Επενδύσεις σε υποδομές φυσικού αερίου που θα αναβαθμίσουν το σύστημα της Ελλάδας, διασφαλίζοντας την ασφάλεια και ευελιξία εφοδιασμού της χώρας και της ευρύτερης περιοχής, περιλαμβάνει το νέο δεκαετές πρόγραμμα ανάπτυξης (2021-2030) του ΔΕΣΦΑ, σύμφωνα με όσα ανέφερε ο CEO της εταιρείας, Nicola Battilana, κατά την ομιλία του στο 3ο Athens Investment Forum.
O κ. Battilana αναφέρθηκε στις παραμέτρους που καθιστούν την Ελλάδα, ιδανική χώρα για την ανάπτυξη επιπλέον επενδύσεων στο δίκτυο φυσικού αερίου, με σημαντικότερη τη στρατηγική γεωγραφική θέση της, η οποία επιτρέπει στον ΔΕΣΦΑ να συνεργάζεται με άλλα δίκτυα (όπως ο ΤΑΡ και ο IGB) και να επεκτείνει τις δραστηριότητές του.
Ακόμη, επισήμανε ότι το νέο δεκαετές πρόγραμμα περιλαμβάνει επενδύσεις για την ανάπτυξη του δικτύου φυσικού αερίου, τη δημιουργία νέων σταθμών συμπίεσης και την ενίσχυση των ήδη υφισταμένων. Προβλέπει, επίσης, την ανάπτυξη των υποδομών που είναι απαραίτητες για τη διείσδυση του Small-Scale LNG (ssLNG) σε διαφορετικούς τομείς της αγοράς, όπως η ναυτιλία, καθώς και για την απόκτηση πρόσβασης στο φυσικό αέριο και από νέες περιοχές, όπως η Δυτική Μακεδονία και η Δυτική Ελλάδα, ενώ έκανε και μια σύντομη αναφορά στο FSRU Αλεξανδρούπολης, Τέλος, αναφέρθηκε και στο πρόγραμμα Poseidon Med II (PMII), το οποίο μελετά υποδομές ssLNG στους λιμένες της Πάτρας, της Ηγουμενίτσας και του Ηρακλείου, ενώ ο λιμένας του Πειραιά προβλέπεται να ανεφοδιάζεται απευθείας από τη Ρεβυθούσα.
Σύμφωνα με τον CEO του ΔΕΣΦΑ, οι συγκεκριμένες επενδύσεις είναι απαραίτητες, προκειμένου το δίκτυο φυσικού αερίου στην Ελλάδα να είναι αξιόπιστο και ευέλικτο, στοιχεία που προαποαιτούνται για την ανταπόκρισή του στην αυξανόμενη ζήτηση. Η υλοποίηση αυτών των project απαιτεί εξαιρετικά εξειδικευμένο προσωπικό που θα απασχολείται για τα επόμενα χρόνια, ενώ η χρηματοδότηση τους θα γίνει σχεδόν αποκλειστικά μέσω ελληνικών παρόχων. Όλα αυτά, σε συνδυασμό με τους πολλαπλασιαστικούς συντελεστές που συνδέονται με αυτά τα έργα, αποτελούν μια μεγάλη επιτυχία των λειτουργιών και της δραστηριότητας του ΔΕΣΦΑ.
Τέλος, ο κ. Battilana ανέφερε ότι όλες οι επενδύσεις είναι σύμφωνες με την πράσινη μετάβαση της χώρας, αφού οι υποδομές του ΔΕΣΦΑ θα υφίστανται ήδη όταν θα ξεκινήσει η παραγωγή και η χρήση του υδρογόνου και θα αποτελούν ένα εναλλακτικό μέσο για την αποθήκευση ενέργειας που προέρχεται από ΑΠΕ μέσω του ΔΕΣΦΑ. «Συμμετέχουμε σε project και παρακολουθούμε μελέτες που έχουν ως τελικό στόχο να επιτύχουν το απαραίτητο επίπεδο ασφάλειας προκειμένου το δίκτυο να είναι έτοιμο για τη χρήση υδρογόνου. Το να μπορέσει το υδρογόνο να φτάσει σε απομακρυσμένες περιοχές αποτελεί σημαντικό κομμάτι της πράσινης μετάβασης. Μάλιστα, όταν ολοκληρωθεί η πράσινη μετάβαση και το υδρογόνο θα χρησιμοποιείται αντί του φυσικού αερίου, οι υποδομές μας θα μπορούν να αποτελούν εργαλείο μεταφοράς του», κατέληξε.