Η εφημερίδα RBK με αφορμή την καταδίκη του πρώην υπουργού οικονομικών Αλεξέι Ουλιουκάγιεφ, αναλύει σε σημερινό της δημοσίευμα το φαινόμενο της δωροδοκίας στην Ρωσία, επικαλούμενη στοιχεία του δικαστικού τμήματος του Ανωτάτου Δικαστηρίου της χώρας. Με γνώμονα τα στοιχεία αυτά γράφει ότι το 70% των καταδικαστικών αποφάσεων που ελήφθησαν βάσει των άρθρων 290 (δωροληψία) και 291 ( δωροδοκία) του Ποινικού Κώδικα της Ρωσίας την περίοδο 2014-2017 αφορούσε περιπτώσεις που το χρηματικό ποσό της δωροδοκίας δεν υπερέβαινε τις 10.000 ρούβλια (περίπου 150 ευρώ). Με βάση αυτά τα άρθρα την δεδομένη αυτή περίοδο καταδικάστηκαν 19.400 άτομα, ωστόσο για ποσά δωροδοκίας μεγαλύτερα (άνω του 1 εκατομμυρίου ρουβλίων) καταδικάστηκαν 309 άτομα , δηλαδή ποσοστό της τάξεως του 1,5%. Στην κατηγορία αυτή εντάσσεται και το ποσό της δωροδοκίας των 2 εκατομμυρίων δολαρίων για το οποίο κατηγορήθηκε και καταδικάστηκε ο πρώην υπουργός Οικονομικών.
Όπως διευκρινίζει ο δικηγόρος Αελξάντρ Μόλοχοφ, «οι δωροδοκίες που φθάνουν τα 10.000 ρούβλια, είναι η διαφθορά που αφορά το λεγόμενο «φακελάκι» που δίνει ο κόσμος για να έχει καλύτερη ποιότητα υπηρεσιών, στον τομέα της υγείας , της παιδείας , της ιατρικής κτλ».
Την περίοδο 2012-2013 το «φακελάκι» ή «γρηγορόσημο» έφθανε τα 3.000 ρούβλια(περίπου 50 ευρώ), όπως δήλωσε στην RBK ο επιστημονικός συνεργάτης του Ινστιτούτου προβλημάτων εφαρμογής της νομοθεσίας του Ευρωπαϊκού πανεπιστημίου Κιρίλ Τιτάγιεφ. Ο ίδιος προσέθεσε ότι «στη συνέχεια το ‘φακελάκι' αυξήθηκε φθάνοντας περίπου τα 15.000 ρούβλια και μετά ξανάπεσε στα ίδια επίπεδα». Αυτό όπως λέει «ήταν αναμενόμενο καθώς για τις αρχές είναι πιο εύκολο να επιβάλλουν τιμωρίες για δωροδοκίες που αφορούν μικρά ποσά, αν ο επίορκος υπάλληλος δεν ήταν κάποια ξεχωριστή οντότητα (στον ποινικό κώδικα ονομάζονται οι βουλευτές , δικαστές, και στην περίπτωση τους απαιτείται ειδική έρευνα)
Από την δεύτερη πενταετία του 2000, όπως μεταδίδει το ΑΜΠΕ, για δωροδοκία άρχισαν να παραπέμπονται στην ποινική δικαιοσύνη, σύμφωνα με τον Τιτάγιεφ, απλοί πολίτες που δεν ήσαν δημόσια πρόσωπα « δάσκαλοι, καθηγητές, γιατροί κτλ» οι οποίοι « σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία έγιναν ιδιαίτερα πολλοί , η συντριπτική πλειοψηφία.
Από τον Ιανουάριο του 2016 έως τον Ιούνιο του 2017 καταδικάστηκαν για δωροδοκία 7.000 άτομα, εκ των οποίων μόνο 13 (ποσοστό μικρότερο του 0,2%) ήσαν κυβερνητικοί αξιωματούχοι. Σύμφωνα με τον Τιτάγιεφ, οι πιο συνήθεις υποθέσεις μεταξύ των δημοσίων υπαλλήλων είναι η απάτη και κατάχρηση εξουσίας. Ενώ όπως λέει « αν εννοούμε υποθέσεις υπό την στενή νομική έννοια , σ' αυτές τις περιπτώσεις επικρατεί μια περίεργη διαδικασία επιβολής καταδικαστικών αποφάσεων, στην οποία οι αξιωματούχοι σπανίως εμπίπτουν, εν αντιθέσει με τους γιατρούς που εμπίπτουν διαρκώς σ αυτή την διαδικασία» καθώς «το να λαμβάνει κάποιος ‘φακελάκι' για να γράψει ένα εικονικό εισιτήριο εισαγωγής είναι μια συνήθης δωροδοκία».
Αντιθέτως, όπως εκτιμά ο γενικός διευθυντής της νομικής εταιρείας «Ύψιστη Αρχή» Ιβάν Σεβελκόφ, « όσο πιο μεγάλη είναι η δραστηριότητα και η επιρροή ενός αξιωματούχου, τόσο λιγότερες είναι οι πιθανότητες να παραπεμφθεί στην δικαιοσύνη» και αυτό οφείλεται στο ότι το υψηλό αξίωμα επιβάλλει μεγαλύτερο έλεγχο της δραστηριότητας που ασκεί ο αξιωματούχος και οι δυνατότητες να δωροδοκηθεί είναι μικρότερες».
Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία του δικαστικού τμήματος του Ανώτατου Δικαστηρίου στα δύο τρίτα των καταδικασθέντων την περίοδο 2014-2017 επιβλήθηκαν ποινές φυλάκισης μικρότερες των τριών ετών. Ο πρώην υπουργός Αλεξέι Ουλιουκάγιεφ, με βάση την ποινή που ζήτησε ο εισαγγελέας και την ποινή που του επιβλήθηκε, ανήκει στην κατηγορία του 2,3% των καταδικασθέντων για δωροδοκία που τους επιβάλλονται ποινές κάθειρξης 8-10 ετών (η ανώτατη ποινή είναι τα 15 χρόνια».
Ποινές άνω των δέκα ετών τα τελευταία τρία χρόνια επιβλήθηκαν συνολικά σε πέντε άτομα, μεταξύ των οποίων ο πρώην δήμαρχος του Γιαροσλάβλ Γιεβγκένι Ουρλάσοφ και ο ο πρώην αντιδήμαρχος του Ουστι-0Ιλίμσκ Βλαντίμιρ Τασκίνοφ.