Οικονομία

Έως τέλος του μήνα κλείνουν τα "SOS" προαπαιτούμενα


"Γκάζια" για θετικές αναφορές στις εκθέσεις Κομισιόν και ΔΝΤ

Γκαζώνει το οικονομικό επιτελείο προκειμένου μέχρι τέλος του μήνα να κλείσει τις «χρηματοοικονομικές» εκκρεμότητες που εστιάζονται κυρίως στον τραπεζικό κλάδο και συγκεκριμένα στο διάδοχο σχήμα του «νόμου Κατσέλη» και στην αντιμετώπιση των «κόκκινων» δανείων των τραπεζών ώστε να συμπεριληφθούν στην πρώτη μεταμνημονιακή έκθεση των θεσμών για την Ελλάδα.

Με τον τρόπο αυτόν θα ανοίξει ο δρόμος για την επιστροφή των κερδών των κεντρικών τραπεζών της ευρωζώνης από τα ελληνικά ομόλογα στο Δημόσιο, τα οποία υπολογίζονται σε 644 εκατ. ευρώ ενώ θα διευκολυνθεί και η νέα απόπειρα έκδοσης κρατικών ομολόγων, η οποία προγραμματίζεται για τον ερχόμενο Μάρτιο με στόχο την ενίσχυση της προσπάθειας επανασύνδεσης των τραπεζών με τις αγορές.

Το κυπριακό μοντέλο ΕΣΤΙΑ ο μπούσουλας για το διάδοχο σχήμα του νόμου Κατσέλη

Το σχέδιο των τραπεζών για το διάδοχο σχήμα του νόμου Κατσέλη περιλαμβάνει μία βασική αλλαγή: Η ένταξη στο καθεστώς προστασίας θα γίνεται αυτόματα μέσω ηλεκτρονικής πλατφόρμας ανάλογης του Εξωδικαστικού Μηχανισμού καθώς με τον τρόπο αυτό οι τράπεζες θα στερήσουν από τους δανειολήπτες τη δυνατότητα να προσφεύγουν στα δικαστήρια εξασφαλίζοντας πολύμηνη - έως και διετή - προστασία.

Κοινή συνισταμένη των προτάσεων κυβέρνησης και τραπεζών είναι το κυπριακό μοντέλο ΕΣΤΙΑ, το οποίο προβλέπει την επιδότηση των αδύναμων δανειοληπτών, με το 1/3 της δόσης των δανείων, μετά από διευθέτηση της οφειλής με περισσότερες δόσεις και ενδεχομένως τη διαγραφή μέρους της οφειλής.

«Δεν πάμε σε Κατσέλη minus» ανέφερε χαρακτηριστικά παράγοντας του ΥΠΟΙΚ ερωτηθείς για το εάν θα μειωθεί το όριο αξίας για την προστασία της α’ κατοικίας από πλειστηριασμό.

Η συζήτηση με τις τράπεζες αφορά στο εάν και πώς θα γίνεται «κούρεμα» του δανείου σε αντιστοιχία με την αντικειμενική αξία του ακινήτου (π.χ. όταν η αξία του ακινήτου είναι μεγαλύτερη από το υπόλοιπο του δανείου).

Δηλαδή, το νέο σχήμα θα έχει ως βάση την αξία του δανείου σε σχέση με την αντικειμενική αξία της πρώτης κατοικίας, από την οποία θα ξεκινά η προσπάθεια τραπεζικής διευθέτησης μέσω «κουρέματος» και επιμήκυνσης και στη συνέχεια το Δημόσιο θα έρχεται υπό όρους και προϋποθέσεις να επιδοτεί το νέο ύψος της δόσης.

Σύμφωνα με άλλες πληροφορίες, θα τεθεί όριο αξίας ακινήτου για την υπαγωγή του δανειολήπτη στο νέο μοντέλο προστασίας. Όπως αναφέρουν πηγές, ένα όριο αξίας πρώτης κατοικίας σε σχέση με το ύψος του δανείου θα καθορίζει τη συμμετοχή του δανειολήπτη στην τραπεζική ρύθμιση και ένα επιπρόσθετο όριο εισοδήματος, αλλά και ύψους αξίας κατοικίας θα καθορίζει τη συμμετοχή στο σχήμα επιδότησης.

Η λύση του ΤΧΣ επικρατεί για τα κόκκινα δάνεια

Σχετικά με την αντιμετώπιση των «κόκκινων» δανείων υπάρχουν δύο σχέδια. Το πρώτο και επικρατέστερο έχει προταθεί από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) και την JP Morgan και προβλέπει την παροχή κρατικών εγγυήσεων για την τιτλοποίηση δανείων έως 20 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με παράγοντα του ΥΠΟΙΚ, δεν αποτελεί πρόβλημα το ύψος των κρατικών εγγυήσεων, καθώς θα ληφθεί το rating (βαθμολογία) από δείγμα χαρτοφυλακίου «κόκκινων» δανείων.

Το δεύτερο αποτελεί πρόταση του Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα και αφορά τη μεταφορά σε ένα νέο σχήμα μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων έως 40 δισ. ευρώ, τα οποία οι τράπεζες θα τιτλοποιήσουν, διαθέτοντας ως εγγύηση την απαίτησή τους από το Δημόσιο, μέσω του αναβαλλόμενου φόρου.

Προς το παρόν η κυβέρνηση φαίνεται να επιλέγει την πρώτη λύση με το επιπρόσθετο επιχείρημα ότι έχει μικρότερη δημοσιονομική επίπτωση έναντι του σχεδίου της Τράπεζας της Ελλάδος που θα μπορούσε να επιβαρύνει τα δημόσια οικονομικά με πάνω από 7 δισ. ευρώ.

Επί της ουσίας τα δύο σχέδια δεν βρίσκονται σε πλήρη αντίθεση και είναι πιθανό την προσεχή τριετία να υπάρξει η σύσταση ενός υβριδικού μοντέλου που θα συνδυάζει χαρακτηριστικά και από τα δύο σχέδια.

Τραπεζικοί παράγοντες εκτιμούν ότι οι προτεινόμενες λύσεις μπορεί να αξιοποιηθούν προκειμένου να επιτευχθούν τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα μέσα σε στενά χρονικά περιθώρια, διευκολύνοντας τις τράπεζες να απαλλαγούν από τον μεγάλο «βραχνά» και να αποφύγουν τον κίνδυνο νέων κεφαλαιακών αναγκών.

Η υπόθεση των κόκκινων δανείων, που είναι αναμφισβήτητα το κορυφαίο ζήτημα για τους δανειστές, θα επιχειρηθεί να κλείσει μαζί με τα προαπαιτούμενα της αξιολόγησης μέχρι τις 15 του Φλεβάρη, ώστε να προλάβουν η Κομισιόν και το ΔΝΤ να συντάξουν τις εκθέσεις τους μέχρι τις 27 του ίδιου μήνα. Οι προθεσμίες αυτές είναι απαράβατες, αν πρόκειται να ληφθεί θετική απόφαση για την αξιολόγηση στη συνεδρίαση του Eurogroup στις 11 Μάρτη.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα