Ενώ η Ευρώπη “πληρώνει τα σπασμένα” του οικονομικού πολέμου Δύσης -Ρωσίας και η ενεργειακή κρίση προκαλεί “εκρηξη” των πληθωριστικών πιέσεων, οδηγώντας τις ανεπτυγμένες οικονομίες σε ύφεση και τις αγορές στα πρόθυρα κατάρρευσης, οι Ευρωπαίοι ηγέτες συνεχίζουν να στηρίζουν -φραστικά - την Ουκρανία, ανοίγοντάς της μάλιστα την “πόρτα” της ΕΕ.
Ομως, πίσω από αυτές τις διαβεβαιώσεις στήριξης και τη διακήρυξη προθέσεων, συντελείται μία αθόρυβη μεταστροφή απόψεων και επανιεράρχηση προτεραιοτήτων. Το ζήτημα δεν είναι πλέον οι γεωπολιτικές ισορροπίες, ούτε η προώθηση των γεωστρατηγικών σχεδιασμών των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ. Αμεση προτεραιότητα για τις δυτικοευρωπαϊκές ηγεσίες καθίσταται πλέον η διάσωση των οικονομιών τους, που βρίσκονται “στο χείλος του γκρεμού” αντιμέτωπες με τεράστια προβλήματα.
Θέτουν λοιπόν στόχο τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία, που είναι η αιτία “μύριων δεινών” για την ευρωπαϊκή οικονομία – από το υψηλό ενεργειακό κόστος και την επέλαση του πληθωρισμού, ώς τη συρρίκνωση της αγοραστικής δύναμης εκατοντάδων εκατομμυρίων νοικοκυριών σε όλες τις χώρες και την επιβράδυνση της ανάπτυξης.
Παραχωρήσεις προς τη Ρωσία
Αδυνατώντας να πιέσουν αποτελεσματικά τον Πούτιν και να αποσπάσουν παραχωρήσεις-συμβιβασμούς από τη ρωσική πλευρά, στρέφονται προς την Ουκρανία. Πιέζουν τον πρόεδρο Ζελένσκι και την ουκρανική ηγεσία για “περισσότερο ρεαλιστική στάση”, που θα οδηγούσε σε πρώτη φάση σε κατάπαυση των εχθροπραξιών και σε επόμενο στάδιο σε επίσημο οριστικό τερματισμό του πολέμου.
Σύμφωνα με πληροφορίες από διπλωματικές πηγές στο Βερολίνο, ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς, ο Γάλλος πρόεδρος Εμμανουέλ Μακρόν και ο Ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Ντράγκι που επισκέφθηκαν την περασμένη Πέμπτη το Κίεβο, δεν αρκέστηκαν σε συζητήσεις για την παροχή στρατιωτικής βοήθειας στην Ουκρανία και για την ένταξή της στην ΕΕ. Αυτά περιλαμβάνονταν στην επίσημη ατζέντα των συνομιλιών, αλλά το ουσιαστικό θέμα που κυριάρχησε ήταν ο τερματισμός του πολέμου.
“Συνθηκολογήστε για να σταματήσει ο πόλεμος και να σώσουμε τις οικονομίες, να αποφύγουμε την κατάρρευση”, είπαν οι τρεις ηγέτες στον Ζελένσκι, τονίζοντας ότι τον στηρίζουν, αλλά οι χώρες τους δεν μπορούν να επωμιστούν το κόστος των επιπτώσεων από τη συνέχιση των εχθροπραξιών και από τον οικονομικό πόλεμο Δύσης-Ρωσίας.
Να “χρυσώσει το χάπι”
Κατά τις ίδιες πηγές στο Βερολίνο, ο Ουκρανός πρόεδρος είπε ότι θα μπορούσε ως ύστατη υποχώρηση να αποδεχθεί ενσωμάτωση στη Ρωσία της Κριμαίας και του Ντονμπάς, όπου άλλωστε η πλειοψηφία του πληθυσμού είναι ρωσόφωνοι και επιθυμούν ένταξη των περιοχών τους στη ρωσική ομοσπονδία.
Οσον αφορά τις αντιδράσεις που θα προκαλούσε μιά τέτοια κίνηση στο εσωτεικό της Ουκρανίας, οι Ευρωπαίοι ηγέτες πρότειναν στον Ζελένσκι να “χρυσώσει το χάπι” των παραχωρήσεων παίρνοντας το “πράσινο φως” για ένταξη της χώρας του στην ΕΕ.
Το ζήτημα τώρα είναι αν ο Πούτιν και η Μόσχα θα θεωρήσουν ικανοποιητικό “κέρδος του πολέμου” την ενσωμάτωση της Κριμαίας – που έχει ήδη συντελεστεί ντε φάκτο – και της περιοχής του Ντονμπάς, ή θα επιδιώξουν να εξασφαλίσουν περισσότερα ανταλλάγματα.
Η προσπάθειες για ειρήνευση θα συνεχιστούν προφανώς, καθώς ο πόλεμος αυτός θέτει σε δοκιμασία τις αντοχές της ευρωπαϊκής οικονομίας και οι επιπτώσεις του μπορεί να προκαλέσουν ντόμινο κατάρρευσης.