η Άγκυρα έχει βάλει "βέτο" για την ΑΟΖ της Μεγίστης (Καστελόριζο), έχει εισβάλει στην Κυπριακή ΑΟΖ και τώρα μέσω της Λιβύη βάζει νέο "βέτο" στα πετρέλαια νοτίως της Κρήτης, που σε συνδυασμό με την εκκρεμότητα συμφωνία με την Αλβανία, επιχειρεί να αποκλείσει την Ελλάδα από την ΑΟΖ με εξαίρεση το Ιόνιο όποιο δεν μπορεί να βρει ακόμη έρεισμα.