Με το πιό παρατεταμένο lockdown της Ευρώπης (βρισκόμαστε στον 5o μήνα) να συνεχίζεται και τον Μάρτιο, έχοντας φέρει σε κατάσταση ασφυξίας εκατοντάδες χιλιάδες επιχειρήσεις ειδικά του λιανεμπορίου και της εστίασης, η κυβέρνηση προχώρησε σε πρόσθετες παρεμβάσεις στήριξης, με πρωινές ανακοινώσεις του πρωθυπουργού.
Στην ουσία τα νεότερα (αν και αναμενόμενα) είναι δύο: Η απαλλαγή επιστροφής από 30% μέχρι και 50% των τριών πρώτων κύκλων Επιστρεπτέας Προκαταβολής, με παράλληλη αύξηση των δόσεων για όλους τους κύκλους, από 40 σε 60 δόσεις και η επιδότηση παγίων δαπανών επιχειρήσεων, όχι όμως σε ρευστό, αλλά με πιστωτικό για μελλοντικές φορολογικές και ασφαλιστικές υποχρεώσεις, καθώς όπως φαίνεται οι δυνατότητες του κρατικού ταμείου περιορίζονται.
Επίσης, ο Κ. Μητσοτάκης, αναφέρθηκε και στα ήδη γνωστά: 7ο κύκλο της Επιστρεπτέας Προκαταβολής, που θα εγκαινιαστεί τον Απρίλιο, για τις επιχειρήσεις με μειωμένο τζίρο από Ιανουάριο έως και Μάρτιο και ένταξη επιχειρήσεων στο πρόγραμμα Γέφυρα, για επιδότηση δόσεων δανείων.
Τα 6 οικονομικά μέτρα, όπως τα εξήγγειλε σήμερα ο πρωθυπουργός είναι τα εξής:
- Πρώτον, τον Απρίλιο εγκαινιάζεται ο 7ος κύκλος χρηματοδότησης της Επιστρεπτέας Προκαταβολής για τις επιχειρήσεις που είχαν μειωμένο τζίρο από τον Ιανουάριο έως τον Μάρτιο. Θα είναι διευρυμένος, περιλαμβάνοντας όλους όσοι πλήττονται, όπως το λιανεμπόριο, την εστίαση και κλάδους όπου εφαρμόστηκαν περιορισμοί. Αλλά και με αυξημένη ενίσχυση: Τα ποσά θα ξεκινούν από 1.000 ευρώ για έναν αυτοαπασχολούμενο και θα φτάνουν έως τις 100.000 ευρώ.
- Δεύτερον, η απαλλαγή από 30% μέχρι και 50% της αποπληρωμής της Επιστρεπτέας Προκαταβολής θα ισχύσει και για όσους είχαν ενταχθεί στους τρεις πρώτους κύκλους της και είχαν σημαντική πτώση του τζίρου τους το 2020. Ενώ όλες οι δόσεις εξόφλησης αυξάνονται από 40 σε 60. Αν, μάλιστα, η επιστροφή καταβληθεί εφάπαξ, θα υπάρχει έκπτωση 15%. Έτσι, ένα μεγάλο μέρος της ενίσχυσης μετατρέπεται σε απευθείας επιχορήγηση, με άλλα λόγια σε Μη Επιστρεπτέα Προκαταβολή.
- Τρίτον, με στόχο την προστασία των θέσεων εργασίας, οι κλάδοι που πλήττονται θα ανακουφιστούν, με ένα ακόμα μέτρο: H Πολιτεία θα επιδοτήσει σοβαρό μέρος των παγίων δαπανών που έγιναν το 2020 οι οποίες δεν καλύφθηκαν από άλλες ενισχύσεις. Και η συγκεκριμένη θα πάρει τη μορφή «πιστωτικού» για μελλοντικές φορολογικές και ασφαλιστικές τους υποχρεώσεις, με σκοπό οι επιχειρήσεις να επανεκκινήσουν μετά τη κρίση με όσο το δυνατόν λιγότερα βάρη.
- Τέταρτον, το Πρόγραμμα Γέφυρα για τη ρύθμιση των δανείων για πρώτη φορά θα περιλαμβάνει εκτός από τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις, επιδοτώντας, για πρώτη επίσης φορά, εκτός από τους τόκους και το κεφάλαιο. Στα ενήμερα δάνεια η ενίσχυση θα φτάνει μέχρι και το 90% της δόσης, ώστε να επιβραβεύονται οι συνεπείς. Ενώ στα «κόκκινα» δάνεια θα αγγίζει το 80% αν ρυθμιστούν, ώστε να βοηθιούνται οι πιο αδύναμοι.
Ο πρωθυπουργός επισήμανε ακόμα πως «τις επιλογές αυτές πλαισιώνουν δύο ακόμα πρωτοβουλίες: Όπως συμβαίνει και έως τώρα, οι φορολογικές και ασφαλιστικές οφειλές Μαρτίου όσων πλήττονται θα μεταφερθούν στο τέλος της περιόδου ρύθμισης. Ενώ διατηρείται και αυτόν το μήνα η πλήρης απαλλαγή ενοικίου στα επαγγελματικά ακίνητα».