Στα άμεσα σχέδια του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών είναι η διοργάνωση επιχειρηματικής αποστολής στην Ουκρανία το 2024 και η υπογραφή Μνημονίου Κατανόησης, το οποίο θα αποτυπώσει και επίσημα το πλαίσιο και τους πυλώνες της συνεργασίας με το αντίστοιχο Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο της Ουκρανίας.
Αυτό γνωστοποίησε η πρόεδρος του ΕΒΕΑ, Σοφία Κουνενάκη Εφραίμογλου, κατά την διάρκεια της χθεσινής, 6ης Συνεδρίασης της Μικτής Διυπουργικής Ομάδας Εργασίας Ελλάδας - Ουκρανίας ενώ τόνισε: «Αυτό που μπορώ να σας διαβεβαιώσω είναι ότι από την πλευρά των ελληνικών επιχειρήσεων το ενδιαφέρον είναι υψηλό».
Το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αθηνών, σε σημερινή ανακοίνωσή του, επισημαίνει ότι στηρίζει ενεργά την προώθηση της οικονομικής συνεργασίας μεταξύ της Ελλάδας και της Ουκρανίας και συμβάλλει στην προσέγγιση των δύο επιχειρηματικών κοινοτήτων.
Πιο συγκεκριμένα, η πρόεδρος του ΕΒΕΑ, πήρε μέρος στις εργασίες της 6ης Συνεδρίασης της Μικτής Διυπουργικής Ομάδας Εργασίας Ελλάδας - Ουκρανίας υπό τον υφυπουργό Εξωτερικών για την Οικονομική Διπλωματία, Κώστα Φραγκογιάννη, και τον υπουργό Επικρατείας της Ουκρανίας, Oleh Nemchinov, που πραγματοποιήθηκαν, χθες, στην Αθήνα. Στη συνέχεια, η κυρία Εφραίμογλου συμμετείχε ως ομιλήτρια στο διεθνές Συνέδριο για την Ανοικοδόμηση της Ουκρανίας που διοργάνωσαν από κοινού το Υπουργείο Εξωτερικών και η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (EIB), την ίδια μέρα.
Μιλώντας στη Συνεδρίαση της Μικτής Διυπουργικής Ομάδας Εργασίας, η Πρόεδρος, μεταξύ άλλων, ανέφερε ότι «παρά τη συνεχιζόμενη αβεβαιότητα ως προς τη διάρκεια του πολέμου, υπάρχουν σημαντικές δυνατότητες, για την ενίσχυση των διμερών εμπορικών και επενδυτικών σχέσεων. Είναι σημαντικό ότι ξεκινάμε από ένα καλό επίπεδο. Το διμερές εμπόριο Ελλάδας - Ουκρανίας είναι διαχρονικά πλεονασματικό για τη χώρα μας, με κυριότερα εξαγόμενα ελληνικά προϊόντα τα ορυκτέλαια και τα φρούτα. Ακόμα και στη διάρκεια του 2022 σημειώθηκε άνοδος τόσο των ελληνικών εξαγωγών όσο και των εισαγωγών μας από την Ουκρανία». Περιγράφοντας τις ενέργειες του ΕΒΕΑ για την προσέγγιση και τη δικτύωση των επιχειρηματικών κοινοτήτων Ελλάδας και Ουκρανίας, η πρόεδρος του επιμελητηρίου επισήμανε ότι οι «γέφυρες» έχουν χτιστεί εδώ και μια δεκαετία. Ήδη από το 2013 έχει υπογραφεί Πρωτόκολλο Συνεργασίας με το Διεθνές Εμπορικό Επιμελητήριο της Ουκρανίας και το 2020 υπογράφηκε Μνημόνιο Κατανόησης με το Συμβούλιο Εξαγωγέων και Επενδυτών της Ουκρανίας.
Στο διεθνές Συνέδριο για την Ανοικοδόμηση της Ουκρανίας, η κυρία Εφραίμογλου τόνισε ιδιαίτερα τη σημασία της συμμετοχής των ελληνικών επιχειρήσεων στη διαδικασία για την ανασυγκρότηση της Ουκρανίας, που είναι ένα από τα μεγαλύτερα αναπτυξιακά μεταπολεμικά εγχειρήματα σε ευρωπαϊκό επίπεδο. «Το μέγεθος και το εύρος της προσπάθειας να αποκατασταθούν κρίσιμες υποδομές και να αναγεννηθεί ο παραγωγικός ιστός της Ουκρανίας είναι τέτοια που επιβάλλουν την εμπλοκή και του ιδιωτικού τομέα και ειδικότερα την κινητοποίηση των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων, στο πλαίσιο μιας συντονισμένης στρατηγικής επενδύσεων και συμπράξεων. Οι κατασκευές, οι μεταφορές και η εφοδιαστική αλυσίδα, η ενέργεια, η υγεία και οι νέες τεχνολογίες είναι τομείς, οι οποίοι βρίσκονται στο επίκεντρο αυτής της στρατηγικής», είπε η πρόεδρος. Ακόμη, πρόσθεσε ότι πρόκειται για τομείς που οι ελληνικές επιχειρήσεις έχουν αναπτύξει σημαντική τεχνογνωσία και εξειδίκευση τα τελευταία χρόνια, καθώς έχουν υλοποιήσει επιτυχημένες επενδύσεις σε χώρες της ευρύτερης περιοχής και έχουν φέρει σε πέρας σύνθετα και απαιτητικά διεθνή έργα. Έχουν επιβεβαιώσει το κύρος και την αξιοπιστία τους, ακόμα και σε περιόδους κρίσεων.
Ιδιαίτερη μνεία έκανε η ίδια στη νεοφυή επιχειρηματικότητα και την καινοτομία, ως ένα ιδιαίτερα γόνιμο πεδίο συμπράξεων. Καθώς γνωρίζουμε ότι ήδη - από την έναρξη του πολέμου - η Ουκρανία έχει αναπτύξει σημαντικά την καινοτομία σε κλάδους αιχμής, όπως είναι η Τεχνητή Νοημοσύνη και τα αμυντικά συστήματα, ο τομέας αυτός μπορεί να λειτουργήσει ως επιταχυντής για τη βιώσιμη ανασυγκρότηση της ουκρανικής οικονομίας και κοινωνίας.
«Ως ΕΒΕΑ έχουμε οικοδομήσει τα τελευταία χρόνια σημαντική εμπειρία, υπηρεσίες και διεθνή δικτύωση σε θέματα νεοφυούς επιχειρηματικότητας - που είμαστε πρόθυμοι να μοιραστούμε, σε συνεργασία με αρμόδιους θεσμικούς φορείς της Ουκρανίας», είπε η κυρία Εφραίμογλου.
Αναφερόμενη στις συνέργειες του ΕΒΕΑ για την προώθηση της εξωστρέφειας των επιχειρήσεων-μελών του, η ίδια τόνισε ότι το επιμελητήριο διατηρεί εξαιρετικές σχέσεις τόσο με την ουκρανική πρεσβεία στην Αθήνα όσο και με το αντίστοιχο Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο της Ουκρανίας. Μέχρι τώρα έχουν διοργανωθεί από κοινού επιτυχημένα επιχειρηματικά φόρουμ το 2019 και το 2020 - και πιο πρόσφατα το 2023, στη διάρκεια της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης, όπου πραγματοποιήθηκαν και κατ' ιδίαν επιχειρηματικές συναντήσεις μεταξύ ελληνικών και ουκρανικών επιχειρήσεων. Στα άμεσα σχέδια του επιμελητηρίου είναι η διοργάνωση επιχειρηματικής αποστολής στην Ουκρανία το 2024, με σκοπό την περαιτέρω προώθηση της δικτύωσης των μελών των δύο επιμελητηρίων. Σε αυτό το πλαίσιο, προετοιμάζεται και η υπογραφή Μνημονίου Κατανόησης, το οποίο θα αποτυπώσει και επίσημα το πλαίσιο και τους πυλώνες της συνεργασίας.
«Αυτό που μπορώ να σας διαβεβαιώσω είναι ότι από την πλευρά των ελληνικών επιχειρήσεων το ενδιαφέρον είναι υψηλό. Ως ΕΒΕΑ θα συμβάλουμε με κάθε τρόπο ώστε το ενδιαφέρον αυτό να μπορέσει να μετουσιωθεί σε γόνιμες επιχειρηματικές πρωτοβουλίες, με οφέλη για όλες τις πλευρές. Η Ουκρανία δικαιούται και αξίζει κάθε δυνατή βοήθεια, για να αποκαταστήσει την οικονομία της και να υποστηρίξει την ευρωπαϊκή της πορεία. Η προσπάθεια για να χτιστούν ξανά τα θεμέλια μιας ελεύθερης, ευημερούσας χώρας θα είναι κοινή. Οι ελληνικές επιχειρήσεις είναι έτοιμες να μπουν μπροστά, με γνώση και αξιοπιστία», είπε κλείνοντας την ομιλία της η πρόεδρος.