Άμεση είναι η εμπλοκή της Τουρκίας στο εμφύλιο στη Λιβύη τόσο με μέσα όσο και με προσωπικό υποστήριξης στο πλευρό της κυβέρνησης της Τρίπολης του Φαγιέζ Αλ Σεράζ και εναντίον του στρατάρχη Χαλίφα Χάφταρ.
Η τουρκική βοήθεια που μεταφράζεται σε τεθωρακισμένα οχήματα που εστάλησαν στην Τρίπολη, αλλά και στη χρήση μη επανδρωμέων Τουρκικών αεροσκαφών στο πλευρό του GNA έχουν καταφέρει να διατηρήσουν την κυβέρνηση και Τρίπολη μέχρι τώρα.
Ωστόσο οι δυνάμεις του LNA του Χάφταρ κατάφεραν σοβαρό πλήγμα στη βάση των ΜΕΑ Bayraktar και έδωσαν στη δημοσιότητα των Τούρκων και τριών Πακιστών στρατιωτικών που συνελήφθησαν.
Ωστόσο το γεωστρατηγικό παιχνίδι στη Λιβύη είναι πολύ πιο σύνθετο, διότι επίσημα υπέρ του Αλ Σεράζ είναι η Τουρκία (και κατά φανόμενα το Πακιστάν), ενώ υπέρ του Χάφταρ η Αίγυτπος και τα Εμιράτα, ενώ ανεπίσημα οι χώρες που φέρονται να εμπλέκονται είναι τουλάχιστον δέκα.
οι τουρκικές επιδιώξεις
Οι επιδιώξεις τη Τουρκίας στη Λιβύη έγιναν φανερές το Νοέμβριο του 2018 με την επίσκεψη του Τούρκου υπουργού Άμυνας Χουλουσί Ακάρ, όταν η Άγκυρα "ανακάλυψε" σύνδεση της τουρκική με τη λιβική υφαλοκρυπίδα και κλοπή της δεύτερη από την Ελλάδα.
Έτσι μετά το τέλος του πολέμου και αν επικρατήσει η κυβέρνηση τη Λιβύης και αν η χώρα διατηρηθεί ολόκληρη θεωρείται σίγουρο ότι η Τουρκία θα προχωρήσει στο επόμενο βήμα επιχειρώντας να εγκλωβίσει την Ελλάδα.