Πολιτική

Δυσοίωνο το selloff στις ευρωπαϊκές τράπεζες


Οι ευρωπαϊκές τράπεζες βρίσκονται στο μάτι του κυκλώνα. Τα λίγα κέρδη τους και τα αρνητικά επιτόκια, ώθησαν τους επενδυτές να απορρίψουν τις μετοχές του κλάδου που θεωρούνταν ως μία από τις καλύτερες επενδυτικές επιλογές πριν από λίγους μήνες.

Ο ευρωπαϊκός τραπεζικός δείκτης, ο Stoxx Europe 600 Banks έχει καταγράψει έξι συνεχόμενες εβδομάδες πτώσης, και αυτή είναι η μεγαλύτερη από το 2008 (όταν η πτώση των τραπεζών κράτησε 10 εβδομάδες, αρχής γενομένης το Μάιο), σύμφωνα με στοιχεία της FactSet. 

"Το σημερινό περιβάλλον για τις ευρωπαϊκές τράπεζες είναι πολύ, πολύ κακό. Νομίζω ότι είναι πολύ αμφίβολο αν οι τράπεζες κατά μέσο όρο είναι σε θέση να καλύψουν το κόστος των ιδίων κεφαλαίων τους, και αυτό τις κάνει μη ελκυστική επένδυση για τους μακροπρόθεσμους επενδυτές", αναφέρει ο Peter Garnry, επικεφαλής στρατηγικής μετοχών της Saxo Bank.

Σε ανατολή και δύση, οι επενδυτές προχώρησαν σε ρευστοποιήσεις λόγω των πιέσεων στις τιμές του πετρελαίου και της βραδύτερης ανάπτυξης στην Κίνα. Αλλά για τον τραπεζικό τομέα της Ευρώπης, το νέο έτος έχει αρχίσει ακόμα χειρότερα, στέλνοντας το δείκτη των τραπεζών στο -20% από την αρχή του 2016, ενώ ο ευρύτερος Stoxx Europe 600 είναι στο -11%. Η Deutsche Bank, για παράδειγμα, έχει υποχωρήσει 32% από την αρχή του έτους λόγω μιας επώδυνης αναδιάρθρωσης. 

Οι ευρωπαϊκές τράπεζες έχουν υποαποδώσει σε σχέση με την ευρύτερη αγορά

 Στο τέλος του περασμένου έτους, οι ευρωπαϊκές τράπεζες ξεχώρισαν ως ένας από τους πιο δημοφιλείς κλάδους για το 2016, λόγω των αναμενόμενων οφελών από τις υψηλότερες αποδόσεις των ομολόγων και των προσδοκιών για αύξηση στον πληθωρισμό. Όμως οι τιμές του πετρελαίου δεν είχαν βυθιστεί τόσο πολύ και η επιβράδυνση στην Κίνα δεν είχε εξασθενίσει σε παγκόσμιο επίπεδο την εμπιστοσύνη των επενδυτών.

Σύμφωνα με τον Garnry, η πτώση των τραπεζικών μετοχών είναι “λίγο περίεργη" δεδομένου ότι υπάρχει ανάπτυξη στην ευρωπαϊκή οικονομία και επιθετική ποσοτική χαλάρωση από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Κανονικά, οι τράπεζες ωφελούνται από αυτά τα μέτρα.

"Η κατάσταση είναι ανησυχητική, διότι οι τράπεζες είναι πολύ πιο σημαντικές για τον μηχανισμό της πίστωσης στην οικονομία στην Ευρώπη, περισσότεερο από ό, τι είναι στις ΗΠΑ Εκεί, υπάρχει μια κεφαλαιαγορά, όπου είναι πιο εύκολο να εκδίδονται εταιρικά ομόλογα και χρηματοδότηση πέραν των εμπορικών τραπεζών. Ως εκ τούτου, η σημερινή αδυναμία τρομάζει λίγο», είπε.

Αλλά φαίνεται να υπάρχει κάποιο μεγαλύτερο πρόβλημα στις τράπεζες από την πτώση των μετοχών, σύμφωνα με Garnry. Τα αρνητικά επιτόκια που τέθηκαν από την ΕΚΤ σημαίνει ότι οι τράπεζες έχουν ουσιαστικά να πληρώσουν για να έχουν μετρητά στους ισολογισμούς τους, ενώ την ίδια στιγμή πιέζονται τα καθαρά περιθώρια επιτοκίων. Τα επίπεδα του χρέους είναι ήδη πολύ υψηλά στην Ευρώπη, πράγμα που σημαίνει ότι η περαιτέρω αύξηση των δανείων θα είναι χαμηλή. Αυτό φυσικά θα έχει επίδραση στην ανάπτυξη.

Σημειώνεται ότι η Saxo Bank ήταν αρνητική για τον ευρωπαϊκό τραπεζικό κλάδο στις αρχές του 2016. Ωστόσο, μετά από την πτώση που συμβαίνει στις μετοχές, ο Garnry λέει ότι έχουν προκύψει βραχυπρόθεσμες ευκαιρίες.

«Αυτή τη στιγμή είμαστε σε μια τακτική ευκαιριακών συναλλαγών ενώ είμαστε στην πλευρά των επιλεκτικών αγοραστών για τις εταιρείες αυτοκινήτων και τις τράπεζες Πιστεύουμε ότι θα υπάρξει μια αντιστροφή της τάσης στις τράπεζες».

 
Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις