Πολιτική

Εβδομαδιαία κέρδη 5,5% για το ΧΑ - Ρυθμιστής το πετρέλαιο στα διεθνή χρηματιστήρια


Το ΧΑ κατέγραψε ικανοποιητικά εβδομαδιαία κέρδη της τάξης του 5,53% αν και τα περισσότερα εξ αυτών καταγράφηκαν μόνο μέσα σε μια μέρα, την Παρασκευή (+4,7%). Τα κέρδη υποστηρίχθηκαν από την άνοδο στις ευρωπαϊκές αγορές και στο πετρέλαιο. Η άνοδος του πετρελαίου ήταν από τις μεγαλύτερες που σημειώθηκαν μεταξύ των διαφόρων αγορών και ξεπεράστηκε μόνο από το χρηματιστήριο της Αργεντινής. Μετά το πετρέλαιο, η τρίτη καλύτερη επίδοση της εβδομάδας ήταν αυτή του ΧΑ. 

Το πετρέλαιο κατέγραψε σημαντική άνοδο μέσα στην εβδομάδα, κατά 9,9%, δίνοντας την τάση στα χρηματιστήρια - το brent είναι στα 36 δολ. το βαρέλι. Σημειώνεται πάντως ότι υπάρχει υπερπροσφορά η οποία δεν αφήνει περιθώρια για μεγάλο ράλι. Ωστόσο πολλοί επενδυτές συνωστίζονται στα hedge funds τα οποία επενδύουν σε εμπορεύματα ελπίζοντας σε κέρδη - τα hedge funds εμπορευμάτων είναι τα μόνο που δεν είχαν εκροές στους τελευταίους πέντε μήνες.

Ξεπερνώντας τις 500 μον. (ο ΓΔ έκλεισε στις 507,1 μον.) τίθενται οι τεχνικές βάσεις για περαιτέρω άνοδο, με την προϋπόθεση βέβαια ότι θα συνδράμουν οι ξένες αγορές. Ένα ενθαρρυντικό στοιχείο είναι ότι τον περασμένο Ιανουάριο καταγράφηκε πρωτογενές πλεόνασμα 1.189 εκατ. ευρώ, έναντι στόχου για 307 εκατ. ευρώ.

Η αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας από τη Moody’s (αναμένεται και η αξιολόγηση της Fitch τον Μάρτιο) σε συνδυασμό με την επιστροφή των επικεφαλής του κουαρτέτου την επόμενη εβδομάδα δημιουργούν τις προϋποθέσεις για συνέχιση της ανοδικής αντίδρασης. Από την άλλη μεριά όμως, η ελληνική οικονομία δείχνει εικόνα κατάρρευσης, καθώς η αδράνεια της κυβέρνησης και η τεράστια οικονομική αβεβαιότητα "σκοτώνουν" την ελληνική οικονομία. Η συμφωνία με τους δανειστές, θα αποτελέσει βέβαια τον θετικό καταλύτη για το ΧΑ.

Τα κύρια ευρωπαϊκά χρηματιστήρια κατέγραψαν μικρότερα κέρδη από το ελληνικό την περασμένη εβδομάδα, π.χ. ο Dax κέρδισε μόλις 1,32% και ο Cac 2,3% όσο και ο FTSE 100 στο Λονδίνο. Ανάλογα κέρδη κατέγραψαν οι αμερικανικοί δείκτες οι οποίοι παραμένουν στο κόκκινο από την αρχή του έτους (με τον S&P και Dow να χάνουν 4,5% και 4,2%, αντίστοιχα). 

Ο Stoxx 600 το τελευταίο εξάμηνο

Στο διεθνές περιβάλλον, η αισιοδοξία πηγάζει από το γεγονός ότι η άνοδος των αμερικανικών επιτοκίων θα αργήσει. Για παράδειγμα, σε αναθεώρηση των εκτιμήσεων για τις αυξήσεις επιτοκίων στις ΗΠΑ προχώρησε η Societe Generale, αναμένοντας ότι η FED, θα κάνει μόνον μόνο μία αύξηση το 2016. Παράλληλα, εκτιμά ότι η αστάθεια στις αγορές θα συνεχιστεί. Προβλέπει πάντως ότι η FED θα μπορέσει να προχωρήσει σε 4 αυξήσεις των αμερικανικών επιτοκίων το 2017, στο επίπεδο του 1,875% αλλά μπορεί να τα μειώσει το 2018.

Ωστόσο οι διεθνείς αναλυτές αναφέρονται στους «μαύρους κύκνους» που απειλούν τις παγκόσμιες αγορές, δηλαδή στους οικονομικούς και γεωπολιτικούς κινδύνους που μπορούν να ταρακουνήσουν τις παγκόσμιες αγορές. Οι δύο μεγαλύτεροι είναι η έξοδος της Βρετανίας από την ευρωζώνης και η απότομη προσγείωση της Κίνας. Η πιθανότητα μιας παγκόσμιας ύφεσης είναι γύρω στο 20%.Αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε πόλεμο ισοτιμιών έτσι ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών Τζακ Λιού παρότρυνε σήμερα τις χώρες να αποφύγουν την ανταγωνιστική υποτίμηση νομισμάτων. 

Από την άλλη μεριά, περιθώρια παγκόσμιας ανάπτυξης βλέπει η διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάνρτ, αν και αναγνωρίζει τους κλιμακούμενους κινδύνους.

Ο ΓΔ το τελευταίο διάστημα

 

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις