Πολιτική

Goldman Sachs: Έρχονται δραματικές αλλαγές στην αγορά πετρελαίου


Τεράστιες αλλαγές στην αγορά πετρελαίου εκτιμούν πως θα δούμε σύντομα οι αναλυτές της Goldman Sachs, δεδομένης της πτώσης της τιμής του βαρελιού κάτω από τα 27 δολάρια την περασμένη εβδομάδα. 

Κατά τους αναλυτές Jeffrey Currie, Damien Courvalin, Michael Hinds και Abhisek Banerjee, ακόμη και αν η «αντίληψη της αγοράς» είναι ότι είναι «οι φόβοι για την πορεία της ζήτησης» οδηγούν την τιμή του πετρελαίου χαμηλότερα, ο πραγματικός λόγος της πρόσφατης μείωσης δεν είναι η ζήτηση, αλλά οι διαρθρωτικές δυνάμεις της προσφοράς που έχουν δημιουργήσει βίαιες κινήσεις προς την αρνητική πλευρά, καθώς η αγορά εισέρχεται σε φάση καμπής για να δημιουργήσουν μια διαδρομή προς μια νέα ισορροπία.

Οι αναλυτές επισημαίνουν πως η αγορά πετρελαίου δεν είναι απλά η τιμολόγηση με γνώμονα τη ζήτηση της αγοράς. 

“Τα spreads στο Brent και τα προϊόντα πετρελαίου έχουν ενισχυθεί και όχι αποδυναμωθεί.”

Η “παραδοσιακή” αιτία που αποδυναμώνονται τα spreads είναι στη ζήτηση. 

Στον αντίποδα όμως, με τα περιθώρια διύλισης να παραμένουν, επίσης, πολύ πάνω από τα επίπεδα ύφεσης, με κάποια περιθώρια σε προϊόντα, όπως η βενζίνη, στην πραγματικότητα να έχουν ενισχυθεί τόσο σε σχετικούς και απόλυτους όρους.

Κατά τους αναλυτές της Goldman ωστόσο, αυτή είναι η θετική είδηση για το μέλλον.

Στην συνέχεια, οι αναλυτές τονίζουν ότι οι φόβοι για την κινεζική ζήτηση είναι υπερβολικοί.

«Η αγορά πετρελαίου δείχνει μια επιβράδυνση του ρυθμού αύξησης της ζήτησης πετρελαίου (3,4% ετήσια αύξηση από το Νοέμβριο), αλλά δεν είναι μια ολοκληρωτική κατάρρευση. 

Επιπλέον, η στροφή από τις βασικές «κεφαλαιουχικές δαπάνες» που χρησιμοποιούνται για τις υποδομές προς τα «λειτουργικά έξοδα» που στοχεύουν στην εγχώρια κατανάλωση είναι εξίσου εμφανής στη σύνθεση της ζήτησης πετρελαίου.

«Το σημείο εκκίνησης για την παγκόσμια επανεξισορρόπηση είναι η υπερπροσφορά που σημειώθηκε το τελευταίο τρίμηνο του 2015 και αυτός είναι λόγος για την κίνηση της τιμής του πετρελαίου κάτω από τα 30 δολάρια. 

Η ζώνη των 20 - 40 δολαρίων θα οδηγήσουν στην προσαρμογή της βιομηχανίας, η οποία είναι ζωτικής σημασίας.

Τέλος, οι αναλυτές της Goldman Sachs συνεχίζουν να πιστεύουν ότι αυτή η μεταβατική φάση καμπής είναι πιθανό να διαρκέσει πέραν του πρώτου εξαμήνου του 2016 και θα χαρακτηρίζεται από trendless αγορά με σημαντική μεταβλητότητα των τιμών δυνητικά μεταξύ των δύο σημείων των 20 δολαρίων και 40 δολαρίων ανά βαρέλι. 

 
Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις