Εν μέσω ανησυχιών των επενδυτών σχετικά με τη διαφάνεια στην ευρωπαϊκή τραπεζική μετοχές, η Goldman Sachs ανέφερε ότι παραμένει πεπεισμένη ότι οι τράπεζες έχουν "άφθονη ρευστότητα," με καταθέσεις που αυξάνονται και υψηλά κεφαλαιακά αποθέματα ασφαλείας κάτι που μειώνει το ενδεχόμενο επανάληψης της χρηματοοικονομικής κρίσης.
Παρόλα αυτά οι επενδυτές δεν φαίνεται να πείθονται, έτσι οι ευρωπαϊκές μετοχές βυθίζονται και σήμερα ενώ ο δείκτης τους βρίσκεται στο χαμηλότερο επίπεδο από το 2012.
Η παγκόσμια κατατρόπωση των μετοχών πυροδοτείται πλέον από τις ανησυχίες ότι τα προβλήματα της παγκόσμιας ανάπτυξης θα “χτυπήσουν” τις τράπεζες αυξάνοντας τα επισφαλή δάνεια. Από την άλλη μεριά το γεγονός ότι από την αρχή του τρέχοντος έτους ισχύουν οι κανόνες του bail-in πιέζει την εταιρικά ομόλογα του κλάδου μεταδίδοντας την κατήφεια και στις μετοχές.
Στην Ελλάδα, η Eurobank και η Εθνική χάνουν 13% ενώ η Πειραιώς και η Alpha χάνουν περίπου 10% εν μέσω φόβων για το αν είναι αρκετά ισχυρές να αντιμετωπίσουν μια ύφεση. Η Swedbank AB, η μεγαλύτερη τράπεζα ενυπόθηκων δανείων της Σουηδίας υποχωρεί στο 7,5% καθώς εκτόπισε διευθύνων σύμβουλος της. Η Commerzbank AG υποχωρεί 3,2% στην χαμηλότερη τιμή από τον Αύγουστο του 2013.
Ο Stoxx Europe 600 Index πέφτει 2,3% στις 307 και θεωρείται ότι βρίσκεται σε "ξεπούλημα". Ο δείκτης διαπραγματεύεται 13,7 φορές τα εκτιμώμενα κέρδη, περίπου 22% πιο κάτω από την κορυφή του, τον Απρίλιο του 2015.
"Η μεταβλητότητα έχει πάει στα ύψη», δήλωσε ο Guillermo Hernandez Sampere, επικεφαλής των συναλλαγών της εταιρείας στη Γερμανία. "Οι επενδυτές αισθάνονται ότι πρέπει να αυξήσουν τα μετρητά τους και να είναι προσεκτικοί σε περίπτωση που βλέπουν ευκαιρίες αγοράς. Ένα τεχνικό ράλι μπορεί εύκολα να υπερπωληθεί ξανά, δεν θα γυρίσουμε σύντομα σε ηρεμία".
Η αγορά της Κίνας ήταν η πρώτη που εισήλθε σε bear market αλλά τώρα πολύ κοντά βρίσκεται και ο MSCI All-Country World Index. Κανείς κλάδος στη Δυτική Ευρώπη δεν έχει γλιτώσει.
O δείκτης Stoxx Europe 600 και ο δείκτης των τραπεζών που συμμετέχουν σ' αυτόν.