Νέα επανεκτίμηση παλαιότερων ερευνών έδειξε ότι μια λογική ποσότητα κορεσμένων λιπαρών στη διατροφή των υγειών ατόμων δεν αποτελεί κίνδυνο για την υγεία. Τα trans λιπαρά, από την άλλη πλευρά, συσχετίστηκαν με αυξημένο κίνδυνο θανάτου από διάφορες αιτίες, καρδιαγγειακών παθήσεων και στεφανιαίας νόσου.
Σύμφωνα με τις διατροφικές οδηγίες, τα κορεσμένα λίπη που περιέχονται σε ζωικά προϊόντα όπως το βούτυρο, οι κρόκοι αυγών και ο σολομός, δεν αποτελούν περισσότερο από το 10% της ημερήσιας πρόσληψης θερμίδων. Τα trans ακόρεστα λιπαρά, γνωστά και ως trans λιπαρά, όπως τα υδρογονωμένα έλαια που διατηρούν τα επεξεργασμένα τρόφιμα και τη μαργαρίνη, κατά κύριο λόγο παράγονται βιομηχανικά και δε θα πρέπει να παρέχουν περισσότερο από το 1% των ημερήσιων θερμίδων.
Για τη νέα επανεκτίμηση, ερευνητές από διάφορα καναδικά ιδρύματα, συμπεριλαμβανομένου του Πανεπιστημίου McMaster στο Χάμιλτον του Οντάριο, εκτίμησαν στοιχεία από 41 μελέτες για τη σχέση μεταξύ της πρόσληψης κορεσμένων λιπαρών και του αντίκτυπου στην υγεία και από 20 μελέτες για την πρόσληψη trans λιπαρών και τα αποτελέσματα στην υγεία.
Η πρόσληψη κορεσμένων λιπαρών δεν ήταν συνδεδεμένη με στεφανιαία νόσο, καρδιαγγειακή νόσο, εγκεφαλικό επεισόδιο ή διαβήτη τύπου 2, ενώ η σύνδεση της με τον κίνδυνο θανάτου από στεφανιαία νόσο ήταν ασαφής.
Η κατανάλωση βιομηχανικών trans λιπαρών συσχετίστηκε με 34% αύξηση της θνησιμότητας από τις παραπάνω αιτίες.
Επειδή τα στοιχεία ήταν ασαφή για τα κορεσμένα λίπη, χρειάζονται περισσότερες μελέτες, σύμφωνα με τους οι ερευνητές.
Τα κορεσμένα λίπη βρίσκονται στα γαλακτοκομικά, το κόκκινο κρέας και τα τροπικά έλαια. «Μεταξύ αυτών, η μόνη κατηγορία, που σταθερά σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο καρδιακής νόσου, είναι το κόκκινο κρέας, που ακόμη και σε αυτή την περίπτωση, δεν είναι σαφές ότι το κορεσμένο λίπος είναι αυτό που ευθύνεται αποκλειστικά,» δήλωσε ο Dr. Ronald M. Krauss από το Ερευνητικό κέντρο του νοσοκομείου Παίδων του Oakland στην Καλιφόρνια στο Reuters Health. «Σε αντίθεση με τα κορεσμένα λίπη, τα trans λίπη μειώνουν την καλή χοληστερόλη», υποστήριξε.
Η Αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων έχει δώσει εντολή στους παραγωγούς τροφίμων μέχρι το 2018 να αφαιρέσουν τα τρανς λιπαρά από την προμήθεια τροφίμων. «Οι πηγές μεμονωμένων κορεσμένων λιπαρών ποικίλλουν σε μεγάλο βαθμό, καθώς και οι δυνητικές επιπτώσεις τους στην υγεία», δήλωσε ο Dr. Rajiv Chowdhury, υπεύθυνος της καρδιαγγειακής μονάδας στο πανεπιστήμιο του Cambridge.
«Ορισμένα είναι επιβλαβή, ενώ άλλα μπορεί πραγματικά να είναι ευεργετικά, έτσι που η συνολική τους ποσότητα στη διατροφή δε φαίνεται να έχει καμία σχέση με τις συνέπειες για την υγεία, όπως ο θάνατος», όπως δήλωσε.
«Περαιτέρω έρευνα για τα κορεσμένα λίπη είναι αναγκαία, ενώ, παράλληλα, τα trans λιπαρά θα πρέπει να αποφεύγονται τελείως από τη διατροφή», σύμφωνα με το Dr. Chowdhury.
Υπάρχουν ακόμα άνθρωποι που θα επωφελούνταν από τον έλεγχο της ποσότητας των κορεσμένων λιπαρών που καταναλώνουν, αλλά αυτό δεν είναι το σημαντικότερο διατροφικό ζήτημα που θα έπρεπε να μας απασχολεί.