Πολιτική

Η Γαλλία ψηφίζει για την Ευρώπη


Διχασμένο το εκλογικό σώμα. Το διακύβευμα της κάλπης και οι ανησυχίες για υψηλό ποσοτό της Λεπέν

Το ενδιαφέρον της παγκόσμιας κοινής γνώμης στρέφεται σήμερα στη Γαλλία και στις κάλπες των προεδρικών εκλογών, το αποτέλεσμα των οποίων θα καθορίσει σε μεγάλο βαθμό τις ευρωπαϊκές εξελίξεις και τις μελλοντικές γεωπολιτικές ισορροπίες στη γηραιά ήπειρο. Ο φιλελεύθερος ευρωπαίστής Μακρόν θεωρείται  αδιαμφισβήτητο φαβορί, αλλά η επικράτηση του  θα είναι μιά "πύρρειος νίκη", αν η ακροδεξιά Λεπέν συγκεντρώσει απροσδόκητα υψηλό ποσοστό. Αγωνία επικρατεί στις Βρυξέλλες και στο Βερολίνο, καθώς η επιλογή των Γάλλων ψηφοφόρων θα έχει αναπόφευκτα σημαντική επίδραση στη διαμόρφωση πολιτικού κλίματος σε όλη την Ευρώπη και μπορεί να επηρεάσει άμεσα την έκβαση και των  γερμανικών εκλογών.

 Σε μια περίοδο γεωπολιτικών ανακατατάξεων, με την Ευρωπαϊκή Ενωση να δοκιμάζεται από την οικονομική κρίση, την ανεργία και το προσφυγικό,  η ισχυροποίηση της ακροδεξιάς και του αντιευρωπαϊσμού-ευρωσκεπτικισμού - ακόμη κι αν δεν επικρατήσει  η Λεπεν - θα ήταν καταλύτης αλυσιδωτών αρνητικών εξελίξεων.

Οπως έχει φανεί τα τελευταία χρόνια, το διευθυντήριο των Βρυξελλλών και οι ευρωπαϊκές ηγεσίες δεν είναι σε θέση να βρούν λύσεις  στα προβλήματα και να αντιμετωπίσουν τις συχνές μινι-κρίσεις που κάνουν να τρίζουν τα θεμέλια του ευρωπαϊκού οικοδομήματος. Ετσι οι λαϊκιστές, οι ακροδεξιοί και οι ευρωσκεπτικιστές έχουν διαθέσιμο όλο και περισσότερο "βούτυρο στο ψωμί" τους .

Πόλωση και στην κοινωνία

Το πλέον ανησυχητικό είναι ότι στη Γαλλία υπάρχει πλέον πολιτική και κοινωνική πόλωση, η οποία θα εκφρασθεί και μέσα από τις κάλπες. Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις δείχνουν καθαρά ότι τον Μακρόν υποστηρίζουν το τραπεζικό-επιχειρηματικό κατεστημένο και τα μεγαλομεσαία εισοδηματικά στρώματα. Οι φτωχότεροι, οι χαμηλά αμειβόμενοι, οι άνεργοι  έχουν στραφεί προς τα άκρα - στον πρωτο γύρο ψήφισαν κατά πλειοψηφία Μελανσόν και Λεπέν.

 Το ζήτημα τώρα είναι πόσοι από τους ψηφοφόρους  του Μελανσόν θα υιοθετήσουν τη λογική του "μη χείρον βέλτιστον" και θα ψηφίσουν Μακρόν για να μη βγει η ακροδεξιά υποψήφια. Από αυτό θα κριθεί και ο τελικός συσχετισμός δυνάμεων  μεταξύ των δύο μονομάχων.

Οι συντηρητικοί και οι συνταξιούχοι είχαν ψηφίσει μεγάλο ποσοστό Φιγιόν, ο οποίος έμεινε εκτός κούρσας. Αυτοί θα προσθέσουν πολλές εκατοστιαίες μονάδες στο ποσοστό της Λεπέν.

Διαβάστε σχετικά:  Γαλλία: Η κοινωνική πόλωση αποτυπώνεται και στις κάλπες

Οι δύο μονομάχοι της κάλπης εκφράζουν  σε γενικές γραμμές μια Γαλλία βαθύτατα διχασμένη, με διαφορετικές απόψεις και στόχους ως προς τη θέση  της στην Ευρώπη και την εσωτερική συγκρότηση και λειτουργία του κράτους. Εμφανείς είναι επίης οι διαφορές ως ρος τα κοινωνικά στρώματα και τα οικονομικά συμφέροντα  που εκπροσωπούν.

