Πολιτική

Είναι η Ινδία η νέα Κίνα;


Ανησυχείτε για την μελλοντική ζήτηση πετρελαίου της Κίνας; Δεν υπάρχει λόγος, αφού υπάρχει η Ινδία

Όπως φανερώνουν τα πρόσφατα στοιχεία, η Ινδία αναμένεται να προσπεράσει την Κίνα ως η κινητήρια δύναμη της παγκόσμιας ανάπτυξης μέχρι το 2040, σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Ενέργειας.

Τα μεγέθη ανάπτυξης που ανακοίνωσε η στατιστική υπηρεσία της Ινδίας είναι πραγματικά εντυπωσιακά, και για μερικούς πιθανόν και λίγο υπερβολικά. 

Το τελευταίο τρίμηνο του 2015, η οικονομία της Ινδίας έτρεξε με ρυθμούς της τάξεως του +7,3% ξεπερνώντας ακόμα και αυτή την Κίνας που είχε ανάπτυξη «μόλις» 6,8% (και όχι πάνω από 7% που υπολόγιζαν στις αρχές του έτους).

Τα νούμερα αυτά δείχνουν πως το πρόβλημα της μιας χώρας μπορεί να γίνει πόλος ανάπτυξης για την άλλη. Από τη μια υπάρχουν τα θέματα στο χρηματιστήριο της Κίνας αλλά και η χαμηλή ζήτηση της αγοράς παρακωλύουν την οικονομία της, ενώ από την άλλη, η Ινδία τρέχει με απίστευτες ταχύτητες εκμεταλλευόμενη στο έπακρο την χαμηλή τιμή του πετρελαίου.

Σύμφωνα με στοιχεία της ΙΕΑ, η ζήτηση πετρελαίου από την Κίνα αναμένεται να αυξηθεί μόλις κατά 5 εκατ. βαρέλια την ημέρα μέχρι το 2040, ενώ το μεγαλύτερο μέρος της αύξησης αναμένεται περί τα μέσα του 2020. Στην Ινδία συμβαίνει το αντίθετο. Η ΙΕΑ εκτιμά πως θα έχουμε αύξηση κατά 6 εκατ. βαρέλια τη μέρα μέχρι το 2040, ενώ τα δύο τρίτα της αύξησης θα πραγματοποιηθούν στο δεύτερο μισό της εκτιμώμενης περιόδου. 

india0oil

Παρά το γεγονός ότι τα στοιχεία της Ινδικής υπηρεσίας δείχνουν μια σχετική επιβράδυνση σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο (όπου η ανάπτυξη ήταν στο 7,7%) γεγονός παραμένει ότι η οικονομία της Ινδίας για το οικονομικό έτος 2015-2016 θα είναι της τάξεως του 7,6%, αρκετά πιο πάνω από το 7,2% της περσινής χρονιάς.

Αξίζει ωστόσο να σημειωθεί πως αρκετοί οικονομικοί στέκονται με σκεπτικισμό απέναντι στις ανακοινώσεις της Ινδικής κυβέρνησης, καθώς από τα δεδομένα της οικονομικής δραστηριότητας δεν συνάδουν με τους ρυθμούς ανάπτυξης που δίνει η στατιστική υπηρεσία. Για παράδειγμα η ανακοίνωση για αύξηση της βιομηχανικής παραγωγής κατά 12,6% τον Δεκέμβριο σε σχέση με τον αντίστοιχο περσινό μήνα δεν συνάδει με άλλους δείκτες, όπως τις παραγγελίες των εργοστασίων, τις επενδύσεις, ή την πλήρη εκμετάλλευση της παραγωγικής δυνατότητας των εργοστασίων, που είναι χαμηλότερες από ότι δείχνει το ενθουσιώδες στατιστικό αποτέλεσμα.

 
Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις