Άκρως δυσμενή σενάρια για το «τσουνάμι» ανατιμήσεων σε βασικά προϊόντα, που είναι εξαιρετικά πιθανό να πλήξουν την ελληνική αγορά και κατ΄επέκταση τον καταναλωτή τέθηκαν επί τάπητος κατά το χθεσινό υπουργικό Συμβούλιο. Η κυβέρνηση αναζητά «εργαλεία» προκειμένου να συγκρατήσει την αύξηση των τιμών σε αγαθά, προϊόντα, υπηρεσίες, αν και διαφαίνεται-τουλάχιστον στην παρούσα φάση- ότι τα περιθώρια ουσιαστικών παρεμβάσεων είναι στενά.
Το «φάντασμα» του πληθωρισμού τρομάζει την Ευρώπη και απειλεί την Ελλάδα, που καλείται να αντιμετωπίσει ένα εξόχως δύσκολο πρόβλημα. Ήδη, οι τιμές προϊόντων πρώτης ανάγκης έχουν πάρει την ανιούσα τους τελευταίους μήνες, όπως καταγράφεται επισήμως από την ΕΛΣΤΑΤ. Και είναι μόνο η αρχή… διότι σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των αρμόδιων υπουργών, όπως αυτές κατατέθηκαν στο χθεσινό υπουργικό συμβούλιο, τα χειρότερα έπονται.
Προβλέψεις για εκτόξευση της τιμής του καφέ στα 5 ευρώ, για υπέρογκες ανατιμήσεις στο ψωμί, όπως σε άλλα βασικά αγαθά και πρώτες ύλες, που επισημάνθηκαν στο χθεσινό υπουργικό Συμβούλιο, έθεσαν σε συναγερμό το Μέγαρο Μαξίμου. Εάν προστεθούν σ’ αυτές τις δυσμενείς εκτιμήσεις , οι σχεδόν αναπόφευκτες ανατιμήσεις στις τιμές ρεύματος, που κατά περιπτώσεις θα φτάσουν το 50%, γίνεται ευλόγως αντιληπτό ότι η κυβέρνηση καλείται να αντιμετωπίσει ένα εκρηκτικό μείγμα, που απειλεί την πραγματική οικονομία και «υπονομεύει» τη τσέπη του μέσου πολίτη.
Το εγχείρημα αντιμετώπισης της καλπάζουσας πορείας του πληθωρισμού, το οποίο εν πολλοίς προκύπτει από εξωγενείς παράγοντες, όπως η σταθερά αυξητική πορεία των διεθνών τιμών πετρελαίου, είναι εξαιρετικά δύσκολο. Τα περιθώρια ελιγμών, παρεμβάσεων και ενεργειών είναι περιορισμένα, ελέω των δυσμενών διεθνών συνθηκών, ωστόσο η κυβέρνηση, κατόπιν εντολής του πρωθυπουργού, θα εξαντλήσει όλα τα όπλα που έχει στη «φαρέτρα» της.
Είναι κρίσιμο, πολιτικά και επικοινωνιακά για το Μαξίμου, να θέσει φραγμό στο κύμα ανατιμήσεων, διότι σε αντίθετη περίπτωση θα έρθει αντιμέτωπο με την κοινωνική δυσαρέσκεια και τους πολίτες, που ακούν συνεχώς υποσχέσεις για επιστροφή στην κανονικότητα, αλλά δεν τη βλέπουν… Ενόψει, μάλιστα, και της ανόδου του πρωθυπουργού της ΔΕΘ, που ανέκαθεν είχε βαρύνουσα πολιτική σημασία, γίνεται ακόμη πιο επιτακτική η ανάγκη, να περιοριστεί, στο μέτρο του δυνατού, το φαινόμενο των ανατιμήσεων.