Τράπεζες

Φθηνά δάνεια για ΜμΕ με μισό επιτόκιο - Ανοίγει νέο πρόγραμμα


Στις αρχές Δεκεμβρίου ενεργοποιείται ξανά το ΤΕΠΙΧ III για μικρομεσαίες επιχειρήσεις με «δύναμη πυρός» 100 εκατ. ευρώ

Θέμα ημερών είναι πλέον η ενεργοποίηση του πιο δημοφιλούς προγράμματος φθηνής χρηματοδότησης για μικρομεσαίες επιχειρήσεις από την Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα, μέσω του οποίου θα χορηγηθούν δάνεια με επιδότηση επιτοκίου κατά 50%, δηλαδή με το μισό επιτόκιο από τα επίπεδα της τραπεζικής αγοράς.

Το δανειοδοτικό πρόγραμμα του Ταμείου Επιχειρηματικότητας ΙΙΙ είχε τεράστια ζήτηση, καθώς εξαντλήθηκε πάρα πολύ γρήγορα το διαθέσιμο ποσό. Το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών βρήκε πρόσθετους πόρους από το ΕΣΠΑ, ύψους 100 εκατ. ευρώ και μέσα στο πρώτο δεκαήμερο του Δεκεμβρίου αναμένεται να ανοίξει και πάλι το πρόγραμμα των φθηνών δανείων.

Όπως έχει δηλώσει η Διευθύνουσα Σύμβουλος της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας, Ισμήνη Παπακυρίλλου, «το ΤΕΠΙΧ ΙΙΙ πλησιάζει ήδη τον στόχο του 1 δισ. ευρώ συνολικά σε δάνεια, με ευνοϊκούς όρους στην αγορά. Αξίζει να σημειωθεί ότι το 40% των επιχειρήσεων που χρηματοδοτήθηκαν μέσω του ΤΕΠΙΧ ΙΙΙ, έλαβαν για πρώτη φορά τραπεζική χρηματοδότηση μέσω προγραμμάτων της ΕΑΤ, δείχνοντας τη δέσμευση της τράπεζας στη διεύρυνση του αριθμού χρηματοδοτούμενων ΜμΕ και τη στήριξη νέων και νεοσύστατων επιχειρήσεων».

Οι χρηματοδοτήσεις από το Ταμείο Δανείων του ΤΕΠΙΧ ΙΙΙ έγιναν ανάρπαστες και μάλιστα υπήρξε μικρή υπέρβαση του αρχικά προγραμματισμένου ποσού. Ενώ μπορούσαν να δοθούν δάνεια μέχρι 460 εκατ. ευρώ, τελικά εγκρίθηκαν δάνεια 466 εκατ. ευρώ. Συνολικά ο αριθμός των δανείων έφθασε τα 1.363 και κατά ποσοστό 70,6% δόθηκαν σε επιχειρήσεις της Περιφέρειας. Επιχειρήσεις με λιγότερους από 50 εργαζόμενους πήραν το 84% των δανείων, ενώ το 81% δόθηκαν σε επιχειρήσεις με τζίρο μικρότερο των 10 εκατ. ευρώ.

Σημειώνεται ότι το ΤΕΠΙΧ III μπορεί να δώσει δάνεια σε μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, τα οποία εμπίπτουν στην κατηγορία των μικρών κρατικών ενισχύσεων (de minimis). Τα ποσά των δανείων κυμαίνονται από 10.000 έως 500.000 ευρώ.

Για την ένταξη στο Ταμείο η υποψήφια επιχείρηση υποβάλει αίτηση:

Α. Στην πλατφόρμα KYC (Know Your Customer) της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας, μέσω του δικτυακού τόπου https://kyc.hdb.gr/ . Για κάθε ολοκληρωμένη αίτηση και ύστερα από μία σειρά αξιολογήσεων κριτηρίων επιλεξιμότητας, η αίτηση προωθείται στα Πιστωτικά Ιδρύματα που έχει επιλέξει ο ενδιαφερόμενος, για την υποβολή μη δεσμευτικής προσφοράς. Εφόσον η αίτηση γίνει καταρχήν αποδεκτή, δηλαδή λάβει ο ενδιαφερόμενος μη δεσμευτική προσφορά, τότε εκδίδεται ένας μοναδικός κωδικός.

Β. Στο Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα Κρατικών Ενισχύσεων (ΟΠΣΚΕ), μέσω του δικτυακού τόπου https://app.opske.gr/  όπου καταχωρείται ο μοναδικός κωδικός από την πλατφόρμα KYC της ΕΑΤ για το Πιστωτικό Ίδρυμα.

Γ. Στο Πιστωτικό Ίδρυμα από το οποίο επιθυμεί να χρηματοδοτηθεί και έχει λάβει ήδη μη δεσμευτική προσφορά μέσω του KYC για την αξιολόγησή της αίτησης και απαιτούμενων δικαιολογητικών.  

Επιπλέον, η επιχείρηση συμπληρώνει Ερωτηματολόγιο Αυτοαξιολόγησης σε 3 βασικά κριτήρια: Περιβαλλοντικά, Κοινωνικά και Εταιρικής Διακυβέρνησης (ESG) στην πλατφόρμα ESG Tracker by HDB, μέσω του δικτυακού τόπου https://esgtracker.hdb.gr/. Η συμπλήρωση του εν λόγω ερωτηματολογίου είναι απαραίτητη, προκειμένου να δύναται να υποβληθεί η αίτηση χρηματοδότησης στην Τράπεζα. Τα αποτελέσματα της αυτοαξιολόγησης δεν αποτελούν κριτήριο επιλεξιμότητας της επιχείρησης στο πρόγραμμα.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις