Ολοκληρώθηκε η επιχειρηματική αποστολή που διοργάνωσε o ΣΕΒ, το ΕΒΕΑ, ο ΣΕΒΕ και ο Οργανισμός Enterprise Greece, σε συνεργασία με τον Οργανισμό Enterprise Lithuania και την υποστήριξη του υπουργείου Εξωτερικών και της Πρεσβείας της Λιθουανίας στην Ελλάδα.
Η Λιθουανία, όπως αναφέρει η σχετική ανακοίνωση, αποτελεί μια αγορά 3 εκατ. καταναλωτών που παρέχει εύκολη πρόσβαση στις χώρες της Βαλτικής, της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπη, αλλά και της Σκανδιναβίας. Πρόκειται για μια οικονομία με υψηλό βαθμό διεθνοποίησης, και το δεύτερο πιο ελκυστικό επενδυτικό προορισμό παγκοσμίως στον κλάδο της βιομηχανίας και της μεταποίησης - ειδικότερα ως προς την παραγωγή εξαρτημάτων αυτοκινήτων, βιομηχανικού εξοπλισμού, πλαστικών και ηλεκτρονικών προϊόντων.
Στην αποστολή, σύμφωνα με το ΣΕΒ, συμμετείχαν επιχειρήσεις από τους κλάδους της μεταλλουργίας και των δομικών υλικών, της υψηλής τεχνολογίας και πληροφορικής, του μηχανικού εξοπλισμού, των τροφίμων, του real estate και των υπηρεσιών. Στο πλαίσιο της αποστολής διοργανώθηκε Επιχειρηματικό Forum στο Βίλνιους, όπου ο Υφυπουργός Οικονομίας και Καινοτομίας της Λιθουανίας, κ. Marius Skuodis, παρουσίασε το επιχειρηματικό περιβάλλον της χώρας του και τις ευκαιρίες εξαγωγικής και επενδυτικής δραστηριοποίησης σε αυτήν. Μετά τη συζήτηση, οι ελληνικές επιχειρήσεις προχώρησαν σε πάνω από 90 προγραμματισμένες B2B συναντήσεις με Λιθουανικές εταιρείες και κρατικούς φορείς.
Κατά τη διάρκεια του Επιχειρηματικού Forum, ο ΣΕΒ υπέγραψε μνημόνιο συνεργασίας με το Enterprise Lithuania, που υποδέχτηκε την ελληνική επιχειρηματική αποστολή. Το Μνημόνιο Συνεργασίας υπέγραψαν ο Αναπληρωτής Γενικός Διευθυντής του ΣΕΒ, Δρ. Γεώργιος Ξηρογιάννης, και η Διευθύνων Σύμβουλος του Enterprise Lithuania, κα. Daina Kleponé.
Προλογίζοντας το Επιχειρηματικό Forum, ο Αναπληρωτής Γενικός Διευθυντής του ΣΕΒ, Δρ. Γεώργιος Ξηρογιάννης, τόνισε ότι υπάρχουν σημαντικά περιθώρια οικονομικής συνεργασίας ανάμεσα στις δύο χώρες, καθώς το διμερές εμπόριο ανέρχεται σε μόλις €100εκ. Οι Έλληνες εξαγωγείς μπορούν να προσεγγίσουν τη χώρα ως σημείο αναφοράς για τις αγορές της Βαλτικής, αλλά και της Βόρειας, Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης συνολικότερα. Ανέφερε επίσης ότι «εκτός από τις συνολικότερες ωφέλειες που παράγει η ανάπτυξη της συνεργασίας μεταξύ του Ευρωπαϊκού Βορρά και Νότου, ο υψηλός βαθμός ενσωμάτωσης της Λιθουανίας στις παγκόσμιες αλυσίδες αξίας μπορεί επιδράσει θετικά στη διεθνοποίηση των Ελληνικών επιχειρήσεων».
Σημειώνεται πως οι Β2Β συναντήσεις συνεχίστηκαν και την επόμενη ημέρα, με επισκέψεις των Ελλήνων επιχειρηματιών στις εγκαταστάσεις των Λιθουανικών εταιρειών.
Ο ΣΕΒ, μέσα από το σύνολο υπηρεσιών στήριξης των εξαγωγών ExportReady, αποδίδει ιδιαίτερη σημασία στην προώθηση της εξωστρέφειας, και θα συνεχίσει να στηρίζει έμπρακτα τις ελληνικές επιχειρήσεις στην επιδίωξή τους να διεθνοποιηθούν και να διεισδύσουν σε νέες αγορές.