Όταν στόχος είναι η απώλεια βάρους ή λίπους, οι απόψεις για τα φρούτα διίστανται: Η μία άποψη είναι ότι όντως βοηθούν. Από την άλλη, ορισμένοι στον χώρο του fitness πιστεύουν, ότι η φρουκτόζη που περιέχουν, είναι επιβαρυντική. Που βρίσκεται η αλήθεια και που ο μύθος; Τελικά, βοηθούν τα φρούτα στη δίαιτα; Και αν ναι, ποιά βοηθούν περισσότερο;
Εμπεριστατωμένες απαντήσεις μας δίνει ο *Άκης από τη CTfivepercent Nutrition Team:
Όπως έχουμε πει, το βάρος αυξάνεται όταν οι προσλαμβανόμενες θερμίδες υπερβαίνουν τις ημερήσιες καύσεις μας. Τα φρούτα αποτελούν ένα «πακέτο» νερού και φυτικών ινών μαζί με μικρές ποσότητες άλλων συστατικών, δεν είναι καθόλου θερμιδικά συμπυκνωμένα και σχεδόν όλα είναι χαμηλά σε λίπος. Έτσι, περισσότερο βοηθούν στη μείωση του σωματικού λίπους.
Πως λειτουργεί αυτό
Ορισμένα φρούτα έχουν υψηλότερη περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες και πηκτίνες, που λειτουργούν ως φυσικοί καυστήρες λίπους. Όπως αποδεικνύουν και πολλές μελέτες στον χώρο της υγείας, οι ίνες των φρούτων συμβάλλουν στην επιβράδυνση της απορρόφησης της ζάχαρης στο αίμα, στη βελτίωση της πέψης και μας κρατούν χορτάτους για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.
Κάποια εντερικά πεπτίδια, όπως το Γλυκαγονομιμητικό πεπτίδιο-1 (glucagonlike peptide-1), είναι ορμόνες που δημιουργούν κορεσμό και μειώνουν το αίσθημα της πείνας. Οι διαλυτές φυτικές ίνες των φρούτων περιβάλλουν την τροφή που έχει ληφθεί σε τέτοιο βαθμό, που εκείνη δεν μπορεί να επηρεαστεί από την δράση των πεπτικών ενζύμων, με αποτέλεσμα να περνάει ανέγγιχτη από το σύστημα. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για το μη χωνευμένο λίπος.
Τα κορυφαία φρούτα για δίαιτα και υγεία
Πράσινο μήλο
Το ξέρουμε όλοι: «Ένα μήλο την ημέρα τον γιατρό τον κάνει πέρα». Δεν λέγεται τυχαία. Τα μήλα είναι μια πολύ καλή πηγή φυτικών ινών, οι οποίες μειώνουν την χοληστερίνη του αίματος, δηλαδή αυξάνουν την καλή (HDL) και μειώνουν την κακή (LDL).
Μπανάνα
Το πιο διαδεδομένο φρούτο στον χώρο του bodybuilding, καθώς χρησιμοποιείται παρά πολύ συχνά ως μέρος του μεταπροπονητικού γεύματος. Έχει υψηλή θερμιδική αξία (90-130 θερμίδες) σε σχέση με τα υπόλοιπα φρούτα. Είναι πλούσια σε κάλιο και βιταμίνη Β6, που είναι ιδιαίτερα σημαντικά για την καρδιαγγειακή υγεία, την πίεση του αίματος και την διατήρηση της μυϊκής μάζας.
Γκρέιπφρουτ
Αποτελεί βασικό φρούτο στις διατροφές απώλειας λίπους. Είναι πάρα πολύ πλούσιο σε βιταμίνη C, μια αντιοξειδωτική βιταμίνη με ποικίλες προστατευτικές ιδιότητες για το σώμα. Περιέχει μεγάλη ποσότητα αντιοξειδωτικών.
Μύρτιλο
Έχει μεγάλη θρεπτική αξία, καθώς περιέχει πληθώρα αντιοξειδωτικών, συμβάλλει στη βελτίωση της διανοητικής λειτουργίας και της όρασης. Αποτελεί τέλεια προσθήκη στο πρωινό σε περιόδους δίαιτας.
Ακτινίδιο
Περιέχει διπλάσια ποσότητας βιταμίνης C από ότι το πορτοκάλι, που σημαίνει ότι είναι εξαιρετικά αποτελεσματικό στην καταπολέμηση των ελευθέρων ριζών. Είναι επίσης πλούσιο σε βιταμίνη Α και Ε, που συμβάλλει στην υγεία και την ελαστικότητα του δέρματος. Πολύ σημαντικό ότι είναι διαθέσιμα σχεδόν όλο τον χρόνο.
Ρόδι
Μειώνει την αρτηριακή πίεση, βοηθά στην χώνευση των τροφών, προλαμβάνει την εμφάνιση καρδιαγγειακών νοσημάτων και αυξάνει σημαντικά το ανοσοποιητικό σύστημα, μειώνοντας την πιθανότητα εμφάνισης καρκίνου. Επίσης, η συχνή κατανάλωση ροδιού χαρίζει λαμπερή επιδερμίδα.
Κεράσι
Το βαθύ κόκκινο χρώμα του οφείλεται αντιοξειδωτικό ανθοκυανίνη, το οποίο είναι ικανό να μειώσει τα επίπεδα φλεγμονής στο σώμα, όπως και τα επίπεδα τριγλυκεριδίων και χοληστερόλης. Τα κεράσια συμβάλλουν στην επιτάχυνση της μυϊκής ανάρρωσης, έπειτα από έντονο προπονητικό στρες.
Ανανάς
Ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα. Επειδή έχει γλυκιά γεύση, μπορεί να αντικαταστήσει κάποιο ανθυγιεινό σνακ σε περιόδους δίαιτας, συμβάλλοντας στην απώλεια λίπους. Είναι πλούσιος σε βιταμίνη Α, όπως και σε φυτικές ίνες βελτιώνοντας την πέψη και καταπολεμώντας την δυσκοιλιότητα.
Αβοκάντο
Συμβάλλει στην μείωση της κακής χοληστερόλης (LDL) και στην αύξηση της καλής (HDL). Τα θρεπτικά λιπαρά που περιέχει προωθούν την απορρόφηση άλλων καροτενοειδών, όπως του βήτα-καροτένιου και του λυκοπένιου, που είναι απαραίτητα για την φυσιολογική καρδιακή λειτουργία. Είναι πλούσιο σε γλουταθειόνη, το οποίο αποτελεί ένα πανίσχυρο αντιοξειδωτικό, σημαντικό για την πρόληψη της γήρανσης και την αποτοξίνωση του συκωτιού.
Εν ολίγοις
Παρά την περιεκτικότητα των φρούτων σε φρουκτόζη, η προσωπική μου άποψη είναι ότι ναι, είναι τέλεια για απώλεια βάρους, καθώς βοηθούν στον έλεγχο της πρόσληψης θερμίδων και ταυτόχρονα έχουν πολλαπλά οφέλη για την υγεία.
* Ο Άκης (CT fiveprcent - Nutritionteam) είναι Personal Trainer, Προπονητής Σωματικής Διάπλασης και Διαιτολόγος – Διατροφολόγος.
facebook: CTfivepercent-Nutritionteam Akis
Instagram: ct_fiveper_nutritionteam_akis