Εκλεκτικές συγγένειες, Τραμπ και Πούτιν προτιμούν Λεπέν

Η Μαρίν Λεπέν του ακροδεξιού Εθνικού Μετώπου εκφράζει έντονο αντι-ευρωπαϊσμό και ξενοφοβικές απόψεις και τάσσεται υπέρ της ενίσχυσης των εθνικών κρατών.

Πολλοί αναλυτές αναλυτές υποστηρίζουν ότι οι απόψεις της για την Ευρώπη προσεγγίζουν εκείνες του Βλαντιμίρ Πούτιν, ο οποίος φαίνεται ότι την προτιμά από τον Μακρόν για γεωπολιτικούς λόγους.

 Φαίνεται να έχει έναν ακόμη σύμμαχο που θα την ήθελε στην προεδρία της Γαλλίας - τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ. Όπως είχε αναφέρει και η ίδια παλαιότερα, μια τριάδα διεθνών ηγετών –με τον Ντόναλντ Τραμπ των ΗΠΑ και τον Βλαντίμιρ Πούτιν της Ρωσίας στις δύο άλλες κορυφές του τριγώνου,  θα «ήταν  καλό για την παγκόσμια ειρήνη»…

Στην αντίπερα όχθη βρίσκεται ο Εμανουέλ Μακρόν, πρώην υπουργός Οικονομικών, τραπεζικός με θητεία στον οίκο  Rothschild, πρώην σύμβουλος του προέδρου Φρανσουά Ολάντ, με φιλελεύθερες απόψεις. Ανέλαβε το υπουργείο Οικονομικών μετά τις έντονες διαφωνίες για την πολιτική λιτότητας που ακολουθεί η Γαλλία. Θεωρείται "παιδί" των τραπεζιτών και των επιχειρηματιών, οι οποίοι θέλουν να στηθεί ένας νέος πολιτικο-οικονομικός "γαλλογερμανοκίνητος" άξονας. 

Ο ίδιος ισχυρίζεται πως θέλει να βάλει τέλος στις ανισότητες στο γαλλικό συνταξιοδοτικό σύστημα, να πουλήσει τις κρατικές συμμετοχές σε μεγάλες επιχειρήσεις και να μειώσει τον αριθμό των βουλευτών και γερουσιαστών. Τελευταία προσπάθησε να παρουσιάσει και ένα κοινωνικό προφίλ: «Θέλω μιά κοινωνία  ελεύθερη από περιορισμούς και αποκλεισμούς, όσο και προστατευτική για τους πιο αδύναμους», αναφέρει χαρακτηριστικά στο πρόγραμμά του.

Ο Μακρόν, θεωρεί πως πολλές από τις προτεινόμενες μεταρρυθμίσεις θα προκαλέσουν έντονη διαμάχη σε μία κοινωνία που χαρακτηρίζεται από ασθενή οικονομική ανάκαμψη, υψηλή ανεργία και έντονη δυσαρέσκεια για τις προσπάθειες που καταβάλλονται από το πολιτικό σύστημα προκειμένου να ενσωματωθεί η μεγαλύτερη μουσουλμανική κοινότητα της Ευρώπης και να αντιμετωπιστεί η τρομοκρατία.

Η επικράτηση του Μακρόν θεωρείται σχεδόν βέβαιη. Διεθνείς αναλυτές  εκτιμούν ότι η νίκη του θα ενισχύσει την ΕΕ, αλλά συγχρόνως θα δημιουργούσε μεγαλύτερο πρόβλημα στις σχέσεις της με τη Βρετανία και τις ΗΠΑ.

Ομως, παρά το γεγονός ότι έχει σαφές προβάδισμα στις δημοσκοπήσεις, αρκετοί φοβούνται ότι η μεγάλη αποχή ενδέχεται να ευνοήσει τη Λεπέν.

Το νέο στοιχείο είναι ότι από χθες το βράδυ τα διεθνή στοιχηματικά πρακτορεία δίνουν αρκετές πιθανότητες εκλογής της Μαρίν Λεπέν,  εντείνοντας την αβεβαιότητα.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις