Εφιαλτικά σενάρια για την τιμή του φυσικού αερίου εξυφαίνει η Ρωσία, η οποία όχι μόνο δεν προτίθεται να αποκλιμακώσει τον ενεργειακό πόλεμο που έχει κηρύξει με την Ευρώπη, αλλά σκοπεύει να ρίξει «αλάτι» στην ενεργειακή πληγή της Γηραιάς Ηπείρου, την οποία περιμένει ένας εξαιρετικά δύσκολος χειμώνας.
Το υπουργείο Οικονομικής Ανάπτυξης της Ρωσίας, προβλέπει ότι η Μόσχα θα μειώσει περαιτέρω τις εξαγωγές φυσικού αερίου προς την Ευρώπη, εκτιμώντας παράλληλα ότι η μέση τιμή του θα υπερδιπλασιαστεί, φθάνοντας το δυσθεώρητο ύψος των 730 δολαρίων ανά 1.000 κυβικά μέτρα! Η Ευρώπη, δηλαδή, θα έρθει αντιμέτωπη με νέο σφίξιμο των στροφίγγων αερίου, την ώρα που τίθεται εν αμφιβόλω η ενεργειακή της επάρκεια για τον χειμώνα, ενώ θα αγοράζει σε απλησίαστες τιμές το ρωσικό ενεργειακό προϊόν που θα είναι διαθέσιμο.
Η Μόσχα σημειώνει πως εξαγωγές αερίου μέσω αγωγών από την Gazprom θα μειωθούν εφέτος στα 170,4 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα (bcm), σε σύγκριση με την πρόβλεψή του που δημοσιεύθηκε τον Μάιο, η οποία έκανε λόγο για 185 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα έναντι των 205,6 (bcm) που είχαν εξαχθεί το 2021.
Προβλέπει επίσης ότι οι ποσότητες φυσικού αερίου θα συνεχίσουν να μειώνονται και μετά το τρέχον έτος, χωρίς να δίνει περαιτέρω εξηγήσεις.
Ως αποτέλεσμα των ήδη περιορισμένων προμηθειών, η μέση τιμή του φυσικού αερίου στην οποία θα πουλάει η Gazprom προβλέπεται να φθάσει τα 730 δολάρια ανά 1.000 κυβικά μέτρα (cm) το 2022, τιμή υπερδιπλάσια των 304,6 δολαρίων ανά 1.000 cm που ήταν πέρυσι, και αντιπροσωπεύει αύξηση 40% σε σύγκριση με την προηγούμενη πρόβλεψη των 523,3 δολαρίων ανά 1.000 cm.
Η έκθεση του υπουργείο Οικονομικής Ανάπτυξης της Ρωσίας, που δημοσιεύει το πρακτορείο Reuters, αναφέρει ότι η Μόσχα αυξάνει σταδιακά την παραγωγή και τις εξαγωγές φυσικού αερίου και πετρελαίου, προς την Ασία και δη στην Κίνα. Οι συντάκτες, της έκθεσης, εκτιμούν, πως η αύξηση του όγκου εξαγωγών πετρελαίου, σε συνδυασμό με την άνοδο των τιμών του φυσικού αερίου, θα βοηθήσει τη Ρωσία να αποκομίσει κέρδη ύψους 337,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων και 255,8 δισεκατομμυρίων δολαρίων από τις εξαγωγές ενέργειας φέτος και το επόμενο έτος, αντίστοιχα.
Διαχειρίσιμη η ζημιά από τις ευρωπαϊκές κυρώσεις
Συνολικά, οι προβλέψεις του υπουργείου καταδεικνύουν ότι η ρωσική οικονομία αντιμετωπίζει καλύτερα τις κυρώσεις από ό,τι αρχικά φοβόταν η Μόσχα και η ζημιά είναι αντιμετωπίσιμη. Η αλήθεια είναι πως η Ρωσία μοιάζει, ετούτη την ώρα, να βγαίνει κερδισμένη από τον οικονομικό-ενεργειακό πόλεμο με την Ευρώπη. Η Μόσχα καταγράφει πλεονάσματα ρεκόρ στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών, χάρη στην εξαιρετική πορεία των εξαγωγών ενέργειας αλλά των εμπορευμάτων, ενώ και το ρούβλι έχει ισχυροποιηθεί πολύ τους τελευταίους μήνες, σε αντίθεση με το ευρώ που αποδυναμώνεται.
Γερμανία: Φυσικό αέριο για λιγότερο από 3 μήνες αν η Ρωσία σταματήσει τη ροή
Οι αποθήκες φυσικού αερίου της Γερμανίας μπορεί να γεμίζουν γρηγορότερα από το κανονικό, αλλά η χώρα θα εξακολουθεί να αγωνίζεται να εξασφαλίσει αρκετά καύσιμα για τις ανάγκες του επερχόμενου χειμώνα, σύμφωνα με το Bloomberg.
Ακόμη και αν πιαστεί ο στόχος της Γερμανίας να είναι πλήρης οι αποθήκες της κατά 95% έως τον Νοέμβριο, αυτό θα κάλυπτε μόνο περίπου 2-1/2 μήνες ζήτησης για θέρμανση, βιομηχανία και ηλεκτρική ενέργεια, εάν η Ρωσία διακόψει πλήρως τις προμήθειες, σύμφωνα με τον Klaus Mueller, πρόεδρο της Federal Network Agency, ρυθμιστή ενέργειας της χώρας. Τα αποθέματα είναι σήμερα 77% γεμάτα, δύο εβδομάδες μπροστά από το χρονοδιάγραμμα.