Η υπερεκτέλεση των φοροεσόδων στο πρώτο επτάμηνο καθώς και η εξαιρετική πορεία του τουρισμού, έχει δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για διεύρυνση του πρόσθετου δημοσιονομικού χώρου, ο οποίος θα διατεθεί για νέα μέτρα στήριξης νοικοκυριών και επιχειρήσεων. Η δραματική επιδείνωση, όμως, στο μέτωπο της ενέργειας, με τις τιμές φυσικού αερίου και χονδρικής ρεύματος να κλιμακώνονται ραγδαίως αλλά και τα εφιαλτικά σενάρια που εξυφαίνονται ενόψει του χειμώνα, θέτουν εν αμφιβόλω τον κυβερνητικό σχεδιασμό.
Η αλήθεια είναι πως ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, παρά το γεγονός ότι πραγματοποιεί μπαράζ δημόσιων τοποθετήσεων σχετικά με τον πρόσθετο δημοσιονομικό χώρο και τα μέτρα στήριξης, έχει αποφύγει να τα κατονομάσει. Παραπέμπει στον Σεπτέμβριο για τις όποιες ανακοινώσεις και το πράττει αυτό διότι επί της ουσίας ο σχεδιασμός βρίσκεται στον «αέρα» και η τελική διαμόρφωσή του εξαρτάται σε πολύ μεγάλο ποσοστό από την πορεία που διανύσουν οι ενεργειακές τιμές έως το τέλος Αυγούστου.
Εάν δεν προκύψει κάποια αισθητή αποκλιμάκωση και κατά συνέπεια οι τιμές φυσικού αερίου και ρεύματος παραμείνουν σε υψηλά επίπεδα, τότε θα υπάρξει άμεση αναπροσαρμογή των σχεδίων του ΥΠΟΙΚ και ένα μεγάλο μέρος του δημοσιονομικού χώρου, θα σπαταληθεί προς ενίσχυση των ενεργειακών επιδοτήσεων, στενεύοντας απελπιστικά τα περιθώρια για την ενσωμάτων άλλων μέτρων στήριξης.
Εν ολίγοις θα αυξηθεί σημαντικά-περισσότερο απ’ ότι είχε αρχικά υπολογιστεί- το κόστος κρατικής παρέμβασης και επιδότησης του ηλεκτρικού ρεύματος και του φυσικού αερίου και η πλειοψηφία των πρόσθετων κεφαλαίων θα «σπαταληθούν» εκεί.
Ο σχεδιασμός για το πακέτο μέτρων
Ο σχεδιασμός του οικονομικού επιτελείου προβλέπει ότι τον Σεπτέμβριο θα κατατεθεί συμπληρωματικός προϋπολογισμός με τα πρόσθετα μέτρα στήριξης. Προς ώρας δεν υπάρχει κάτι οριστικό ή κάποιο «κλειδωμένο» μέτρο, με τους ιθύνοντες του ΥΠΟΙΚ να παρακολουθούν εκ τους σύνεγγυς τις εξελίξεις στην ενεργειακή αγορά. Με βάση τις πληροφορίες, πάντως, στον βασικό «κορμό» του νέου πακέτου μέτρων στήριξης, περιλαμβάνονται η αύξηση του επιδόματος θέρμανσης, η χορήγηση «επιταγής ακρίβειας», όπως επίσης και η επίσπευση στη νέα αύξηση του κατώτατου μισθού. Επίσης πάντα στα υπόψιν του ΥΠΟΙΚ είναι η υλοποίηση της δέσμευσης για κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης από το 2023 για το σύνολο των εργαζομένων και τους συνταξιούχους.
Κανένα σημάδι αποκλιμάκωσης
Οι ενεργειακές τιμές, πάντως δεν δείχνουν σημάδια αποκλιμάκωσης. Το ολλανδικό συμβόλαιο φυσικού αερίου εκπλήρωσης Σεπτεμβρίου (TTF) κινείται σήμερα στα 233 ευρώ ανά μεγαβατώρα και η χονδρική ρεύματος στην Ελλάδα διαμορφώνεται σήμερα (μέση τιμή) στα 410,72 ευρώ/MWh.
Οι τιμές παραμένουν σε υψηλότατα επίπεδα και στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες, με τη Γερμανία να φτάνει τα 563 ευρώ/MWh, τη Γαλλία τα 553 ευρώ/MWh και την Ιταλία τα 549 ευρώ/MWh.