Διεθνή

Γιλντιρίμ: Στο Αφρίν προστατεύουμε τα νότια σύνορα του ΝΑΤΟ


 «Στην περιοχή μας, προστατεύουμε τα νότια σύνορα του ΝΑΤΟ» υποστήριξε ο Τούρκος πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ σε συνέντευξη του στο Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων ερωτηθείς για την εισβολή των τουρκικών δυνάμεων στο έδαφος της Συρίας.

Ο Γιλντιρίμ δήλωσε ότι επιθυμούσε τη συμμετοχή της Γερμανίας στη σχεδιαζόμενη κατασκευή των τουρκικών αρμάτων μάχης “Altay”. 

«Μια τέτοια συνεργασία θα ωφελήσει και τις δύο πλευρές. Ακόμη περισσότερο τη Γερμανία. Επειδή οι μηχανές θα προέρχονται από τη Γερμανία, απλά κάποια μέρη θα κατασκευάζονται στην Τουρκία».

Ο τούρκος πρωθυπουργός υπερασπίστηκε μάλιστα την ανάπτυξη από τον τουρκικό στρατό γερμανικών αρμάτων μάχης Leopard 2 στη Συρία. Η συμμετοχή αυτών των αρμάτων μάχης στην αμφιλεγόμενη τουρκική επίθεση κατά της κουρδικής πολιτοφυλακής «παραχωρήθηκε», είπε και επέκρινε την άρνηση της ομοσπονδιακής κυβέρνησης της Γερμανίας να εγκρίνει νέες εξαγωγές Leopard 2 στην Τουρκία λόγω των επιχειρήσεων στο συριακό έδαφος.

Ισχυρίστηκε μάλιστα ότι η χρήση των γερμανικών “Leopard” κατά της κουρδικής πολιτοφυλακής YPG ήταν νομικά αβλαβής. «Αγοράσαμε τα άρματα πολλά χρόνια πριν , για την περίπτωση που θα δεχόμασταν επίθεση. Πότε πρέπει να τα χρησιμοποιήσουμε;»

Απο το 2006 ως και το 2011, η Bundeswehr είχε παραδώσει συνολικά 354 “Leopard 2” στην Τουρκία - χωρίς να θέτει καμία προϋπόθεση για τη χρήση της. Απαγόρευσε μόνο στην Άγκυρα να πουλήσει τα τανκς σε τρίτους.

Ωστόσο, μετά την έναρξη της επίθεσης στη Συρία η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ (CDU) και ο υπουργός Εξωτερικών Ζίγκμαρ Γκάμπριελ (SPD) συμφώνησαν να σταματήσουν την προμήθεια αρμάτων στην Τουρκία.

«Σε αυτό το σημείο έχουμε και άλλες επιλογές. Αν τα πάρουμε από τη Γερμανία: είναι καλό. Αν όχι, έχουμε εναλλακτικές λύσεις. Η τουρκική αμυντική βιομηχανία μπορεί επίσης να παράσχει την ίδια την προστασία», είπε.

Η τουρκική κυβέρνηση σχεδιάζει να κατασκευάσει 1.000 άρματα μάχης “Altay” αξίας περίπου επτά δισεκατομμυρίων ευρώ. Για την πρώτη παρτίδα 100 έως 200 αρμάτων έχει υποβάλει προσφορά η τουρκική κατασκευάστρια φορτηγών και λεωφορείων BMC, με τον οποίο ο Όμιλος Rheinmetall του Ντίσελντορφ το 2016 ίδρυσε την κοινοπραξία RBSS. Η έδρα της εταιρείας είναι η Άγκυρα. Η Rheinmetall κατέχει μειοψηφία 40%. Η απόφαση σχετικά με την ανάθεση της παραγγελίας πρέπει να ληφθεί στις αρχές του 2018.

Χωρίς την έγκριση της ομοσπονδιακής κυβέρνησης πάντως, όπως μεταδίδει το ΑΜΠΕ,  η συμμετοχή μιας γερμανικής εταιρείας στην κατασκευή αρμάτων μάχης στην Τουρκία δεν είναι δυνατή. Πέρυσι, ωστόσο, η ομοσπονδιακή κυβέρνηση είχε μειώσει τις άδειες εξαγωγής σε πολύ χαμηλό σημείο λόγω έντασης με την Άγκυρα. Μετά την έναρξη της τουρκικής επίθεσης ενάντια στην κουρδική πολιτοφυλακή στη Συρία, οι εξαγωγές αρμάτων ουσιαστικά σταμάτησαν τελείως.

Ο Γιλντιρίμ υποστήριξε ότι η απόφαση αυτή είναι λάθος.

«Επειδή είμαστε μέλος του ΝΑΤΟ, και η Γερμανία είναι μέλος του ΝΑΤΟ», τόνισε. «Και στην περιοχή μας, προστατεύουμε τα σύνορα του ΝΑΤΟ».

Ο τούρκος πρωθυπουργός δικαιολόγησε τη δράση εναντίον των Κούρδων πολιτοφυλακών λόγω των συνεχών πυραυλικών επιθέσεων από τη συριακή πλευρά. «Προστατεύουμε τα νότια σύνορα του ΝΑΤΟ», είπε.

Προανήγγειλε επίσκεψη Ερντογάν στη Γερμανία

Ο τούρκος πρωθυπουργός ανακοίνωσε μάλιστα επίσκεψη στη Γερμανία από τον Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μετά από ορκωμοσία της νέας ομοσπονδιακής κυβέρνησης.

«Όταν συγκροτηθεί η κυβέρνηση, φυσικά, θα υπάρξουν επισκέψεις υψηλού επιπέδου», είπε στο περιθώριο της Διάσκεψης Ασφαλείας του Μονάχου.

«Ο πρόεδρος Ερντογάν θα έρθει (στη Γερμανία) και η καγκελάριος Μέρκελ, θα έρθει στην Τουρκία». Οι υπουργοί Εξωτερικών θα συναντώνται επίσης πιο συχνά.

 
Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις