Μήνυμα τερματισμού της συμφωνίας για το προσφυγικό εφόσον η ΕΕ δεν απελευθερώσει τη βίζα προς τους Τούρκους πολίτες στέλνει μέσω συνέντευξης στην «Καθημερινή» ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου.
«Η Τουρκία δεν μπορεί να συνεχίσει να σταματάει μόνη της την παράτυπη μετανάστευση προς την ΕΕ, όσο αυτή δεν αναλαμβάνει τις υποχρεώσεις της. Αναμένουμε απελευθέρωση της βίζας για Τούρκους πολίτες το αργότερο έως τον Οκτώβριο του 2016», λέει χαρακτηριστικά ο κ. Τσαβούσογλου.
Σημειώνεται ότι εχθές, ο Ευρωπαίος επίτροπος αρμόδιος για θέματα διεύρυνσης Γιόχανες Χαν δήλωσε ότι αναμένει ότι η Τουρκία θα τηρήσει τη συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Ενωση για τον έλεγχο των προσφυγικών ροών ακόμα και αν δεν χορηγηθεί βίζα στους Τούρκους πολίτες, εκτιμώντας ότι τα οφέλη για τη γείτονα είναι πολλά.
Στον απόηχο της ανεπίσημης συνάντησης που είχε με τον Έλληνα ομόλογό του Νίκο Κοτζιά, στην Κρήτη, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών εκτιμά ότι το 2016 μπορεί να αποτελέσει έτος επίλυσης του Κυπριακού, ωστόσο εκφράζει την πάγια θέση της Άγκυρας υπέρ των Εγγυήσεων, με τις οποίες Αθήνα και Λευκωσία διαφωνούν.
Ο κ. Τσαβούσογλου διατηρεί χαμηλούς τόνους στο ζήτημα της έκδοσης των οκτώ αξιωματικών που έχουν ζητήσει άσυλο στην Ελλάδα, εκφράζοντας την ευχή ότι οι διαδικασίες, όπως προβλέπεται από τους ελληνικούς νόμους, θα ολοκληρωθούν εν ευθέτω χρόνω ώστε να δικαστούν στην Τουρκία.
Ο κ. Τσαβούσογλου επισημαίνει, τέλος, ότι η πλήρης ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ παραμένει σταθερός στόχος της Άγκυρας και εκφράζει την ελπίδα ότι ανάλογη είναι και η βούληση της Ευρώπης επί του συγκεκριμένου ζητήματος.
«Μίνι» Σύνοδος Κορυφής για το προσφυγικό
Ο ομοσπονδιακός καγκελάριος της Αυστρίας και αρχηγός των Σοσιαλδημοκρατών Κρίστιαν Κερν αναμένεται να συγκαλέσει τις επόμενες εβδομάδες «μίνι» Σύνοδο Κορυφής για το προσφυγικό, στη Βιέννη. Στη Σύνοδο αναμένεται να συμμετέχει και ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας. Στην εν λόγω συνάντηση της οποίας δεν είναι ακόμη γνωστή η ημερομηνία, αλλά τοποθετείται μετά το Άτυπο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της Μπρατισλάβα στις 16 Σεπτεμβρίου- προσκεκλημένοι θα είναι, εκτός του Έλληνα πρωθυπουργού, μεταξύ άλλων, η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ οι πρωθυπουργοί της Σλοβενίας, της Κροατίας και της Βουλγαρίας, ενώ δεν αποκλείεται να διευρυνθεί ο κύκλος των συμμετεχόντων.
Η παρουσία της Γερμανίδας καγκελάριου (η οποία φέρεται να επιβεβαίωσε ήδη τη συμμετοχή της) στην Συνάντηση στη Βιέννη, που τοποθετείται πριν τον επαναληπτικό γύρο των αυστριακών προεδρικών εκλογών της 2ας Οκτωβρίου, φαίνεται πως ενισχύει τις -συγκλίνουσες με τις δικές της- θέσεις του Αυστριακού ομολόγου της Κρίστιαν Κερν, στην προσφυγική πολιτική.
Και αυτό φαίνεται να ισχύει τόσο απέναντι στην ακραία αντιπροσφυγική στάση που τηρεί το αυστριακό αντιπολιτευόμενο ακροδεξιό εθνικιστικό Κόμμα των Ελευθέρων και ο υποψήφιος του στις προεδρικές εκλογές Νόρμπερτ Χόφερ -ο οποίος εμφανίζεται στις δημοσκοπήσεις με προβάδισμα έναντι του αντιπάλου του, του υποψήφιου των Πράσινων Αλεξάντερ Βαν ντερ Μπέλεν- όσο και απέναντι στην εξαιρετικά σκληρή γραμμή που επιδιώκει να επιβάλει στην κυβέρνηση ο Αυστριακός υπουργός Εξωτερικών Σεμπάστιαν Κουρτς, του συγκυβερνώντος, με τους Σοσιαλδημοκράτες, συντηρητικού Λαϊκού Κόμματος.
Πέραν τούτου, ο Αυστριακός καγκελάριος, με τη σύγκληση της "μίνι" Συνόδου Κορυφής για το Προσφυγικό, φαίνεται να αφαιρεί από τον υπουργό Εξωτερικών την πρωτοβουλία για επανάληψη της αμφιλεγόμενης "Διάσκεψης για τα Δυτικά Βαλκάνια", την οποία είχαν συγκαλέσει τον περασμένο Φεβρουάριο, ερήμην της άμεσα ενδιαφερόμενης Ελλάδας, ο Σεμπάστιαν Κουρτς με την τότε υπουργό Εσωτερικών Γιοχάνα Μικλ Λάιτνερ, επίσης του Λαϊκού Κόμματος.
Στην αμφιλεγόμενη Διάσκεψη της Βιέννης οι δύο Αυστριακοί υπουργοί είχαν προσκαλέσει τους ομολόγους τους από εννέα βαλκανικές χώρες, Αλβανία, Βοσνία, Βουλγαρία, Κόσοβο, Κροατία, Μαυροβούνιο, ΠΓΔΜ, Σλοβενία και Σερβία, με αντικείμενο το συντονισμό τους για τη μείωση των προσφυγικών ροών.