Πραγματοποιήθηκε σήμερα για πρώτη φορά επίσημη επίσκεψη Υπουργού Άμυνας της Γερμανίας στο Υπουργείο Άμυνας της Κυπριακής Δημοκρατίας, στη Λευκωσία. Η επίσκεψη της κας Κριστίν Λάμπρεχτ και οι διαβουλεύσεις που ακολούθησαν, αποτελούν ορόσημο για την εμβάθυνση των διμερών σχέσεων Κύπρου και Γερμανίας.
Οι δύο υπουργοί συζήτησαν θέματα που αφορούν τον τομέα της άμυνας, ανέλυσαν εκτενώς τις προοπτικές εμβάθυνσης της αμυντικής συνεργασίας και αντάλλαξαν απόψεις για τρέχοντα θέματα ευρωπαϊκής και περιφερειακής ασφάλειας, με έμφαση στον πόλεμο στην Ουκρανία και την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο.
Ο υπ. Αμυνας της Κύπρου Χαράλαμπος Πετρίδης ενημέρωσε την Γερμανίδα ομόλογό του για την τουρκική αναθεωρητική πολιτική στην περιοχή, τις παράνομες ενέργειες και αξιώσεις, την εργαλειοποίηση του μεταναστευτικού και τις περιφερειακές πρωτοβουλίες της ΚΔ με στόχο την ειρήνη και τη σταθερότητα.
Μετέφερε επίσης την πλήρη υποστήριξη της Κυπριακής Κυβέρνησης προς το γερμανικό απόσπασμα που φιλοξενείται από το 2006 στην Κύπρο και έχει την ευθύνη της θαλάσσιας επιτήρησης στο πλαίσιο της Προσωρινής Δύναμης των Ηνωμένων Εθνών στο Λίβανο (UNIFIL). Οι σημαντικές διευκολύνσεις που λαμβάνει το Γερμανικό Πολεμικό Ναυτικό, αποτελούν τη συμβολή της ΚΔ στην αποτελεσματική εκτέλεση της αποστολής του, σύμφωνα με τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας.
Στις δηλώσεις αμέσως μετά την κατ ιδίαν συνάντησή τους, ο κος Πετρίδης ανέπτυξε την σημασία της διμερούς αμυντικής συνεργασίας, καθώς και τα βήματα που γίνονται και από τις δύο πλευρές για ενίσχυσή της.
Από την πλευρά της, η κ. Λάμπρεχτ, η οποία συνοδευόταν από μέλη του γερμανικού κοινοβουλίου, ευχαρίστησε τον Κύπριο ομόλογό της για την υποστήριξη που παρέχει η Κύπρος στο γερμανικό απόσπασμα UNIFIL, προσθέτοντας ότι η υποστήριξη της Κύπρου εκτείνεται πέραν αυτού, καθώς τον Μάιο οι δύο χώρες αποφάσισαν να εντείνουν ακόμη περισσότερο τη συνεργασία τους.
Η Γερμανίδα υπουργός Άμυνας εξέφρασε επίσης την αναγνώρισή της για τη συνεπή στάση και θέση που επέδειξε η Κύπρος σε ό,τι αφορά την επιβολή των κυρώσεων της ΕΕ κατά της Ρωσίας. «Η συνέπεια που επέδειξε η ΕΕ έναντι του Προέδρου Πούτιν αλλά και της Ρωσίας είναι ένα πολύ σημαντικό μήνυμα που στείλαμε, κάτι που ο Πούτιν δεν περίμενε και εμείς ως εταίροι με κοινές αξίες πρέπει να συνεχίσουμε να εκφράζουμε ότι υποστηρίζουμε τις αξίες μας», είπε.
«Είναι επίσης πολύ σημαντικό για μένα να ξέρω ότι μπορώ να βασιστώ στην Κυπριακή Δημοκρατία από την άποψη αυτή, όταν πρόκειται για το καθεστώς κυρώσεων που επιβλήθηκε λόγω του βάναυσου πολέμου που διεξάγει η Ρωσία στην Ουκρανία», τόνισε χαρακτηριστικά.
«Σε τέτοιους καιρούς προκλήσεων είναι απαραίτητο να συνεργαζόμαστε πολύ στενά, τόσο σε διμερές όσο και σε επίπεδο ΕΕ και αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο, όπως συμφωνήθηκε, δεσμευόμαστε να συνεργαστούμε ακόμη πιο στενά και να εμπλακούμε περισσότερο στην Κοινή Πολιτική Ασφάλειας και Άμυνας της ΕΕ», κατέληξε.
ΑΠΕ-ΜΠΕ