Βυτιοφόρα με καύσιμα εισήλθαν σήμερα το πρωί στη λωρίδα της Γάζας, μετά την εκεχειρία που συνήφθη ανάμεσα στην οργάνωση Ισλαμικός Τζιχάντ και το Ισραήλ έπειτα από τρεις ημέρες εχθροπραξιών που στοίχισαν τη ζωή σε 44 Παλαιστινίους από ισραηλινά πλήγματα στο θύλακα.
Δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου είδε βυτιοφόρα με καύσιμα να εισέρχονται στη Γάζα από το σημείο διέλευσης Κερέμ Σαλόμ, στο νότιο τμήμα της λωρίδας, τα σύνορα με την οποία είχαν κλείσει από το Ισραήλ.
Εκπρόσωπος της ηλεκτρικής εταιρείας δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο πως ο μοναδικός σταθμός παραγωγής ενέργειας της λωρίδας της Γάζας επαναλειτούργησε σήμερα μετά την παράδοση καυσίμων από το Ισραήλ.
Ο σταθμός άρχισε και πάλι «να παράγει ενέργεια», δήλωσε ο εκπρόσωπος Μοχάμνετ Θάμπετ.
Χθες, Κυριακή, το κύριο νοσοκομείο της πόλης της Γάζας είχε κατεπειγόντως ανάγκη από ηλεκτρικό για τη νοσηλεία των τραυματιών, αφού ο σταθμός παραγωγής ενέργειας σταμάτησε να λειτουργεί ελλείψει καυσίμων.
Τα σημεία διέλευσης ανάμεσα στο εβραϊκό κράτος και τη λωρίδα της Γάζας άνοιξαν και πάλι «σήμερα Δευτέρα για ανθρωπιστικές ανάγκες», ανέφερε σε ανακοίνωσή της το Cogat, το όργανο του ισραηλινού υπουργείου Άμυνας που επιβλέπει τις πολιτικές δραστηριότητες στα Παλαιστινιακά Εδάφη.
«Η επιστροφή στη ρουτίνα θα γίνει ανάλογα με την εξέλιξη της κατάστασης και εφόσον γίνεται σεβαστή η ασφάλεια», προστίθεται στην ανακοίνωση.
Μετά την ανακωχή αυτή, που τέθηκε σε ισχύ χθες, Κυριακή, στις 23:30 τοπική ώρα έπειτα από διαπραγμάτευση με μεσολαβητή την Αίγυπτο, οι δύο πλευρές ανακοίνωσαν πάντως ότι επιφυλάσσονται του δικαιώματός τους να απαντήσουν σε περίπτωση παραβίασης της εκεχειρίας από την άλλη πλευρά.
Στη Γάζα, «η κατάσταση είναι τραγική και δύσκολη», λέει στο Γαλλικό Πρακτορείο ένας κάτοικος της πόλης, ο Μοχάμεντ Αλάι. «Έχουμε πολλούς νεκρούς και τραυματίες, καταστροφές και ερήμωση, όμως η Γάζα επουλώνει τις πληγές της», πρόσθεσε.
Μια άλλη κάτοκος, η Σουχάιλ αλ-Μπαουμπάμπ, 56 ετών, «έζησε τρεις ημέρες μέσα στο φόβο». «Δεν θέλουμε κάθε έξι μήνες πόλεμο και, όταν ακούσαμε να μιλάνε για εκεχειρία, ήμασταν τόσο χαρούμενοι παρά το πένθος μας για τους μάρτυρες, επειδή η ζωή επιστρέφει στην ομαλή της πορεία», είπε.
Στο νότιο τμήμα του εβραϊκού κράτους, που συνορεύει με τη Γάζα και όπου επαναλήφθηκε η σιδηροδρομική και η οδική κυκλοφορία, ένας κάτοικος του Ασκελόν, ο Νταβίτ Σιτρίτ, δήλωσε πως «δεν έχει εμπιστοσύνη» στον Ισλαμικό Τζιχάντ. «Διαρκώς υπόσχονται, αλλά κάθε φορά επιτίθενται και πάλι... Ελπίζω ότι αυτή τη φορά (η εκεχειρία) θα κρατήσει».
«Ο Ισλαμικός Τζιχάντ δέχθηκε ένα σοβαρό πλήγμα που τους πήγε δεκάδες χρόνια πίσω», δήλωσε σήμερα στους δημοσιογράφους υψηλόβαθμος ισραηλινός διπλωμάτης.
Η συμφωνία εκεχειρίας προβλέπει μεταξύ άλλων «τη δέσμευση της Αιγύπτου να εργασθεί υπέρ της απελευθέρωσης δύο φυλακισμένων» του Ισλαμικού Τζιχάντ οι οποίοι βρίσκονται στα χέρια του Ισραήλ, ανακοίνωσε η παλαιστινιακή οργάνωση.
Από την αρχή της ισραηλινής επιχείρησης, την Παρασκευή, μέχρι χθες, Κυριακή, το βράδυ, 44 Παλαιστίνιοι, από τους οποίους 15 παιδιά, είχαν χάσει τη ζωή τους και 360 τραυματισθεί, σύμφωνα με το υπουργείο, το οποίο ανέφερε εξάλλου πως από τα ισραηλινά πλήγματα καταστράφηκαν ολόκληρες πολυκατοικίες.
Τρεις άνθρωποι τραυματίσθηκαν στο Ισραήλ από πλήγματα ρουκετών, σύμφωνα με διασώστες. Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε πως εκατοντάδες ρουκέτες εκτοξεύθηκαν από την Παρασκευή από τη Γάζα και πως οι περισσότερες αναχαιτίσθηκαν.
Οι ισραηλινές αρχές υποστήριξαν εξάλλου πως μερικοί Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν από αποτυχημένες εκτοξεύσεις ρουκετών του Ισλαμικού Τζιχάντ προς το Ισραήλ, καθώς οι ρουκέτες αυτές έπεσαν μέσα στον παλαιστινιακό θύλακα.