Ερωτηματικά προκαλεί η ξαφνική «καρατόμηση» του προέδρου και του διευθύνοντος συμβούλου της ΔΕΠΑ – Γιώργου Σπανούδη και Θεόδωρου Κιτσάκου αντίστοιχα – από τους οποίους ζητήθηκε αιφνιδίως την Παρασκευή να υποβάλουν τις παραιτήσεις τους. Μέχρι στιγμής δεν έχει αποσαφηνισθεί αν πρόκειται για απόφαση του ΤΑΙΠΕΔ, η οποία υπαγορεύθηκε από τον αρμόδιο υπουργό Ενέργειας Γιώργο Σταθάκη.
Πάντως η απομάκρυνση αποδίδεται σε «κυβερνητική δυσαρέσκεια» για την «απροθυμία» των δύο επικεφαλής της ΔΕΠΑ να υλοποιήσουν τη συμφωνία με τους δανειστές για μείωση των συμμετοχών της στις εταιρείες διανομής αερίου και συρρίκνωση του ρόλου της στην απελευθερωμένη αγορά φυσικού αερίου από την 1-1-2018.
Οι κ. Σπανούδης και Κιτσάκος υποστήριζαν ότι πρόκειται για ετεροβαρή συμφωνία που ζημιώνει το Δημόσιο και θα οδηγήσει σε απαξίωση της ΔΕΠΑ.
Με το τελευταίο μνημόνιο η ελληνική πλευρά δεσμεύθηκε ότι θα μειωθεί από 51% σε 34% το ποσοστό συμμετοχής της ΔΕΠΑ στις Εταιρίες Διανομής Αερίου (ΕΔΑ) Αττικής και Θεσσαλονίκης-Θεσσαλίας, καθώς και στις αντίστοιχες Εταιρίες Προμήθειας Αερίου (ΕΠΑ).
Αυτή η μείωση του ποσοστού θα γίνει χωρίς κανένα οικονομικό αντάλλαγμα για την κρατική ΔΕΠΑ, ενώ η αξία των ποσοστών που θα απωλέσει εκτιμάται περί τα 300 εκατ. ευρώ.
Ετσι οι - νυν θυγατρικές της ΔΕΠΑ – εταιρείες θα περιέλθουν υπό των έλεγχο ξένων πολυεθνικών, οι οποίες κατέχουν τώρα μειοψηφικά ποσοστά: Η ολλανδοβρετανική Shell θα αποκτήσει τον απόλυτο μετοχικό έλεγχο των ΕΔΑ και ΕΠΑ Αττικής και η ιταλική ENI της ΕΔΑ Θεσσαλονίκης-Θεσσαλίας. Τώρα οι δύο ξένοι όμιλοι έχουν 49% και το μάνατζμεντ.
Στους «καρατομηθέντες» Γιώργο Σπανούδη και Θεόδωρο Κιτσάκο καταλογίζεται ότι έφεραν προσκόμματα στην υλοποίηση της συμφωνίας, η οποία αποτελεί προαπαιτούμενο της τρίτης αξιολόγησης.
Όπως αναφέρεται, πραγματοποιούσαν μάλιστα επαφές με την Shell και την ENI, επιδιώκοντας τροποποίηση των όρων της συμφωνίας. Παράλληλα καθυστερούσαν εκπόνηση επιχειρησιακού σχεδίου για την προσαρμογή των δραστηριοτήτων και της λειτουργίας της ΔΕΠΑ στα νέα δεδομένα που θα προκύψουν με την απελευθέρωση της αγοράς φυσικού αερίου από την 1η Ιανουαρίου.