Πολιτική

EwG: Ok για συνολική συμφωνία- Τι θα γίνει με το χρέος


Η προκαταρκτική συμφωνία μεταξύ των ελληνικών αρχών και των Θεσμών καλύπτει όσα είχαν συμφωνηθεί στο Eurogroup  της Μάλτας, αποφαίνεται το το EuroWorking Group, που συνεδρίασε εκτάκτως την Πέμπτη για το ελληνικό πρόγραμμα. Στη δήλωσή του, το EWG σημειώνει ότι μετά από την εφαρμογή των προαπαιτουμένων από την Ελλάδα, το Eurogroup θα μπορούσε να εγκρίνει το πακέτο πολιτικής και τους όρους της επόμενης εκταμίευσης και να ασχοληθεί με τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους στο εγγύς μέλλον, με βάση τη συμφωνία του Μαΐου του 2016.

Αγκάθι πάντως παραμένει το ζήτημα του χρέους, που αποτελεί αντικείμενο διαφωνιών και αντιπαράθεσης Γερμανίας-ΔΝΤ. 

Το EWG στη δήλωση του επιχειρεί να καλύψει και τις δύο πλευρές: 

  • Καθορίζει χρονικό ορίζοντα αποσαφήνισης των μεσοπρόθεσμων μέτρων ελάφρυνσης τις "επόμενες εβδομάδες", προκειμένου να δώσει στους εκπροσώπους του ΔΝΤ το  επιχείρημα που χρειάζονται για να εισηγηθούν στο ΔΣ  του Ταμείου τη συμμετοχή του στο ελληνικό πρόγραμμα.
  • Ικανοποιεί το Βερολίνο, υπογραμμίζοντας πως ως βάση δέχεται την δήλωση του Eurogroup του Μαΐου 2016. Ετσι, εμμέσως πλην σαφώς ξεκαθαρίζει πως η οποιαδήποτε ποσοτικοποίηση, συμφωνία και εφαρμογή των μέτρων θα γίνει το 2018, όταν ολοκληρωθεί το τρίτο ελληνικό πρόγραμμα - δηλαδή μετά τις γερμανικές εκλογές.

Στα επόμενα βήματα αναμένεται να υπάρξουν πρωτοβουλίες στο πλαίσιο των συζητήσεων για να βρεθεί μια "χρυσή τομή" ανάμεσα σε ΔΝΤ και Ευρωπαίους. Στο θέμα του χρέους, πρακτικά, αναζητάται η "φόρμουλα" των μέτρων που θα εφαρμοστούν στο τέλος του προγράμματος το 2018, προκειμένου να πειστεί το ΔΝΤ να πάει πρόταση στο εκτελεστικό του συμβούλιο για νέο πρόγραμμα με την Ελλάδα.

Υπενθυμίζεται ότι είναι προγραμματισμένη μία ακόμη συνεδρίαση του EwG στις 15 του μηνός - ίσως μια μέρα πριν  την ψήφιση των μέτρων από την ελληνική Βουλή - που θα προετοιμάσει  τις εργασίες του Eurogroup της 22 Μαϊου.

Θα έχει προηγηθεί πάντως μιά άτυπη συνάντηση-συνεδρίαση του Washington Group στις 11-13 Μαΐου, στο περιθώριο των εργασιών της συνόδου των G7 στο Μπάρι της Ιταλίας.

Αυτή κρίνεται ως ιδιαίτερα σημαντική για το ελληνικό ζήτημα, καθώς θα συμμετέχουν η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ, ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ και ο επίτροπος Μοσκοβισί.

Διαβάστε επίσης: Fitch: Θετική η συμφωνία για Ελλάδα αλλά...

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις