Διεθνή

Ουκρανία: Η ΕΕ θα πρέπει να διπλασιάσει τη βοήθειά της, καθώς δεν διαφαίνεται νέα αμερικανική βοήθεια


Η ΕΕ θα πρέπει να διπλασιάσει τη στρατιωτική της βοήθεια προς την Ουκρανία για να αντισταθμίσει το κενό στην αμερικανική βοήθεια, καθώς ένα νέο πακέτο παραμένει μπλοκαρισμένο εδώ και μήνες στο Κογκρέσο, προειδοποίησε σήμερα το γερμανικό ινστιτούτο ερευνών Kiel.

«Είναι ιδιαίτερα αβέβαιο αν οι ΗΠΑ θα στείλουν επιπλέον στρατιωτική βοήθεια το 2024», εκτίμησε το ινστιτούτο που καταγράφει τη στρατιωτική, οικονομική και ανθρωπιστική βοήθεια που έχουν υποσχεθεί και έχουν προσφέρει οι σύμμαχοί της στην Ουκρανία μετά τη ρωσική εισβολή τον Φεβρουάριο του 2022.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ινστιτούτου Kiel που σταματούν στις 15 Ιανουαρίου, οι ΗΠΑ έχουν στείλει 42,2 δισεκ. ευρώ στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία από τον Φεβρουάριο του 2022 ως τον Δεκέμβριο του 2023, δηλαδή περίπου 2 δισεκ. ευρώ τον μήνα.

Η ΕΕ έχει δεσμευθεί να προσφέρει στρατιωτική βοήθεια ύψους 49,7 δισεκ. ευρώ, όμως μέχρι στιγμής έχουν δοθεί μόνο 35,2 δισεκ. ευρώ για όπλα και εξοπλισμό.

«Η Ευρώπη θα πρέπει τουλάχιστον να διπλασιάσει την τρέχουσα στρατιωτική της βοήθεια με την προοπτική ότι δεν θα υπάρξει επιπλέον βοήθεια από τις ΗΠΑ», προειδοποίησε ο Κρίστοφ Τρεμπές επικεφαλής της ομάδας του ινστιτούτου Kiel που είναι αρμόδια να παρακολουθεί τη βοήθεια στην Ουκρανία.

«Είναι μια πρόκληση, αλλά τελικά πρόκειται για ένα ζήτημα πολιτικής βούλησης», πρόσθεσε. «Οι χώρες της ΕΕ είναι μεταξύ των πιο πλούσιων παγκοσμίως και μέχρι σήμερα έχουν δαπανήσει μόλις το 1% του ΑΕΠ τους του 2021 για να στηρίξουν την Ουκρανία», σημείωσε.

Συνολικά από τον Φεβρουάριο του 2022 οι εταίροι της έχουν υποσχεθεί στην Ουκρανία συνολικά 265,1 δισεκ. ευρώ, εκ των οποίων τα 141,3 δισεκ. ευρώ για οικονομική βοήθεια, 107,5 δισεκ. για στρατιωτική και 16,3 δισεκ. ανθρωπιστική βοήθεια.

Οι βασικότεροι δωρητές της Ουκρανίας είναι η ΕΕ και οι χώρες μέλη της (144,1 δισεκ.), οι ΗΠΑ (67,7 δισεκ.) και η Βρετανία (15,7 δισεκ.).

Αλλά και σε αυτή την περίπτωση το χάσμα μεταξύ των υποσχέσεων και των ποσών που πραγματικά δόθηκαν είναι μεγάλο, κυρίως για την ΕΕ, η οποία έχει προσφέρει μέχρι στιγμής βοήθεια ύψους 77,2 δισεκ. ευρώ. Η διαφορά αυτή εξηγείται διότι οι πόροι που αποδεσμεύονται από την ΕΕ αφορούν περίοδο πολλών ετών.

πηγή: ΑΠΕ

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα