Τις γιορτές είμαστε κυριολεκτικά περικυκλωμένοι από διάφορα εδέσματα, λιχουδιές και γευστικούς πειρασμούς. Η δοκιμασία είναι πιό δύσκολη τώρα με την καραντίνα, που οι ώρες μέσα στο σπίτι κοντά στα τόσα καλούδια είναι πολύ περισσότερες.
Και το λογικό ερώτημα είναι: Μπορώ να απολαύσω τα γιορτινά εδέσματα χωρίς το βάρος μου να αυξηθεί σημαντικά;
Ο *Άκης από τη CTfivepercent Nutrition Team απαντά ότι γίνεται, καθώς, όπως αναφέρει δεν χρειάζεται να λειτουργήσουμε με τη λογική άσπρο ή μαύρο και παρουσιάζει ένα ρεαλιστικό σχέδιο για να τα καταφέρουμε να συνδυάσουμε τη γευστική απόλαυση με το ισορροπημένο βάρος:
Ξεκινήστε με καλό πρωινό
Το πρωινό και κατά την περίοδο των γιορτών συνεχίζει να αποτελεί ίσως το πιο σημαντικό γεύμα της ημέρας. Αν ξεκινήσετε την ημέρα σας με μια ισορροπημένη διατροφή που να προσφέρει πληθώρα θρεπτικών συστατικών, τότε έχετε περισσότερες πιθανότητες στην συνέχεια της γιορτινής ημέρας να συνεχίσετε έτσι, όσο δύσκολο και αν ακούγεται αυτό. Να και μερικές ιδέες για ένα πλήρες πρωινό: Μία τορτίγια ολικής άλεσης με φυστικοβούτυρο, δύο μικρά κομματάκια μαύρη σοκολάτα και μισή μπανάνα σε φέτες η δύο φρυγανιές ολικής άλεσης με ένα αυγό βραστό, λιναρόσπορο και λίγο μέλι.Θυμηθείτε τα ενδιάμεσα μικρο-σνακ. H κατανάλωση φρούτων θα σας βοηθήσει να διαχειριστείτε … «υπογλυκαιμίες» και μέσα στις γιορτές, μιας που καλύπτουν την ανάγκη μας για γλυκιά γεύση!
Διατροφικό tip:Συνδυάστε το φρούτο με κάποιο ξηρό καρπό για μεγαλύτερο κορεσμό! Εκτός από τις γνωστές κι αγαπημένες επιλογές (αμύγδαλα, καρύδια, φουντούκια, κάσιους κ.α.) τις μέρες εκείνες μία θρεπτική και εποχιακή επιλογή αποτελούν και τα κάστανα.
Ενδιάμεσα μικρογεύματα και σνακ
H κατανάλωση φρούτων δεν θα πρέπει να παραμελείται, λόγω του χριστουγεννιάτικων γλυκών. Εκμεταλλευθείτε τον ελεύθερο χρόνο των ημερών για να δημιουργήσετε πρωτότυπες φρουτοσαλάτες. Τα αποξηραμένα φρούτα μπορούν επίσης να αποτελέσουν ένα εύγευστο και θρεπτικό σνακ. Οι χουρμάδες, τα σύκα, τα δαμάσκηνα και τα βερίκοκα είναι όλα άριστες επιλογές. Από την ομάδα των ξηρών καρπών, η μακράν καλύτερη επιλογή είναι τα κάστανα, καθώς η λιποπεριεκτικότητά τους είναι χαμηλή.
Αποφύγετε τις πολλές ώρες νηστείας
Η τακτική που ακολουθεί αρκετός κόσμος να μην τρώει όλη μέρα για να είναι πιο ελεύθερος θερμιδικά στο τραπέζι, έχει ως αποτέλεσμα να φτάνετε την ώρα του γεύματος πολύ πεινασμένοι και τελικά να καταναλώνετε πολύ περισσότερες θερμίδες κάνοντας κακές διατροφικές επιλογές. Ομοίως κάποιοι αποφασίζουν να «τιμωρήσουν» τον εαυτό τους για το γιορτινό τραπέζι και να μη φάνε τίποτα την επόμενη μέρα ή να φάνε ένα γιαουρτάκι. Καλό θα ήταν να μην πάτε λοιπόν στα εορταστικά γεύματα πολύ πεινασμένοι. Καλό θα είναι να φάτε από πριν λίγα λαχανικά όπως καρότα, αγγουράκια, σέλινο ή ντομάτα για να σας «κόψει» την όρεξη για πολύ φαγητό.
Τι να επιλέξετε στο κυρίως γεύμα
Η γεμιστή γαλοπούλα είναι το βασικό κυρίως γεύμα των ημερών. Παρότι η γαλοπούλα είναι χαμηλή σε λιπαρά και ενέργεια και πλούσια σε πρωτεΐνη, όταν είναι γεμιστή τότε αρκετή ποσότητα του λίπους απορροφάται από τη γέμιση. Γι' αυτό μαγειρέψτε ξεχωριστά τη γαλοπούλα από τη γέμιση. Ψήστε τη γαλοπούλα ολόκληρη στο φούρνο και όταν θα τη φάτε, αφαιρέστε την πέτσα και το ορατό λίπος. Με αυτό τον τρόπο θα πάρετε λιγότερα λιπαρά και θα ψήσετε πιο καλά τη γαλοπούλα. Επίσης, καλό θα ήταν να αφαιρέσετε την πέτσα, όπου περιέχεται το περισσότερο λίπος και θερμίδες.
Τι γίνεται με τα Χριστουγεννιάτικα γλυκά
Τα παραδοσιακά Χριστουγεννιάτικα γλυκά είναι σχεδόν όλα φορτωμένα με πολλές θερμίδες. Η βασιλόπιτα και ο κουραμπιές αποδίδουν ανά μερίδα τις περισσότερες θερμίδες και είναι πλούσια σε χοληστερίνη και κορεσμένα λιπίδια.Το μελομακάρονο και η μηλόπιτα φαίνεται να αποτελούν τις πιο ενδεδειγμένες επιλογές, καθότι έχουν τις λιγότερες θερμίδες, συγκριτικά με τις υπόλοιπες χριστουγεννιάτικες επιλογές, ενώ, επίσης, περιέχουν χαμηλότερες ποσότητες κορεσμένων λιπιδίων.
Συμπερασματικά: Πρέπει να έχετε πάντα τον έλεγχο της μερίδας σας. Δεν είναι απαραίτητο να στερηθείτε τις αγαπημένες σας γεύσεις, αρκεί να τρώτε μικρότερες ποσότητες. Ο καλύτερος τρόπος για να μην ξεπεράσετε το όριο είναι να γεμίσετε από την αρχή το πιάτο σας με ότι πρόκειται να φάτε και έπειτα να ξεκινήσετε το γεύμα σας. Μια συμβουλή η οποία μπορεί να βοηθήσει σημαντικά στην ποιότητα του πιάτου είναι να γεμίσετε το ½ πιάτο με σαλάτα, το υπόλοιπο ¼ με γαλοπούλα ή κρέας στεγνό χωρίς το δέρμα ή λίπος και το άλλο ¼ του πιάτου με ρύζι ή πατάτα ή μακαρόνια (καλό θα είναι να τα επιλέξετε χωρίς κρέμες, τυριά και λάδι). Καλές γιορτές!
* Ο Άκης (CT fiveprcent - Nutritionteam) είναι Personal Trainer, Προπονητής Σωματικής Διάπλασης και Διαιτολόγος – Διατροφολόγος.
facebook: CTfivepercent-Nutritionteam Akis
Instagram: ct_fiveper_nutritionteam_akis