Διεθνή

Γκουτέρες: Να προστατέψουμε τα παιδιά μας από τον κορονοϊό


«Με την πανδημία να θέτει σε κίνδυνο τόσα παιδιά από όλο τον κόσμο, επαναλαμβάνω την επείγουσα έκκλησή μου: Ας προστατέψουμε τα παιδιά μας και ας διασφαλίσουμε την ευημερία τους» τονίζει σε μήνυμά του ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες. «Όσο η πανδημία του COVID-19 εξαπλώνεται στον κόσμο, παρατηρούμε ένα ανησυχητικό μοτίβο. Τα φτωχότερα και πιο ευάλωτα μέλη της κοινωνίας πλήττονται περισσότερο τόσο από την πανδημία όσο και από την αντιμετώπισή της» αναφέρει στην αρχή του μηνύματός του, ο Αντόνιο Γκουτέρες.

Σε αυτό το πλαίσιο, επικαλείται την έκθεση που παρουσίασε χθες ο ΟΗΕ, στην οποία υπογραμμίζει τους κινδύνους που αντιμετωπίζουν τα παιδιά. «Πρώτον, η εκπαίδευση. Σχεδόν όλοι οι μαθητές βρίσκονται σήμερα εκτός σχολείου. Μερικά σχολεία προσφέρουν εξ αποστάσεως διδασκαλία αλλά αυτή δεν είναι διαθέσιμη σε όλους. Παιδιά σε χώρες με αργές και ακριβές υπηρεσίες Διαδικτύου βρίσκονται σε ιδιαίτερα μειονεκτική θέση. Δεύτερον, το φαγητό. Ο συγκλονιστικός αριθμός των 310 εκατ. μαθητών - σχεδόν οι μισοί μαθητές παγκοσμίως - εξαρτάται από το σχολείο για την καθημερινή του διατροφή. Ακόμα και πριν τον κορονοϊό, ο κόσμος μας αντιμετώπιζε απαράδεκτα υψηλά ποσοστά παιδικού υποσιτισμού και υποανάπτυξης. Τρίτον, ασφάλεια. Με τα παιδιά εκτός σχολείων, τις κοινωνίες τους σε απαγόρευση κυκλοφορίας και μια παγκόσμια ύφεση που εντείνεται, τα επίπεδα του οικογενειακού άγχους αυξάνονται. Τα παιδιά είναι θύματα και μάρτυρες ενδοοικογενειακής βίας και κακοποίησης. Με τα σχολεία κλειστά, λείπει ένας σημαντικός μηχανισμός έγκαιρου συναγερμού. Υπάρχει επίσης ο κίνδυνος ότι τα κορίτσια θα εγκαταλείψουν το σχολείο οδηγώντας σε αύξηση της εφηβικής εγκυμοσύνης» αναφέρει αναλυτικά ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ.

Επιπρόσθετα επισημαίνει τους αυξημένους κινδύνους που αντιμετωπίζουν τα παιδιά περνώντας περισσότερο χρόνο στο Διαδίκτυο εξηγώντας: «Αυτό μπορεί να κάνει τα παιδιά ευάλωτα σε διαδικτυακή σεξουαλική εκμετάλλευση και παρενόχληση. Η έλλειψη πρόσωπο με πρόσωπο επαφών με φίλους και συντρόφους μπορεί να οδηγήσει σε αυξημένο κίνδυνο αποστολής σεξουαλικών εικόνων. Ο αυξημένος και χωρίς δομή χρόνος στο διαδίκτυο μπορεί να εκθέσει τα παιδιά σε δυνητικά επιβλαβές και βίαιο περιεχόμενο όπως επίσης και σε μεγαλύτερο κίνδυνο ηλεκτρονικού εκφοβισμού».

Στο σημείο αυτό υπογραμμίζει τον ρόλο των κυβερνήσεων και των γονιών στο να κρατήσουν τα παιδιά ασφαλή και προσθέτει ότι «οι εταιρίες κοινωνικής δικτύωσης έχουν ιδιαίτερη ευθύνη να προστατέψουν τους ευάλωτους».

Πιάνοντας το νήμα της έκθεσης του ΟΗΕ για τους κινδύνους που αντιμετωπίζουν τα παιδιά, αναφέρει ως τέταρτον την υγεία. «Το μειωμένο εισόδημα των νοικοκυριών θα αναγκάσει τις οικογένειες να μειώσουν τα βασικά έξοδα υγείας και διατροφής, επηρεάζοντας ιδιαίτερα τα παιδιά, τις εγκύους και τις μητέρες που θηλάζουν. Οι εκστρατείες εμβολιασμού κατά της πολιομυελίτιδας έχουν ανασταλεί. Οι εκστρατείες προληπτικού εμβολιασμού για την ιλαρά έχουν σταματήσει σε 23 χώρες. Όσο οι υπηρεσίες υγείας επιβαρύνονται, τα άρρωστα παιδιά έχουν μικρότερη πρόσβαση στην περίθαλψη. Με την παγκόσμια ύφεση να έχει επιταχυνθεί, θα μπορούσαν να υπάρξουν χιλιάδες επιπλέον παιδικοί θάνατοι το 2020».

Σε αυτό το πλαίσιο, ο Αντόνιο Γκουτέρες επισημαίνει ότι τα συμπεράσματά της είναι ξεκάθαρα και υπογραμμίζει την ανάγκη «να δράσουμε τώρα για κάθε μία από αυτές τις απειλές για τα παιδιά μας». Οι ηγέτες, τονίζει περαιτέρω, πρέπει να κάνουν ό,τι περνάει από το χέρι τους για να αμβλύνουν τις επιπτώσεις της πανδημίας και σημειώνει: «Αυτό που ξεκίνησε ως συναγερμός για την υγεία, διογκώθηκε σε μια τρομερή δοκιμή για την παγκόσμια υπόσχεση να μην παραμελήσουμε κανέναν».

Στη συνέχεια επανέρχεται στην έκθεση του ΟΗΕ για τους κινδύνους που αντιμετωπίζουν τα παιδιά. «Η έκθεση παρακινεί τις κυβερνήσεις και τους χορηγούς να δώσουν προτεραιότητα στην εκπαίδευση όλων των παιδιών. Προτείνει την παροχή οικονομικής βοήθειας συμπεριλαμβανομένης της χρηματικής παροχής σε οικογένειες χαμηλού εισοδήματος και τη μείωση της διατάραξης της λειτουργίας κοινωνικών και υγειονομικών υπηρεσιών για τα παιδιά» αναφέρει σχετικά.

Ειδικότερα, τονίζει την ανάγκη να δοθεί προτεραιότητα στους πιο ευάλωτους. «Στα παιδιά σε καταστάσεις συρράξεων, στα παιδιά-πρόσφυγες και στους εκτοπισμένους, στα παιδιά που ζουν με αναπηρίες», όπως αποσαφηνίζει.

Καταληκτικά στέλνει ότι μήνυμα ότι «πρέπει να δεσμευτούμε ότι θα ανακάμψουμε καλύτεροι από τον COVID-19 για να επιδιώξουμε πιο βιώσιμες και χωρίς αποκλεισμούς οικονομίες και κοινωνίες, σύμφωνα με τους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης».

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις