Οικονομία

Ψαλίδι στον φόρο ενοικίων - Το σενάριο που εξετάζεται


Τη μείωση των φορολογικών επιβαρύνσεων για όλα ανεξαιρέτως τα φυσικά πρόσωπα που αποκτούν εισοδήματα από ενοίκια, εξετάζει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης.

Στόχος είναι αφενός να δοθούν κίνητρα σε χιλιάδες ιδιοκτήτες προκειμένου να διαθέσουν προς ενοικίαση κλειστές κατοικίες που κατέχουν, αφετέρου να μειωθεί το φαινόμενο της απόκρυψης από την Εφορία των πραγματικά αποκτούμενων εισοδημάτων από ενοίκια.

Σύμφωνα με πληροφορίες σε ρεπορτάζ του «Ε.Τ.», το βασικό σενάριο αλλαγών στη φορολογία εισοδήματος από ακίνητα, το οποίο επεξεργάζεται το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας, προβλέπει

  • μείωση του ελάχιστου συντελεστή φορολογίας από15% σε 5% ή 7% για ετήσια φορολογητέα εισοδήματα από ακίνητα μέχρι 5.000 ευρώ.

Μόνο από την αλλαγή αυτή, εφόσον τελικά υιοθετηθεί και νομοθετηθεί από την κυβέρνηση, αναμένεται να προκύψουν μειώσεις φορολογικών επιβαρύνσεων έως 400 ή έως 500 ευρώ ετησίως για όλους τους ιδιοκτήτες εκμισθούμενων ακινήτων κι όχι μόνο για όσους αποκτούν φορολογητέα εισοδήματα από ενοίκια μέχρι 5.000 ευρώ.

Σήμερα, τα εισοδήματα από εκμετάλλευση ακίνητης περιουσίας, δηλαδή τα ενοίκια, φορολογούνται αυτοτελώς με βάση κλίμακα συντελεστών από 15% έως 45%.

Συγκεκριμένα:

  • Ετήσια φορολογητέα εισοδήματα από ακίνητα έως 12.000 ευρώ, φορολογούνται από το πρώτο ευρώ με συντελεστή 15%. Το ανώτατο ποσό φόρου γι’ αυτό το κλιμάκιο εισοδημάτων φθάνει τα 1.800 ευρώ (12.000 ευρώ Χ 15% = 1.800 ευρώ)
  • Ετήσια φορολογητέα εισοδήματα από ακίνητα μεταξύ 12.000,01 ευρώ και 35.000 ευρώ, φορολογούνται με 15% για τα πρώτα 12.000 ευρώ και με 35% για τα επόμενα 23.000 ευρώ, δηλαδή για το τμήμα του εισοδήματος από τα 12.000,01 μέχρι τα 35.000 ευρώ. Ως εκ τούτου, το ανώτατο ποσό φόρου για τα εισοδήματα αυτού του κλιμακίου ανέρχεται σε 9.850 ευρώ (12.000 ευρώ Χ 15% + 23.000 ευρώ Χ 35% = 9.850 ευρώ).
  • Ετήσια εισοδήματα από ακίνητα άνω των 35.000 ευρώ φορολογούνται με 15% για τα πρώτα 12.000 ευρώ, με 35% για τα επόμενα 23.000 ευρώ και με 45% για το υπερβάλλον ποσό, πέραν των 35.000 ευρώ.

Πρέπει να διευκρινιστεί ότι σε φόρο εισοδήματος δεν υπάγεται το 100% του εισοδήματος από ενοίκια, αλλά το 95%, καθώς, για κάθε ιδιοκτήτη εκμισθούμενου ακινήτου, η ισχύουσα νομοθεσία προβλέπει αυτόματη έκπτωση ποσοστού 5% ως δαπάνη επισκευής και συντήρησης του ακινήτου.

Η έκπτωση του 5% δεν απαιτεί δικαιολογητικά, αλλά υπολογίζεται αυτόματα κατά την εκκαθάριση της φορολογικής δήλωσης και τον υπολογισμό του φόρου εισοδήματος.

Πηγή: Ελεύθερος Τύπος

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα