Χρηστικά

Ελεγκτές... ελεγκτών της εφορίας βάζει ο διοικητής της ΑΑΔΕ Γ. Πιτσιλής!


Η υπόθεση της ΔΟΥ Χαλκίδας ρίχνει βαριά σκιά στον φορολογικό μηχανισμό, καθώς ελεγκτές και ελεγχόμενοι αντιμετωπίζονται με καχυποψία

Προβλήματα στη διενέργεια των φορολογικών ελέγχων δημιουργεί η υπόθεση διαφθοράς που αποκαλύφθηκε στη ΔΟΥ Χαλκίδας, καθώς ελεγκτές και ελεγχόμενοι αντιμετωπίζουν με καχυποψία η μία πλευρά την άλλη.

Με απόφαση του διοικητή της ΑΑΔΕ Γιώργου Πιτσιλή, προωθείται η σύσταση μιας ανεξάρτητης τριμελούς Επιτροπής Ελέγχου που θα είναι αρμόδια να διασφαλίζει την ανεξαρτησία της Μονάδας Εσωτερικού Ελέγχου, που λειτουργεί ήδη στην Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων.

Η Επιτροπή αυτή οφείλει, να εποπτεύει και να ελέγχει εάν η Μονάδα Εσωτερικού Ελέγχου της ΑΑΔΕ ανταποκρίνεται στο έργο της και διερευνά όπως οφείλει τις καταγγελίες γιαα φαινόμενα διαφθοράς μέσα στις φορολογικές υπηρεσίες.

Η απόφαση για τον έλεγχο των ελεγκτών, εκδόθηκε συμπωματικά, την ώρα που "έσκασε" η υπόθεση της ΔΟΥ Χαλκίδας και έχει συνταράξει τις φορολογικές υπηρεσίες σε όλη τη χώρα.

Την ίδια ώρα βρίσκονται σε εξέλιξη χιλιάδες έλεγχοι για μεγάλες φορολογικές απάτες και ξέπλυμα χρήματος, ενώ παράλληλα διεξάγονται και οι συνήθεις επιτόπιοι έλεγχοι σε επιχειρήσεις λιανικής και όχι μόνο.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, πάνω από 3.300 έρευνες των φορολογικών αρχών για μεγάλη φοροδιαφυγή βρίσκονται σε εξέλιξη, ενώ έχουν παγώσει τα ΑΦΜ φορολογουμένων που εμπλέκονται στις υποθέσεις που ολοκληρώθηκε η έρευνα.

Στο τέλος του περασμένου Φεβρουαρίου, βρίσκονταν υπό τη διερεύνηση από τις Υπηρεσίες Ελέγχου και Διασφάλισης Δημοσίων Εσόδων (ΥΕΔΔΕ) 3.354 έρευνες μεγάλων υποθέσεων φοροδιαφυγής και ξεπλύματος «μαύρου χρήματος».

Την ίδια περίοδο ολοκληρώθηκαν οι έρευνες σε 164 υποθέσεις, επί των οποίων εντοπίστηκαν παραβάσεις στις 123 με το ποσοστό παραβατικότητας να ανέρχεται στο 75%, ενώ τα πρόστιμα που καταλογίστηκαν ανήλθαν στο ποσό των 56,6 εκατ. ευρώ.

Το 2023 ολοκληρώθηκε η έρευνα σε 1.208 μεγάλες υποθέσεις φοροδιαφυγής και διαπιστώθηκαν παραβάσεις στις 1.013 ή στο 83,9% των ελεγχόμενων υποθέσεων.

Επίσης, στο πρώτο δίμηνο του 2024, ξεκίνησαν οι έρευνες για 233 νέες υποθέσεις ενώ έκλεισαν 149 παλαιότερες υποθέσεις.

Επιτόπιοι έλεγχοι

Ταυτόχρονα το δίμηνο Ιανουαρίου – Φεβρουαρίου διενεργήθηκαν στοχευμένοι μερικοί επιτόπιοι έλεγχοι σε 2.256 επιχειρήσεις και διαπιστώθηκαν παραβάσεις τις 987 επιχειρήσεις ή στο 43,8%. Τα πρόστιμα που καταλογίστηκαν ανήλθαν σε 2,37 εκατ. ευρώ. 

Απάτες στον ΦΠΑ

Σε ότι αφορά στις απάτες στον τομέα του ΦΠΑ, κατά το πρώτο δίμηνο του 2024, ξεκίνησαν οι έρευνες για 31 νέες υποθέσεις, έκλεισαν 15 υποθέσεις και είναι σε εξέλιξη άλλες 119 υποθέσεις απάτης στον ΦΠΑ.

Το εντυπωσιακό είναι, ότι στις 15 υποθέσεις που έκλεισαν εντός του πρώτου διμήνου του 2024, και στις 15 εντοπίστηκαν σημαντικές φορολογικές παραβάσεις που σημαίνει πως η παραβατικότητα έφτασε στο 100%, ενώ η ΑΑΔΕ απενεργοποίησε τα ΑΦΜ των εμπλεκόμενων εταιρειών και φυσικών προσώπων.

Η πιο συνηθισμένη πρακτική της απάτης είναι η τύπου «καρουζέλ» και των εξαφανισμένων εμπόρων. Αγαθά εισάγονται στην Ελλάδα από τρίτη χώρα, για να εξαχθούν σε άλλη χώρα της ΕΕ. Όμως, τα εμπορεύματα κάνουν ένα κύκλο (συνήθως εικονικό) μεταξύ διαφόρων εταιρειών στο εσωτερικό της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι οποίες ανήκουν στον ίδιο κύκλωμα.

Για να μην κινούν υποψίες, μεταφέρουν χρήματα για την πληρωμή της αξίας των αγαθών από τη μία εταιρεία στην άλλη, δήθεν ως τίμημα για τα προϊόντα.

Την κατάλληλη στιγμή, «εξαφανίζεται» η εταιρεία η οποία όφειλε να αποδώσει στο Δημόσιο τον ΦΠΑ και έτσι, τα προϊόντα πωλούνται χωρίς ΦΠΑ, σε πιο ανταγωνιστικές τιμές σε σχέση με εκείνα που φορολογούνται κανονικά. Το χειρότερο, για τους προϋπολογισμούς των κρατών και της ΕΕ, είναι πως τα κυκλώματα καταφέρνουν, όχι μόνο να μην καταβάλλουν ΦΠΑ, αλλά να λαμβάνουν και επιστροφές ΦΠΑ.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα