Οικονομία

Εξοικονομώ: Ανοίγει και πάλι με 3 προγράμματα- Τι αλλάζει στα κριτήρια


Tρία νέα προγράμματα Εξοικονομώ Κατ' Οίκον αναμένεται να βγουν με χρηματοδότηση από το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης «Ελλάδα 2.0».

Ωστόσο, στην ηλεκτρονική πλατφόρμα που αναμένεται να ανοίξει τον Σεπτέμβριο θα μπορούν να εγγραφούν δικαιούχοι υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις:

Όπως έκανε γνωστό ο αρμόδιος υπουργός, Κώστας Σκρέκας, αυτή τη φορά δεν θα ληφθεί υπόψη ως βασικό κριτήριο επιλεξιμότητας η χρονική προτεραιότητα υποβολής της αίτησης,  όπως γινόταν στα προηγούμενα προγράμματα, όπου και ήταν το αποκλειστικό κριτήριο υπαγωγής. Τώρα, εκτός από τα εισοδηματικά κριτήρια, στην κατάταξη θα παίζει μεταξύ άλλων ρόλο η ηλικία κατασκευής του κτιρίου, οι τοπικές κλιματικές συνθήκες (βαθμοημέρες).

Πιο αναλυτικά, τα κριτήρια υπαγωγής ώστε να υπάρξει λίστα προτεραιότητας, θα εξετάζουν:

  • Την ηλικία του κτηρίου (παλαιότητα)
  • Τα εισοδηματικά κριτήρια
  • Τα μέλη της οικογένειας που κατοικούν εκεί
  • Τους ενεργειακούς βαθμούς αναβάθμισης
  • Το αν υπάρχει στην οικογένεια άτομο με αναπηρία
  • Πόση ενέργεια κατανάλωσε το ακίνητο μέσα στο έτος

Όπως τόνισε ο κ. Σκρέκας, «τον Σεπτέμβριο ανεβαίνει ηλεκτρονική πλατφόρμα και θα μείνει ανοιχτή για τουλάχιστον 4 εβδομάδες και θα έχουν τον χρόνο οι ενδιαφερόμενοι να καταθέσουν τις αιτήσεις τους. Θα προδημοσιεύσουμε τα κριτήρια του προγράμματος τον Ιούνιο, ώστε να μπορέσουν έως τον Σεπτέμβριο οι μηχανικοί να εκδώσουν τα απαραίτητα δικαιολογητικά και να είναι έτοιμοι όταν ανοίξει η πλατφόρμα».

Πρόθεση του ΥΠΕΝ είναι στην εν λόγω δράση ενεργειακής εξοικονόμησης να σημειωθεί ρεκόρ υπαγωγών, αν ληφθεί υπόψη πως σε κάθε ένα από τα ανάλογα προγράμματα που «έτρεξαν» μέχρι σήμερα, εντάσσονταν περίπου 25.000-35.000 κατοικίες.

Σύμφωνα με πληροφορίες, με γνώμονα να ενταχθούν όσο το δυνατόν περισσότεροι δικαιούχοι στο πρόγραμμα, αναμένεται να περιορισθεί το μέγιστο ύψος επιδότησης για τους γενικούς δικαιούχους, το οποίο αναμένεται να μειωθεί στα επίπεδα του 60 με 65%, ενώ στα προηγούμενα προγράμματα άγγιζε έως και το 90%.

Πάντως, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, για ειδικές κατηγορίες αιτούντων (όπως π.χ. ΑμΕΑ), τα μέγιστα ποσοστά επιδότησης θα παραμείνουν στα προηγούμενα επίπεδα, ενώ θα υπάρξουν και περιπτώσεις όπου η χρηματοδότηση θα καλύπτει το σύνολο των δαπανών αναβάθμισης.

Υπενθυμίζεται ότι από το «Ελλάδα 2.0» πρόκειται να διατεθούν κονδύλια ύψους 1,081 δισ. ευρώ, για την ενίσχυση δράσεων ενεργειακής αναβάθμισης κατοικιών, με στόχο εξοικονόμηση ενέργειας κατ’ ελάχιστον 30%.

Επιλέξιμες κατοικίες

Μία κατοικία, προκειμένου να κριθεί επιλέξιμη, πρέπει να πληροί τις ακόλουθες γενικές προϋποθέσεις:

  • Υφίσταται νόμιμα.
  • Δεν έχει κριθεί κατεδαφιστέα.
  • Χρησιμοποιείται ως κύρια κατοικία.
  • Εχει καταταχθεί βάσει του Πιστοποιητικού Ενεργειακής Απόδοσης (ΠΕΑ) σε κατηγορία χαμηλότερη ή ίση της Γ.

Επιλέξιμες παρεμβάσεις

  • Αντικατάσταση κουφωμάτων.
  • Τοποθέτηση/αναβάθμιση θερμομόνωσης.
  • Αναβάθμιση συστήματος θέρμανσης/ψύξης.
  • Σύστημα ζεστού νερού χρήσης (ΖΝΧ) με χρήση Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ).
  • Λοιπές παρεμβάσεις εξοικονόμησης – αυτονόμησης ενέργειας. Δηλαδή: Εγκατάσταση νέου φωτοβολταϊκού (Φ/Β) σταθμού αυτοπαραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, με ενεργειακό συμψηφισμό, εγκατάσταση τοπικού συστήματος αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας (ηλεκτρικοί συσσωρευτές), που παράγεται από Φ/Β, εγκατάσταση «έξυπνων» οικιακών σημείων επαναφόρτισης ηλεκτροκίνητου οχήματος, σημεία επαναφόρτισης εναλλασσόμενου ρεύματος (AC), σημεία επαναφόρτισης συνεχούς ρεύματος (DC), εγκατάσταση έξυπνων συστημάτων διαχείρισης (smart home) τα οποία συμβάλουν στην εξοικονόμηση ενέργειας, έξυπνα συστήματα διαχείρισης ηλεκτρικών φορτίων, έξυπνα συστήματα θέρμανσης/ψύξης, έξυπνα συστήματα απομακρυσμένου ελέγχου και παρακολούθησης.

Πρόγραμμα για τις επιχειρήσεις

Μέσω του «Ελλάδα 2.0» προβλέπεται επίσης η διάθεση ενός κονδυλίου ύψους 450 εκατ. ευρώ, για τη χρηματοδότηση παρεμβάσεων ενεργειακής αναβάθμισης επιχειρήσεων.

Με τα εν λόγω κεφάλαια στόχος είναι να αναβαθμισθούν ενεργειακά 9.700 επιχειρήσεις, με την έγκριση από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας των αιτήσεων που θα υποβληθούν για παρεμβάσεις οι οποίες θα διασφαλίζουν τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου τουλάχιστον κατά 30%, κατά μέσο όρο σε σύγκριση με την υφιστάμενη κατάστασή τους.

Το πρόγραμμα για τις επιχειρήσεις αναμένεται επίσης να αρχίσει να «τρέχει» τον Σεπτέμβριο, με διακριτές διαδικασίες για τις πολύ μικρές και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Θα καλύπτει ενεργειακές αναβαθμίσεις κτιρίων, ενεργειακή αναβάθμιση παραγωγικών διαδικασιών, συστήματα ανάκτησης θερμότητας στο πλαίσιο παραγωγικών διαδικασιών, εγκατάσταση «έξυπνων» ενεργειακών συστημάτων, ηλεκτρικά οχήματα διανομής.

Ενεργειακό λίφτινγκ σε δημόσια κτήρια

Περίπου 210 κτίρια του δημόσιου τομέα και της τοπικής αυτοδιοίκησης προβλέπεται να είναι οι δικαιούχοι του «Εξοικονομώ στο δημόσιο», προϋπολογισμού 200 εκατ. ευρώ, για την ενεργειακή αναβάθμιση υποδομών και κτιρίων.

Και σε αυτήν την περίπτωση, ο στόχος των παρεμβάσεων θα είναι η μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου τουλάχιστον κατά 30%. Για την ενεργειακή θωράκιση των υποδομών, θα αξιοποιηθεί το νομικό πλαίσιο που έχει θεσπιστεί για τη σύναψη συμβάσεων ενεργειακής απόδοσης.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις