Για τον θετικό απολογισμό και τα ουσιαστικά αποτελέσματα που απέφερε το πρόσφατο επιχειρηματικό ταξίδι του στην Σαουδική Αραβία μίλησε ο υφυπουργός Εξωτερικών για την Οικονομική Διπλωματία και Εξωστρέφεια, Κώστας Φραγκογιάννης, σε συνέντευξή του σήμερα στον ρ/σ 984.
Η αναθέρμανση των σχέσεων με τους Σαουδάραβες «είναι κάτι που έχουμε χτίσει με πολλή δουλειά, με πολύ κόπο και συστηματικά» επεσήμανε ο κ. Φραγκογιάννης και τόνισε ότι μία από τις πολύ σημαντικές επιτυχίες της αποστολής αφορά τη διασφάλιση της ενεργειακής επάρκειας της χώρας.
Ο κ. Φραγκογιάννης εξήγησε ότι εστιασμένες επιχειρηματικές αποστολές, όπως αυτή, σημαίνει να συμμετέχουν «συγκεκριμένοι κλάδοι της οικονομίας, να έχει γίνει η κατάλληλη επεξεργασία και από τις δύο πλευρές, να υπάρχουν συναντήσεις που εξυπηρετούν τους συγκεκριμένους στόχους που έχει θέσει η κάθε εταιρεία και να επιδιώκουμε συγκεκριμένα αποτελέσματα». Πρόσθεσε ότι «στην συγκεκριμένη επιχειρηματική αποστολή συμμετείχαν 43 ελληνικές επιχειρήσεις, 55 επιχειρηματίες, συνολικά περίπου 110 άτομα, έγιναν πάνω από 300 business to business συναντήσεις» ενώ ήταν 4 οι υπουργοί της κυβέρνησης- ο κ. Γεωργιάδης, η κα Ζαχαράκη, ο κ. Τσακίρης και ο ίδιος- οι οποίοι συνάντησαν 8 υπουργούς της κυβέρνησης της Σαουδικής Αραβίας. «Άρα λοιπόν δημιουργήσαμε όλο το πλαίσιο μέσα στο οποίο μπορεί να ανθίσει η επιχειρηματικότητα» επεσήμανε.
Ιδιαίτερης σημασίας, όπως τόνισε ο υφυπουργός Εξωτερικών, είναι το follow up, στο μεγάλο δρόμο που ανοίγει με ενθουσιασμό μία επιχειρηματική αποστολή «ο οποίος απαιτεί μια πολύ στενή παρακολούθηση, που σημαίνει ότι κάθε επιχείρηση αλλά κι εμείς στην Οικονομική Διπλωματία και Εξωστρέφεια, αλλά και το υπουργείο Ανάπτυξης με το οποίο είχαμε μία εξαιρετική συνεργασία, να δημιουργούν τις προϋποθέσεις και να παρακολουθούν τις εξελίξεις και να υποστηρίζουν την καθεμία επιχείρηση είτε για εξαγωγικές δραστηριότητες είτε για επενδύσεις στην Σαουδική Αραβία, είτε για σαουδαραβικές επενδύσεις στην Ελλάδα».
Η αποστολή αυτή, όπως εξήγησε ο κ. Φραγκογιάννης εστιάστηκε σε πέντε τομείς: «τουρισμό, υποδομές, ναυσιπλοΐα -που ως γνωστό η Ελλάδα έχει το 25% του παγκόσμιου στόλου και η Σαουδική Αραβία παράγει προϊόντα και υδρογονάνθρακες τα οποία μεταφέρονται από ελληνικά πλοία- πράσινη ενέργεια όπως επίσης και θέματα τα οποία έχουν σχέση με υψηλή τεχνολογία και αντίστοιχα βιομηχανικά πάρκα και τρόφιμα». Στο σημείο αυτό, εξέφρασε την ικανοποίησή του για την «πολύ καλή συμφωνία που πέτυχαν τα ΕΛΠΕ με την Aramco για την ενεργειακή επάρκεια της χώρας μας ιδιαίτερα κάτω από τις σημερινές κρίσιμες συνθήκες».
«Αυτό που θέλαμε να πετύχουμε με την Σαουδική Αραβία είναι να διασφαλίσουμε ότι θα υπάρχει επάρκεια ενεργειακού χαρακτήρα για τη χώρα μας κι αυτό το έχουμε πετύχει» τόνισε. Ενώ ερωτηθείς σχετικά με την ενεργειακή απεξάρτηση από τη Ρωσία επεσήμανε ότι πρόκειται για στόχο που προωθείται από την κυβέρνηση με τρεις τρόπους.
«Ο πρώτος είναι με τον TAP όποιος φέρνει αζέρικο γκάζι από το Αζερμπαϊτζάν μέσω Τουρκίας και Ελλάδος και φτάνει μέχρι την Αλβανία και από κει στην Ιταλία και αυτό είναι κάτι που λειτουργεί. Εμείς ταυτόχρονα τώρα φτιάχνουμε δύο άξονες, ο ένας είναι ο IGB που συνδέει τον αγωγό φυσικού αερίου ΤΑΡ με τη Βουλγαρία, που σχεδόν έχει τελειώσει, και ο δεύτερος είναι o διασυνδετήριος αγωγός που το συνδέει με τη Βόρεια Μακεδονία που τώρα ξεκινάει. Και ταυτόχρονα φτιάχνουμε το FSRU στην Αλεξανδρούπολη το οποίο δίνει τη δυνατότητα σε χώρες όπως η Αμερική, το Κατάρ, η Αλγερία, η Αίγυπτος, οποιοσδήποτε έχει υγροποιημένο αέριο να μπορεί να το εμπορευτεί, είτε στην Ελλάδα, είτε στη Βαλκανική, είτε στις χώρες της Ευρώπης μέσω του FSRU όπως και από την Ρεβυθούσα». «Άρα λοιπόν» υπογράμμισε «ούτως ή άλλως η Ελλάδα γίνεται ένα βαλκανικό hub, ένας κόμβος ενεργειακός σε αυτή την κατεύθυνση».
Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τις επιπτώσεις του πολέμου στην Ουκρανία ανέφερε ότι «έχει ήδη επιπτώσεις στην ελληνική οικονομία όπως και σε όλο τον κόσμο» ότι «υπάρχουν 43 ελληνικές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην Ουκρανία οι οποίες υφίστανται τις επιπτώσεις του πολέμου», επισήμανε την «αδυναμία ελληνικών επιχειρήσεων να εξάγουν πλέον στην Ουκρανία και τη Ρωσία τα δικά τους προϊόντα» και πρόσθεσε ότι «το κομμάτι της ενέργειας της οποίας το κόστος ανεβαίνει διεθνώς και αυτό έχει επιπτώσεις πληθωριστικού χαρακτήρα και στην υπόλοιπη δραστηριότητα μας».
Τέλος ο κ. Φραγκογιάννης επισήμανε κι άλλες δύο σημαντικές εξελίξεις από την αποστολή στη Σαουδικά Αραβία: «Το ένα είναι ένα επενδυτικό ταμείο που θέλουμε να δημιουργήσουμε στη χώρα μας και το οποίο θα επενδύει σε πράσινη ενέργεια, σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και στο οποίο είναι πρόθυμοι να συμμετάσχουν οι Σαουδάραβες και αυτό είναι κάτι το οποίο θα το ανοίξουμε και σε άλλα funds υψηλής ποιότητας και φήμης από το εξωτερικό». «Το επόμενο» πρόσθεσε «είναι ένα ψηφιακό καλώδιο το οποίο θα ξεκινήσει από την Σιγκαπούρη και θα φτάσει μέχρι τη Γένοβα και το οποίο χρηματοδοτείται από την Ελλάδα, την Κύπρο και τη Σαουδική Αραβία και είναι πολύ σημαντικό για την ψηφιακή επάρκεια και τις απαιτήσεις που έχουν οι κοινωνίες μας τα χρόνια που ζούμε».
ΑΠΕ-ΜΠΕ