Εγκύκλιο που έστειλε ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθό σε όλες τις Υγειονομικές Περιφέρειες (ΥΠΕ) προβλέπει τη συμμετοχή των γενικών γιατρών που υπηρετούν στο ΠΕΔΥ (Κέντρα Υγείας, πρώην Μονάδες Υγείας του ΕΟΠΥΥ, Πολυδύναμα Περιφερειακά Ιατρεία, Περιφερειακά Ιατρεία) στις εφημερίες των Νοσοκομείων και συγκεκριμένα στα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ), ανεξάρτητα από το αν αυτά λειτουργούν ως αυτοτελές οργανικό τμήμα ή όχι.
Σύμφωνα με την εγκύκλιο, η συμμετοχή γενικών γιατρών στη λειτουργία των ΤΕΠ είναι μια διεθνώς διαδεδομένη πρακτική, και αποτελεί τμήμα της εκπαίδευσης τους και η εμπειρία έχει δείξει ότι συμβάλλει στην βελτίωση της διαδικασίας διαλογής και αποτελεσματικής διαχείρισης των περιστατικών που προσέρχονται στα Τμήματα Επειγόντων των Νοσοκομείων. Ειδικά σήμερα που τα δημόσια νοσοκομεία, ιδιαίτερα στην επαρχία, έχουν μείνει με ελάχιστους ειδικευόμενους γιατρούς και με υποστελεχωμένα ΤΕΠ, η συνεισφορά των γενικών γιατρών στην ασφαλή εφημέρευση των νοσοκομείων είναι ζωτικής σημασίας για την ενίσχυση της «πρώτης γραμμής άμυνας» του ΕΣΥ. Ωστόσο, στην εγκύκλιο επισημαίνεται ότι ο γενικός ιατρός στο ΤΕΠ αντιμετωπίζει περιστατικά που προσέρχονται εκτάκτως και μπορούν να αντιμετωπιστούν σε πρώτο βαθμό και δεν υποκαθιστά τους ιατρούς των άλλων ειδικοτήτων που υπηρετούν στο νοσοκομείο. Σε περίπτωση που χρειάζεται ειδική διαγνωστική προσπέλαση ή / και αντιμετώπιση σε δεύτερο βαθμό, ο γενικός ιατρός παραπέμπει σε ιατρούς άλλων ειδικοτήτων, που είτε εφημερεύουν στον χώρο του ΤΕΠ είτε συνεπικουρούν ως εφημερεύοντες στην κλινική τους.
Για την υλοποίηση της απόφασης αυτής, οι Διοικητές των ΥΠΕ οφείλουν να λαμβάνουν υπ’ όψιν τους τις ανάγκες εύρυθμης και απρόσκοπτης λειτουργίας των Μονάδων ΠΦΥ στις οποίες υπηρετούν οι γενικοί γιατροί που καλούνται να συνδράμουν επικουρικά στην αξιόπιστη λειτουργία των νοσοκομείων της χώρας κατά τη διάρκεια της εφημερίας.
Ωστόσο, να θυμίσουμε ότι λίγες μέρες πριν οι εκπρόσωποι των γενικών γιατρών ζητούσαν συνάντηση με τον Υπουργό Υγείας προκειμένου να εκθέσουν τα προβλήματα τους με την κατάσταση που επικρατεί στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας. Οι γενικοί γιατροί δήλωναν στην αντίθεσή τους για την στήριξη της Πρωτοβάθμιας των Νοσοκομείων με τις δικές τους αποσπάσεις γιατί όπως υποστηρίζουν η κίνηση αυτή υποβαθμίζει την ειδικότητά τους σε παρειά των νοσοκομειακών ειδικοτήτων.
Μετά την έκδοση της εγκυκλίου στην οποία προχώρησε το Υπουργείο Υγείας αναμένονται με ενδιαφέρον οι αντιδράσεις του κλάδου οι οποίοι δηλώνουν ότι το Υπουργείο πριν προχωρήσει σε οποιαδήποτε τέτοια ενέργεια θα έπρεπε πρώτα να ακούσει τις απόψεις τους. Εξάλλου, όπως συμπληρώνουν ας μην ξεχνάμε ότι η γενική ιατρική είναι η μόνη ειδικότητα που άπτεται αποκλειστικά της ΠΦΥ και είναι προφανές ότι θα έπρεπε πριν από οποιαδήποτε αλλαγή να γίνει διαβούλευση με τους εκπροσώπους της.