Το πλέγμα των παρεμβάσεων για τον περιορισμό του «κύματος» ανατιμήσεων σε ρεύμα και βασικά αγαθά, καθώς και το πακέτο θετικών μέτρων ύψους περίπου 1 δισ.ευρώ, που αποτελεί «προίκα» από την άνω των προβλέψεων ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας, θα παρουσιάσει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, από το βήμα της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης.
Παράλληλα ο πρωθυπουργός θα ξεδιπλώσει την οικονομική στρατηγική της κυβέρνησης για την «επόμενη ημέρα», όπου οι μεταρρυθμίσεις, η προσέλκυση επενδύσεων και η επιτάχυνση της ανάπτυξης θα έχουν πρωτεύοντα ρόλο. Αναμένεται, βεβαίως, να αναφερθεί στα εντυπωσιακά αποτελέσματα που κατήγαγε η ελληνική οικονομία κατά το β’ τρίμηνο του 2021, τα οποία αναθεώρησαν επί τω βέλτιστω τα δεδομένα και τις προβλέψεις για τη πορεία της έως το τέλος της τρέχουσας χρονιάς. Κυρίως, όμως, μεγάλωσαν τη δημοσιονομική δεξαμενή και το πεδίο ελιγμών της κυβέρνησης, προκειμένου η τελευταία να προχωρήσει στη θέσπιση μέτρων που αφορούν την τιθάσευση των τιμών σε ρεύμα-αγαθά, καθώς και στην υιοθέτηση θετικών μέτρων, βασικά υπό τη μορφή φοροελαφρύνσεων.
Σε «καθεστώς» προστασίας από τις ανατιμήσεις στο ρεύμα θα τεθούν τα ευάλωτα νοικοκυριά αλλά και σε επιχειρήσεις που αδυνατούν να ανταποκριθούν στην αποπληρωμή των λογαριασμών. Μια από τις λύσεις που έχουν προκριθεί, είναι να γίνουν πιο «ελαστικά» τα κριτήρια ένταξης στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο, ούτως ώστε να αποκτήσουν πρόσβαση και να επωφεληθούν από τους ευνοϊκούς όρους που προσφέρει, περισσότερα νοικοκυριά. Επιπροσθέτως, ο πρωθυπουργός αναμένεται να ανακοινώσει αύξηση του επιδόματος θέρμανσης.
Ο άξονας των φοροελαφρύνσεων
Ο δεύτερος άξονας του κυβερνητικού πακέτου, αφορά τις παρεμβάσεις για τη μείωση εισφορών και φόρων, έμμεσων και άμεσων. Μεταξύ άλλων, η κυβέρνηση επεξεργάζεται τις τελευταίες ημέρες και ενόψει της ομιλίας του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ, τη μείωση ασφαλιστικών εισφορών, την κατάργηση από το 2022 της εισφοράς αλληλεγγύης σε συνταξιούχους και δημοσίους υπαλλήλους, τη μείωση των συντελεστών του ΕΝΦΙΑ, καθώς επίσης και την κατάργηση του συμπληρωματικού φόρου.
Επίσης σ’ ό,τι αφορά στις επιχειρήσεις, στο πλέγμα παρεμβάσεων εμπεριέχονται η μείωση του ΦΠΑ στο 13% στην εστίαση και στη μείωση στο 22% από το 24% στο φορολογικό συντελεστή, ενώ στο «μικροσκόπιο» είναι η κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος.